Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

תסמונת הרפלוקס הקיבתי-ושטי GERD – אבחון והתנהלות חלק ב

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.

 

לקריאת חלק א' לחץ כאן

 

בדיקות רפלוקס מאפשרות הערכה של דרגת וסוג ה-GERD (חומצי או חומצי חלש) (Gyawali וחב' ב-American Journal of Gastroenterology משנת 2020).
ניטור 24 שעות אמבולטורי של ה-pH הול רגישות גבוהה (79-96%) וספציפיות גבוהה (85-100%) במטופלים עם אזופגיטיס שחיקה (erosive) אך פחות רגישה או ספציפית באלה עם מפגע לא ארוסיבי (Fass וחב' ב-Nature Review Disease Primers משנת 2021).

במהלך בדיקת רפלוקס מוחדר צנתר pH לנחיר האף והוא ממוקם 5 ס"מ מעל השוליים הפרוקסימלים של שער הוושט התחתון.
המערכת האמבולטורית של 24 שעות ניטור של עכבת pH וושטית, כוללת חיישנים המסוגלים לגלות שינויי-עכבה בתגובה לרפלוקס של נוזל או לגיהוקים.
טכניקה זו היא בעלת רגישות של -90% (על פי Katz וחב' ב-American Journal of Gastroenterology משנת 2022), והיא יכולה לזהות רפלוקס בחומציות נמוכה (pH מעל 4.0).
בנוסף, מדידה של עכבת-pH יכולה לאפיין את הרכב הרפלוקס כנוזל, גז או תערובת של השניים. גישה חלופית היא קפסולת-pH אַלְחוּטִית, המספקת זמן תיעוד ארוך יותר של עד 96 שעות, מה שמונע את הצורך להתחשב בשינויים יומיומיים בעקומת ה-pH בוושט.
הקפסולה מוחדרת דרך הפה ומגיעה לחלק המרוחק (דיסטלי) של הוושט. חיישן מתעד את השינויים ב-,pH ומעביר אותם ל-recorder נישא על גוף הנבדק.
בטכניקה זו יש פחות תופעות לוואי מאשר אלו המופיעות כאשר מחדירים צנתר למדידת pH. ניטור
מתמשך של רמת pH מגביר את ההסתברות של גילוי רפלוקס עם ערכי pH אנומליים, בעיקר במטופלים עם תסמיני רפלוקס לא-תדירים.

 

מועמדים ראויים לניטור רפלוקס כוללים מטופלים הסובלים מתסמיני GERD למרות שטופלו פעמיים מדי-יום עם תכשירי PPI וממצאי האנדוסקופיה שלהם נורמליים. עבור מטופלים ללא תסמינים קודמים של GERD , מתאימה כל אחת ממדידות רפלוקס שהוזכרו, אם כי שיטת קפסולת-pH מועדפת, אם הם לא נמצאים במהלך טיפול עם PPI (Gyawali ו-Fass ב-Gastroenterology משנת 2018).
למטופלים עם תיעוד קודם של GERD מדידת עכבת-pH מומלצת גם במהלך טיפול עם PPI . מדידות רפלוקס מומלצות גם למטופלים א-תסמיניים עם ממצאי אנדוסקופיה תקינים, המועמדים לניתוח אנטי-רפלוקס או לטיפול אנדוסקופי, וכן למטופלים עם הישנות תסמינים לאחר שעברו התערבות ניתוחית או אנדוסקופית, וכן למטופלים עם תסמיני רפלוקס חדשים, לאחר שעברו ניתוח בריאטרי, כמו גם למטופלים עם סיבוכי GERD בהם בקרת pH עשויה לסייע.
עם הכנסת השיטות העדכניות יותר לא מומלץ לבצע מדידת פעילות הוושט בשיטת דימות המבוססת על שתיית בריום סולפאט ליצירת קונטרסט הדמייתי (Lacy וחב' ב-American Journal of Medicine משנת 2010).

טיפול:

הטיפול באלה עם GERD כולל שינויים באורח חיים לבד, או בשילוב עם טיפול תרופתי, אנדוסקופי, או ניתוחי, בתלות בחומרת המחלה.

ההמלצות של שינויים באורח חיים למטופלים עם GERD הם כדלקמן:

1) יש להימנע מאכילה בתחום של 3 שעות לפני העלייה לשינת הלילה (Fujiwara וחב' ב-Amerivan Journal of Gasteroenteroogy משנת 2005, ו-Kaltenbach וחב' ב-Archives of Internal Medicine משנת 2006.
2) מומלץ לישון על צד הגוף הימני (ישנן כרים/כריות מיוחדים המאפשרים "שינה ימנית". יש להקפיד על שינה כאשר הראש נמצא בווית של לפחות 45 מעלות או 15 עד 20 ס"מ מעל משטח המיטה.
3) יש להימנע מעישון, משתיית משקאות מוגזים, משתיית אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין.
4) כדאי להפחית במשקל.
5) יש להקפיד על ארוחות "קטנות", ולהעדיף 4-5 ארוחות "קטנות" על 3 ארוחות "גדולות" במשך היום.
6) יש להימנע ממזון מתובל במיוחד, או ממזון עתיר-שומן. יש להימנע משיבה לצורך שינה, או מנוחה מיד לאחר ארוחות,
7) יש לנסות לזהות גריינים במזון הכרוכים יותר מאחרים בתרחישי ,GERD ולהפחית עד למינימום פריטי מזון משקעים ((precipitants כגון מנטה, בצל, שתיית מיץ הדר טרי, שוקולד ורסק עגבניות.
8)יש להימנע מפריטי לבוש צרים או הדוקים במיוחד.
9) יש להימנע מרכינה או התכופפות קדימה בפרט לאחר ארוחה.
10) כדאי ללעוס גומי לעיסה כדי לעודד יצירת רוק המנטרל רפלוקס חומצי.
11) יש להימנע מתרופות הגורמות להרפיה של הספינקטר התחתון של הקיבה כגון בנזודיאזפינים, תאופילין, חוסמי תעלות סידן, מפחיתי-דיכאון תלת-ציקליים, תכשירים אנטי-כולינרגיים, פרוגסטרון ו-sildenafil.
12) יש לנסות ולאמץ טכניקות מונעות עקה (stress).

ניסוי פרוספקטיבי הראה שנשים שנצמדו למספר שינויים באורח חיים המפחיתים רפלוקס, תוך שמירה על משקל הגוף, הפסקת עישון, התמסרות לפעילות גופנית סדירה, הימנעות משתיית למעלה משני ספלי קפה. תה או סודה במהלך היום, ואכילת מזון מאוזן ובריא, הפחיתו כדי מחצית מתסמיני GERD בהשוואה לנשים שלא הקפידו על העצות האחרונות (Mehta וחב' ב-JAMA Internal Medicine משנת 2021).

בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
20/11/2022
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    טבעלייף מציעים
    מתנה ₪100
    עבור תוסף התזונה המוכח
    והמומלץ בעולם לחיזוק
    דרמטי של מערכת החיסון
    מניעת מחלות וטיפול בהן
    לגולשי טבעלייף מתנה קופון
    בשווי של 100 ₪ לרכישה בנוסף
    להנחות קיימות באתר
    לחצו כאן לפרטים