פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולרית וביוכימיה (בדימוס), פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
מתוך הבנת החשיבות של השלמת ניסוי 3 של וקטור ניסיוני של המופיליה, ובעקבות הממצאים של הפחתת הביטוי לאורך זמן של המחלה בקרב משתתפי הניסוי ב-phase 1-2 שקיבלו valoctocogene roxaparvovec (Samelson-Jones ו George- ב-Ann Rev Med משנת 2023), נבחנה הגדרת היתרון החשוב הצפוי של הטיפול.
עד כה סיפקו בעלי הניסוי את הממצאים של מעקב של שנתיים של ביטוי פקטור 8 בקרב משתתפי phase 3 של הניסוי.
נתונים שלא ניתנו באופן פורמלי נמסרים כאן כנתוני ביניים. בין משתתפי phase 3 של הניסוי, valoctocogene roxaparvovec הביאה ליצירת פעילות של פקטור 8 בתחום של יצירת פקטור 8 מתונה (6-39%) מרמת הפעילות הנורמלית של פקטור זה), רמת פעילות שאפשרה ירידה של 84.5% באירועי דימומים לאורך תקופת מעקב של שנתיים.
ירידה בשיעור הדימומים לאחר 5 שנות מתן valoctocogene roxaparvovec.
הביטוי המדיאני המתמשך של ביטוי פקטור 8 כפי שנקבע על ידי assay כרומוגני (CSA, (קו מקווקו) ועל ידי one-stage assay (OSA), (קוים רצופים), מודגם עבור חולים עם המופיליה A ב-phase 1-2 (בצבע אדום), וב-3 phase (צבע כחול). פעילות phase 3 של OSA בקרב אלה מהמשתתפים ב-phase 1-2 חושב מערכי CSA המדווחים על בסיס היחס המדווח בין שני פקטורי 8.
הקו המקווקו השחור מבטא את פעילות פעילות פקטור 8 ב-10% מהנורמה. בעלי מחקר אישרו שקצב הירידה של פעילות פקטור 8 מהשנה הראשונה לשנה השנייה בקרב 132 משתתפי3 phase היה בהתאם למה שהתקבל בקרב 7 ממשתתפי phase 1-2.
ממצאים אלה מנוגדים לאלה שפורסמו בעקבות ניסוי בו למשתתפיו היה ביטוי של פקטור 8 לאחר שנה לאחר קבלת הווקטור (16 מתוך 18 משתתפים), עם פעילות של 12.9±6.9% מהנורמה שהייתה נמוכה מזו שתוארה על ידי Mahlangu ב-New England J Med משנת 2012). אף-על-פי-כן, הירידה הרב שנתית בביטוי של פקטור 8 שנצפתה בעקבות הטיפול עם Valoctocogene roxaparvovecבפאזות 1-2 אינה כללית בכל האסטרטגיות של הוספת גנים לטיפול בהמופיליה A.
אינו ברור גם האתגר בתחום ה-gene therapy בהמופיליה, שהיא בייחוס של מדידת פעילות פקטור 8 לפנוטיפ הקליני.
בניסויים של החדרת הגן החסר בהמופיליה A, החוקרים הבחינו בהבדלים בין פעילות פקטור 8 בפלזמה, שנקבעה באמצעים של one-stage assay לבין הפעילות הנקבעת בעזרת הבדיקה הכרומוגנית, אך אין להם הבנה מלאה מהי השיטה התואמת טוב יותר עם ההשפעה ההמוסתטתית in vivo.
ה-one-stage assay "מכסה" את המהפך של ה-procofactor של פקטור 8 לצורת הפקטור המשופעל, factor VIIIa, על ידי מדידת הזמן הנדרש ליצירת הפקקת בפלזמה. המבחן הכרומוגני לעומת זאת, מודד את פעילות קופקטור VIIIa, רק באמצעים של מדידת היצירה של פקטור X, שהוא התוצר של הקומפלקס פקטור Viiia-פקטור IXa-פקטור .X
מדוע פעילות פקטור VIII הנקבעת על ידי one-stage assay, המודדת פי 1.5-1.8 מהפעילות הנקבעת על ידי ה-assay הכרומוגני עבור ה gene therapy אינו ברור.
על מנת לקבוע את משך הזמן הצפוי של ההשפעה הצפויה של valoctogene roxaparvovec, בעלי המחקר פיתחו מודל שלexpression durability ממדגם ה- phase 3שלהם שניבא באופן אמין את הירידה של ביטוי פקטור 8 שנצפתה במהלך מעקב 5 השנים של משתתפי phases 1-2 שקבלו את אותו מינון של וקטור.
על ידי שימוש במודל זה, בעלי המחקר ניבאו שחציון פעילות פקטור 8 יונמך לפחות מ-10% מהנורמה או פחות מאירוע דימום אחד לשנה (Ozelo וחב' ב-N Eng J Med משנת 2022), כאשר המדידה תתבצע בשנה 5 על בסיס one-stage assay או בשנה 3 על בסיס ה-assay הכרומוגני.
נתוני הניסוי הראו ש-18 מתוך 132 המשתתפים בניסוי (13.6%), נמצאו ללא פקטור 8 ניתן לגילוי שנתיים לאחר עירוי הווקטור, בעוד ש-23.5% היו בעלי פעילות מתונה, 61.4% היו בעלי פעילות ממוצעת, ר-15.2% היו בעלי פעילות פקטור 8 בטווח הנורמלי.
הסיבה לפעילות המופחתת של ביטוי פקטור 8 היא בלתי פתורה עם מספר גדול של מנגנונים הכוללים פעילות טוקסית מהווקטור או מחלבון של הווקטור, מתגובה חיסונית בלתי ניתנת לגילוי לקפסיד של ' AAV, או להשתקת הגן (Day וחב' ב-Lancet Neurol משנת 2021). Mahlangu אישרו את הממצאים המדווחים בפרסומים הקודמים ( George וחב' ב-Mol Ther משנת 2020, ו-Long וחב' באותו כתב-עת משנת 2021), אשר הראו שהתפתחות של גורמים המשתתפים ביצירה של נוגדנים מנטרלים של AAV עיקשים, בטיטר גבוה, עבורם אין כל אסטרטגיה מוכחת המאפשרת חזרה על החדרת וקטור.
דו"ח זה על 2 שנים של בטיחות ויעילות של מודל של עירוי valoctocogene roxaparvovec, מספק אפשרות לנתח את הממצאים שעלו ממחקר קליני. נתונים אלה יאפשרו נקיטת אמצעים באירופה, בה אושר הטיפול עם valoctocogene roxaparvovec, כמו גם בארה"ב בה הטיפול הזה נתון עדיין בבחינה.
המטרה של טיפול גני בהמופיליה היא לספק טיפול בטוח, מתמשך ונתון לחיזוי כדי להקל עליהם בהתמודדות עם מחלה קשה זו.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
02/04/2023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן