עוד כתבה בנושאי בריאות מחלות בעיות לב מחלות לב לחץ דם גבוה. כולסטרול טריגילצרידים כולסטרול טוב כולסטרול רע. טרשת עורקים שבץ טיפול תרופות מחלות לב רפואה צינתור לב להיות בריא. בעיות לב אצל נשים גברים בריאות האישה בריאות הגבר. דר` ירון מושקוביץ, מנתח לב מבית חולים רמת מרפא מציג: 10 סימנים מעוררי דאגה לבעיות לב
חלק ניכר מהמחלות מחלות לב בעיות לב ניתנות לאיבחון על סמך הקשבה לתלונות החולה, הכוללות תיאור של התסמינים הקליניים, בצרוף בדיקה גופנית פשוטה. זיהוי נכון של התסמינים הקליניים מהווה מפתח לאיבחון נכון וטיפול יעיל בבעיה הרפואית. הרפואה מכירה במספר תסמינים וסימנים קליניים המכוונים לבעיה בלב. חשיבות עליונה קיימת למודעות לסימנים אלו, שכן פניה מהירה לעזרה רפואית עשויה להיות מצילת חיים. דר` ירון מושקוביץ, מנתח לב מבי"ח רמת מרפא, מציין סימנים שעלולים להיות מעוררי דאגה לקיומה של בעית לב:
1. כאבים בחזה – למרות שמרבית הכאבים בחזה אינם ממקור לבבי, חשוב לודא שאכן הדבר כך. הסיבה השכיחה ביותר לכאב בחזה ממקור לבבי הינה מחלת-לב איסכמית, שבה ישנה הפרעה בזרימת הדם בעורקים הכליליים המספקים דם מחומצן לשריר הלב. כאשר נוצר פער בין דרישת החמצן של שריר הלב לבין אספקת הדם אליו, אצל רוב האנשים, מופיע סימן האזהרה בצורת כאב בחזה. הכאב הינו בעל אופי של "לחץ" בקדמת בית החזה, אך הוא יכול להיות גם בעל אופי של "תחושת שריפה" וכן עלול להופיע במקומות שונים בגוף, החל בלסת (אז הכאב בטעות מיוחס לשיניים) וכלה בבטן (אז הכאב מיוחס בטעות ל"הפרעות בקיבה").
מצב קיצוני של הפרעה באספקת הדם לשריר הלב הינו כאשר אחד העורקים הכליליים נסתם לגמרי באופן פתאומי על ידי קריש דם- מצב הנקרא "התקף לב" או אוטם שריר הלב. איגוד הלב האמריקאי מונה מספר תסמינים לקיומו של התקף לב: כאב בחזה הנמשך מעל 15 דקות במנוחה (אם כי בחלק מהמקרים התקף הלב עשוי להיות ללא תחושת כאב). הכאב מתפשט לכתפיים, לצוואר או לזרועות, ועשוי להיות מלווה בסחרחורת עד עילפון, זיעה קרה, בחילה או קוצר נשימה. במחצית ממקרי התקף הלב מופיעים סימני אזהרה שעות, ימים או שבועות לפני כן. הסימן המוקדם ביותר עשוי להיות כאב בחזה המופיע באופן חוזר בזמן מאמץ או לאחר ארוחה וחולף במנוחה תוך מספר דקות. במקרה של חשד להתקף לב, בעיקר כשחדר-מיון אינו קרוב, מומלץ ללעוס (ולא לבלוע) כדור אספירין, שעשוי להמיס את קריש הדם ועל ידי כך לקטוע את התקף הלב בעודו באיבו. בכל מקרה יש להגיע לחדר המיון בהקדם האפשרי.
2. "הפרעות בקיבה"- לא מעטים הם המקרים של גברים בגיל העמידה המתלוננים על אי-נוחות בחלק העליון של הבטן. הבעייה מאובחנת תחילה על ידי הרופא במרפאה כהפרעה בדרכי- העיכול. אותו גבר אף מגיע בשל כך מספר פעמים בשעות הלילה לחדר-מיון. הרופא בחדר מיון, שרוצה לשלול בעיה לבבית, מבצע א.ק.ג. והא.ק.ג. אכן תקין. הרופא מרגיע את החולה שאין לו בעיות בלב, אך כעבור מספר שעות האיש נמצא מת במיטה. זהו מצב של עווית (ספאזם) של העורקים הכלילים היכול לגרום לכאב תעוקתי דווקא במנוחה ובאופן טיפוסי בלילה, ואף להתקף-לב ומוות פתאומי.
