Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

תוספי מזון טובים רק למי שזקוק להם באמת, ומזון בריא ומאוזן מכיל בדרך כלל את כל מחסורנו.

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ' בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.


  


הציבור תמה בימים אלה יותר מאשר בעבר, האם הצריכה ההולכת וגוברת של "תכשירי בריאות" בדמותם של תוספי מזון, ויטמינים, "תוספי אנרגיה", חומצות שומן המזוהות עם דגים, ועוד שפע רב של בקבוקונים אטרקטיבים הגודשים את המדפים, אמנם משפרת את הבריאות.


לפחות אות מבשר טובה אחד ניתן לראות בהתעניינות המרובה של ציבור גדול באותם תוספי מזון, בהצביעו על כך שהציבור יותר מאי-פעם בעבר, מתעניין כיום בבריאותו ומנסה להגן עליה ולשפרה. אך הסכנה של גישת-עדר גם בתחום זה, היא בכך שלעתים בעודף הרצון לשפר את הבריאות, יש ועלולים לסכנה, בנטילת תוספים שלא לצורך, שלעתים אף לא טובים לבריאותנו.


ראובן החל לצרוך על בסיס יומיומי מולטי-ויטמין רב מוניטין, רק כיוון שידידו הטוב שמעון איש העסקים המצליח נוטל אותם, ו"מי שמצליח בעסקים ודאי שהוא יודע מה שהוא עושה". כדאי אם כן לבחון מספר מיתוסים שיש להם מהלכים בציבור בתחום תוספי המזון.


 


מיתוס # 1: אם אתם צורכים מזון בריא, אינכם זקוקים לכל תוסף מזון!


 עובדה: אם קבוצה גדולה של אנשים הייתה צורכת בדיוק נמרץ את אותה דיאטה "בריאה", אורח חיים ומשטר זהה של פעילות גופנית, אין ספק שחלק מהפרטים בקבוצה זו היו סובלים מיתר לחץ-דם או מלחץ-דם נמוך מדי, חלקם היו סובלים מהיפרגליקמיה ולאחרים היה חסר סוכר בדם.


יש בינינו רבים מדי לצערנו, המפתחים דלקת מפרקים, מחלות קרדיו-וסקולאריות, סרטן, מחלות נפש ועוד מצבים קליניים קשים. יתרה מכך, רוב המצבים הקליניים בעולם המערבי המיוחסים לבעיות תזונה כמו צַפדינָה (scurvy) המיוחסת לחסר בוויטמין C, מחלת העור פלגרה (pellagra) המיוחסת לחסר בניאצין (ויטמין B3) מחלת beri-beri המיוחסת לחסר ויטמיןB1  או רככת המיוחסת לחסר ויטמין D, אינם נגרמים כתוצאה מחסר תזונתי אלא מחוסר איזון תזונתי, וכן לעתים בעיות מטבוליות עלולות לגרום לחסרים תזונתיים בעקבות ספיגה לקויה של מספר חומרי מזון חיוניים.


 


דוגמה נוספת לסיבה של "חסר תזונתי" קשורה לחוסר-איזון הורמונאלי הנובעת בדרך כלל מפגעי הגיל המתקדם, כאשר פעילות כלייתית נחלשת משפיעה אף היא על הדרישות התזונתיות של הגוף.


ללא תמיכה מתאימה של ההורמון האנדרוגני DHEA המיוצר בבלוטות האדרנל (יותרת הכליה), מינרלים כמו אבץ ואשלגן יהיו בחסר לעתים קרובות, למרות שהאדם שומר על אותה דיאטה ותפריט שהייתה מתאימה לו בעבר. בכישלון בפיצוי על חסרים מתהווים אלה, עלול לגרום להתפתחות בעיות של איזון רמת הסוכר בדם, בעיות של לחץ דם, בעיות משקל, ועוד שפע בעיות הקשורות לחוסר איזון הורמונאלי, הכוללות אפילו התפתחות סרטן.


במקרים כאלה לא בהכרח דיאטה "בריאה", או נטילת התכשירים הסטנדרטיים של "מולטי-ויטמינים" או "מולטי-מינרלים" יעזרו, שכן כיוון שאותם תוספים תזונתיים (nutrients) הכלולים באותם תכשירים מסחריים פופולאריים, אינם מותאמים לטפל בבעייתו של המטופל הספציפי, ואינם מותאמים להשלמה או להתאמה של החסכים הספציפיים של אותו מטופל, ובכך נטילת עודף של ויטמינים או מינרלים הכלולים באותן "פורמולות" על מדפי בתי המרקחת וחנויות הבריאות, אינה מותאמת באופן אישי לפתור את בעייתו של כל פרט באוכלוסיה, ותותיר בעינן את הבעיות של יחס כמותי בלתי-תקין של הויטמינים והמינראלים השונים בדם או בגוף הספציפי, ואלה יוותרו בלתי תקינים כשהיו.


