לדעתי בטיפול פסיכולוגי לא תהיה עוד נסיגה ברמת המודעות המוענקת כיום לנפש כחלק מפתופיזיולוגיה של תחלואה. תהיה עליה. על פי דעתי הקשר בין הגוף לנפש התחיל רק בתקופה אחרונה לחשוף בפנינו את סודותיו.
קרוב לוודאי שרבים מכם חושבים כי הקשר בין הגוף לבין הנפש אומר כי חלק ממחלותינו הוא "רק בראש", או חלק אחר אולי חושב כי מדובר במחלות פסיכוסומטיות מסוימות כמו למשל אסטמה, כיב קיבה או פריחות עוריות כלשהן.
ובכן ממש לא, אני רוצה לומר כי בריאותנו הכוללת, מחלותינו הקשות כמו גם הקלות, כולן מושפעות בדרך זו או אחרת ממצב חוויתי זה או אחר הנובע מעולמנו הרגשי והרגשתנו הסוביקטיבית.
אולי נעבור רק על 2 דוגמאות:
לא לפי זמן רה פנתה אלי לטיפול למרפאתי אישה בת 39 אשר הפסיקה לקבל מחזור מזה כשנה. במסגרת הבירור והערכה למצבה ערכנו לה גם בדיקת דם כדי לבדוק את מצבה ההורמונאלי, בבדיקות עלה כי האישה הייתה כבר למעשה בעיצומו של גיל המעבר. ברור שהתוצאה הפתיעה ביותר את כולנו מכיוון שהרי מדובר באישה צעירה.
ובכן במסגרת הטיפול בוצע גם טיפול פסיכולוגי ועלה והופיע הרושם כי היא שמחה למדי על הבשורות שאמרנו לה. כי הרי היה קונפליקט ברור בין מצבה הרפואי אשר הראה על סוף תקופת פוריותה, לבין ההקלה שהיה נראה כי חשה.
במהלך טיפול פסיכולוגי וגם טיפול רפואי באותה אישה גיליתי כי האישה עברה בילדותה מעשה אונס ולכן למעשה המחזור החודשי אשר קיבלה מדי חודש היה מעין תזכורת לאותה חוויה טראומתי. אשר עברה בצעירותה. עוד התברר כי למעשה אותה אישה לא רצתה מעולם להביא ילדים לעולם.
אותה אישה לא רצתה ילדים משלה אולם חשבה על אימוץ, ובכן, בדיעבד בהחלט הובהרה לי אותה הקלה אשר חשה עם בשורת התוצאות, וכאן בעצם החל השלב של טיפול פסיכולוגי.
כעבור כחצי שנה של טיפול מקבלתי את אותה האישה הנ"ל, הגיעו אל מרפאתי אם ובתה.
במהלך הראיון והשאלות הכלליות התברר כי הבת מזה מספר חודשים נמצאת כאילו בגיל המעבר על כל תופעותיו.
כאשר שאלתי מה גילה אמרה לי הבת כי היא בסך הכל בת 29 שנים, כאן כבר לא התאפקתי וסיפרתי לאם ולביתה כי יש חשיבות רבה למה שעברה אותה אישה הצעירה. וכמו כן העליתי את האפשרות כי יתכן והילדה עברה בילדותה חוויה מינית טראומתית ואפילו מעשה אונס. תשובתן הדהימה אותי והן באמת הודו כי אכן היה מעשה אונס אולם דווקא האימא היא זו שעברה מעשה אונס בהיותה ילדותה קטנה, אונס אכזרי וכואב, אותם האם חזרה וסיפרה את סיפור האונס לבתה כדי להזהיר אותה מפני גברים.
כלומר, שימו לב, האימא פסיכולוגית הפכה למעשה את בתה לשותפה לחוויית האונס הטראומטי וכתוצאה מכך הבת הצעירה למעשה שנאה את המחזור החודשי ולמעשה נכנסה לגיל המעבר כבר בגיל 29 בלבד.
במהלך טיפול פסיכולוגי אשר טיפלתי בבת וגם באם באותה העת, למדנו שהאם אכן עברה מעשה אונס אולם אין להשליך מכך על חיי הבת
מכל הנאמר לעיל, האם מישהו עדיין מעלה ספק בלבו כי לרגש והחוויה חשיבות לתהליכים גופניים ומחלות שונות, אין ספק הי יש קשר בין הרגש למצב הגופני ובעזרת טיפול פסיכולוגי נאות ניתן להגיע לתוצאות טובות.
בברכה, ד`ר אודי בר