3. קוצר-נשימה – קוצר נשימה יכול לנבוע מסיבות רבות וביניהן גם מהלב, בדרך כלל כתוצאה מאי-ספיקת לב שמאלית או מבעיה מסתמית. חשוב לזכור שלעיתים קוצר הנשימה הינו תסמין המופיע במקום כאב בחזה. כך למשל, אדם המדווח על קוצר נשימה חדש המופיע בזמן מאמץ יתכן והינו סובל ממחלת לב איסכמית, וכן ניתן ללקות בהתקף-לב שביטויו קוצר נשימה (בצקת ריאות) ללא כאב בחזה.
4. דפיקות-לב – לא כל תחושה של "דפיקות-לב" מעידה על בעיות לב, אך לעיתים קרובות היא נובעת מאיזושהי הפרעה בקצב הלב. כאשר מדובר בהפרעת קצב התחושה של "דפיקות לב" מופיעה באופן פתאומי ומסתיימת באופן פתאומי, בניגוד למצב של חרדה, אז התחושה מופיעה ונעלמת באופן הדרגתי.
5. עילפון – אובדן הכרה זמני מסיבה לבבית נובע מירידה זמנית בתפוקת הלב שמקורה עשוי להיות הפרעת-קצב, הפרעה בהולכה החשמלית של הלב, הצרות של המסתם האורטלי, המפריעה לדם לצאת מהחדר השמאלי של הלב אל הגוף, ולעיתים רחוקות ממחלה קשה של שריר הלב עצמו. מובן שישנן סיבות רבות אחרות לעילפון שאינן קשורות ללב.
6. פליטת כיח דמי – בדרך כלל מדובר בבעיה הקשורה בדרכי הנשימה, אך יכולה להופיע גם בבעיות לבביות הגורמות לעליה בלחץ הורידי בריאה, כגון אי-ספיקת לב שמאלית או הצרות של המסתם הדו-צניפי (המסתם המיטרלי). תסחיף של קריש דם לריאות עלול אף הוא להתבטא בפליטת דם.
7. בצקת היקפית – הופעת נפיחות בגפיים התחתונות (כפות רגליים, קרסוליים, שוקיים) הינה לעיתים קרובות על רקע אי-ספיקה של ורידי הגפיים, ומאופיינת בנוכחות של דליות ורידים ובשינויי צבע בעור. כמו כן, במקרה זה הבצקת הינה בולטת יותר בגפה אחת. מאידך, בצקת היקפית על רקע אי-ספיקת לב מערבת את שתי הרגליים במידה דומה. כמו כן, כאשר מקור הבעיה הינו לבבי לרוב הבצקת ההיקפית מלווה גם בקוצר נשימה.
8. כיחלון – כיחלון באזורים הפנימיים (שאינם חשופים לקור) של השפתיים, הלחיים וכן בלשון ובלחמיות העיניים יכול להעיד על עלייה בריכוז ההמוגלובין הלא-מחומצן בנימי הגוף. מצב זה עלול לנבוע ממחלה ריאתית או לבבית קשה. יש להבדיל מצב זה מכיחלון בקצות האצבעות בלבד, בקצה האף או בחלק החיצוני של השפתיים, שעשוי לנבוע מירידה בזרימת הדם לעור כתוצאה מחשיפה לקור.
9. תסחיף לגוף – ארוע של תסחיף מהווה לעיתים סימן מוקדם לבעיה לבבית. במצב זה קריש דם שנוצר בצד השמאלי של הלב, לרוב על רקע הפרעת קצב כגון פרפור עליות, ניתק מאזור הווצרותו ונסחף עם זרם הדם לאזורים שונים בגוף, ושם עלול לחסום את אספקת הדם לאותו איבר. התסחיף השכיח ביותר הינו למוח, ואז עלול להגרם ארוע מוחי. ארוע מוחי מסוג זה עשוי להיות דרמטי, למשל אובדן הכרה, ולחלוף כעבור מספר דקות או שעות. התסחיף יכול לפגוע גם באיברים פנימיים בבטן או בגפיים. במקרה האחרון יש תחושת כאב בגפה מלווה בחיוורון של הגפה.
10. עייפות – עייפות כרונית הקיימת כבר בקימה מהשינה ונמשכת כל היום ללא שינוי היא לרוב אינה על רקע בעיה לבבית. במקרים אלו הסיבות לכך הן חרדה, מתח נפשי, או שינה גרועה. כמו כן, יש לשלול במצבים אלו אנמיה וכן תת-פעילות של בלוטת התריס. מאידך, אם העייפות הופיעה רק לאחרונה ונוטה להחמיר במשך היום עד למצב של תשישות גופנית שלא מאפשרת לבצע אפילו פעילויות רגילות שלא מצריכות מאמץ ניכר ("כבדות ברגליים"), כי אז יתכן ומדובר במצב של תפוקת-לב נמוכה.