 


גם לרקע הגנטי של כל אחד מאיתנו יש אף חשיבות גדולה עוד יותר כדי להתמודד ולמנוע התפתחות מפגעים רפואיים. ולכן, השלמה תזונתית אישית, מה שמוגדר כ-individualized supplementation, המבוססת על ה"כימיה" האישית של כל פרט ועל הרקע הגנטי שלו, היא בעלת הפוטנציאל הטוב ביותר לפתור את בעיותיו הקליניות, כאשר שינויים ספציפיים והתאמות בדיאטה, עשויים לסייע במקרים קליניים פחות רציניים.


 


מיתוס # 2: לאחר חידלון הווסת (menopause) כל אישה צריכה לצרוך עודף של סידן!


עובדה: אין גיל יעד או magic age בו נשים או גברים לפתע צריכים להתאים את דרישות הסידן של גופם. בניגוד למספר חומר תזונה אחרים, בהם דרישות הגוף נוטות להשתנות עם התקדמות הגיל, דרישות הגוף לסידן הן בתלות בגורמים גנטיים, מטבוליים וכאלה התלויים באורח החיים, כאשר אף לא אחד מהגורמים הללו הוא בתלות בגיל האדם או במינו.


רק בנשים הרות או כאלה המיניקות, מוצדק להגדיל  את רמת הסידן במזון בערך ב-400 מיליגרם ליום, בשל הצריכה המוגברת הכרוכה בהתפתחות העובר ברחם. יחד עם זאת, גם אז הרבה יותר טוב לבחון את הדרישות האישיות שהרי יש נשים הרות או מיניקות עם היסטוריה של חסר כרוני בסידן, מה שעלול להגביר מומים מולדים בתינוק עם לידתו, כאשר באותה עת יש שפע של נשים הרות שרמות הסידן בדמם ממש מושלמות, או אפילו מוגברות, באופן שאין אף צורך בהשלמת סידן, מעצם היותן נשים הרות. זו הדגמה מובהקת שאמירות והמלצות כלליות לגבי הצורך בהשלמת רמת מינרל או ויטמין זה או אחר, לפלחי אוכלוסיה גדולים, המתייחסות לגיל, למין, או אף למצב מיוחד כהיריון, שנוטים לייחס לו חסר בכל מינרל או ויטמין וצורך מובהק בהשלמת אלה, כל אלה אינם נכונים או מוצדקים.


 


ההמלצות הכוללניות בנוסח "one size-fits-all" או "תרופה אחת במינון אחד תתאים לכולם" לנשים מבוגרות החוצות את גיל "המעבר", אינן רק מנציחות בעיה אמיתית של חסר במרכיב תזונתי מסיבות של "פיזיולוגיה לקויה" באישה זו או אחרת, אלא אף עלולות להזיק במקרים של נשים מבוגרות שרמת הסידן בדמן גבוהה מהנדרש. ככל שהגוף צעיר יותר, הוא סלחני יותר כאשר רמות הסידן בדם גבוהות מעבר לראוי, אך ככל שגופנו מתבגר, שלא להגיד מזדקן, עודף מוגזם בנטילת סידן או אגירה מופרזת בגין חסר של קו-פקטורים הכרוכים בחילוף החומרים של סידן, יביאו לנזק בלתי הפיך על ידי שיגבירו הסתיידות של כלי-דם, מפרקים, ואיברים חיוניים אחרים, בנוסף להשפעה שלילית על הקיבה, מצב הרוח, האנרגיה של הגוף, ושיווי המשקל הרצוי במאזן המינרלים בגוף.


 


מיתוס # 3: ניתן לצרוך באופן בלתי מוגבל כמויות-מֶגָה של ויטמינים מסיסי מים שכן בניגוד לוויטמינים המסיסים בשומן (A, D, E ו-K), הם אינם נאגרים בגוף, ולכן אינם יכולים לגרום לנזק.


עובדה: למרות שהוא ויטמין מסיס במים, ויטמין B6 עלול לגרום לנזק קבוע שאינו ניתן לתיקון במערכת העצבים כאשר צורכים אותו באופן מוגזם. גם ויטמין C, בכמות מופרזת עלול לגרום לחסר בנחושת או בסידן באנשים שדווקא זקוקים לשני המינרלים האחרונים. חומרי תזונה רבים אינם צריכים להיאגר בגוף בכמויות גדולות כדי שיהיו מסוגלים לגרום למחלה, או לתרום להיווצרותה.


תוספים שונים, כולל ויטמינים, גם אם הם מסיסי מים, עלולים במהלך המטבוליזם שלהם להגיב עם יסודות תזונתיים אחרים בגוף, או על ידי שהם מעודדים את האחרונים או לחילופין על ידי שהם סותרים את פעילותם, וכך הם עלולים לשבש את שיווי המשקל ואת היחסים הרצויים בכמויות ובזמינות של אותם חומרים איתם הם מגיבים. כל מצב שבו יש אף שינויים קלים בשיווי המשקל (equilibrium) במעגלי חילוף החומרים בגוף, כבר עלול לגרום למפגע בריאותי.


 


מיתוס # 4: חוקרים אחדים טוענים שתוספי מזון או שלא מסייעים, או אף מחמירים מצבי מחלה קיימים.


עובדה: טענה זו אין בה להפתיע פחות מהטענה שתרופה מסוימת אין בה כדי להועיל, או שעלולה אף להחמיר מחלה, כאשר תרופה זו נלקחה באופן אקראי ובמינון לא אידיאלי ולפרק זמן לא מבוקר, וטיפלו בה במצבים קליניים שאינם ראויים או רלבנטיים לתרופה זו. אם אנו חפצים לבחון באופן אחראי ומבוקר את טיבם ויעילותם של תוספי מזון, צריך להתאים את התוסף הנכון במינון הנכון לדרישות הספציפיות של המטופל האינדיבידואלי.


בניגוד למחקר של תרופות, הנוטה להתמקד בהשפעתה של תרופה ספציפית מסוימת הנבחנת, המחקר התזונתי בדרך כלל משיג תוצאות טובות יותר כאשר הוא משתמש בחומרים תזונתיים הנמצאים בקומפלקס עם חומרים תזונתיים אחרים. וכך, במקום ליטול ויטמין C כפשוטו, היה רצוי לבחון כיצד ויטמין זה כאשר הוא נמצא בקומפלקס יחד עם פלבנואידים כמו rutin ו-hesperidin, איתם הוא ייתן תוצאות תזונתיות משופרות. אותו דבר נכון גם לתרחיש בו צורכים תערובת של קארוטנואידים הכוללים  α-carotene, ליקוֹפּן, zeaxanthin, cryptoxanthin ו-lutein, במקום לצרוך β-carotene סינתטי בלבד. באותה מידה עדיף לצרוך קומפלקס של ויטמין E בצורת אלפא, ביתא, גאמא ודלתא tocopherol וכן אלפא, ביתא, גאמא ודלתא tocotrienol, במקום לצרוך כמויות גדולות של ויטמין E בצורת ה-dl-α tocopherol בלבד, המקובלת באופן מסחרי.


 


הבעיה המתמשכת בתחום התזונה הקלינית, היא שבמקום לפתח ולשפר את הגישות המסורתיות, מרבים "התזונאים" להתכתש, תוך שהם מקדישים אנרגיות רבות מדי ליצירת כותרות שליליות בעיתונות ובאמצעי התקשורת העממיים, באופן הנועד להרשים את הקהל הרחב, ולצוד את ליבו, באופן המחטיא את המטרה האמיתית.


מומחי התזונה האמיתיים, מוּדָעים לכך שטבליות הוויטמינים המסחריים, בעיקר אלה הניתנים כוויטמין יחיד ופרטני ולא בקומפלקס, אינם מתאימים לכל פרט באוכלוסיה.


ויטמינים ותוספי מזון, ממש כמו "תרופות של ממש" אינם נוסחאות קסם, והם לא ישפרו את בריאותנו, אלא אם כן הם מותאמות באופן אישי ופרטני לדרישות של כל אחד מאיתנו. לכן אחדים מאיתנו לא יכלו לבלוע חיוך כמוס, כאשר ראו לאחרונה את הכותרות הזועקות לשמים על כך ש"וויטמינים נוגדי קרישה מסוג C ו-E רעים לבריאות ועלולים להגביר מקרי סרטן". אמנם לא כצעקתה, אך גם את המושג נוגדי-חמצון צריך להבין היטב, ואלה שהיו סבורים שכל מה ש"נוגד חמצון" עושה טוב לגוף, חייבים להבין שגוף האדם היא מכונה מורכבת מדי מכדי שתגיב באופן פשטני לכל ניסיון שלנו לפתור את כל מכאוביה, אפילו עם "מולטי ויטמינים"…..   


 


בברכה, פרופ' בן-עמי סלע  

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.

    בעצם שימושכם בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתכם ו/או הרשמתכם אלינו, אתם מאשרים בזאת כי אתם מסכימים למדיניות הפרטיות שלנו כולל קבלת דוא"ל ו/או הודעות סמס ו/או כל צורת פנייה אחרת אשר יכללו בין השאר מידע כללי, מסרים שיווקיים ופרסומיים. תמיד תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת הדיוור ע"י פנייה אלינו בדוא"ל חוזר, או ע"י לחיצה על הקישור הסרה אשר נמצא בתחתית כל דוא"ל, או פנייה בטלפון 054-896-4838 או השבה בהודעת סמס חוזרת עם המילה הסר באם קיבלתם הודעת סמס (מסרון). 
    למדיניות הפרטיות המלאה לחץ כאן. אם אינך מסכים אליה אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן