פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולרית וביוכימיה (בדימוס), פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
כאשר שפעת העופות ממשיכה להקיף את כדור הארץ, דו"ח עדכני מצביע על כך שנגיף שפעת פתוגני ביותר שסימונו (A(H5N1 החל להתפשט בקרב חורפני משק ((minks בחבל Galicia בספרד באוקטובר 2022 (Agüero וחב' ב-Eurosurveillance משנת 2023), נגיף אלים זה כנראה התפשט גם בקרב כלבי-ים בחוף New England בקיץ של 2022).
מקרים אלה מייצגים את התפרצות הגדולה הראשונה של H5N1 המתאפשרת בהדבקה בין מיני יונקים, כאשר התפרצויות אלו ביחד עם ההעברה ה"שגרתית" של נגיף שפעת העופות בקרב עופות בר ועופות משק, והתגברות ההדבקה בקרב יונקי בר, מגבירות את החשש שזן H5N1 שזוהה לראשונה באמצע שנות ה-90 עלול ביום מן הימים להדביק גם בני-אדם.
ההתפרצות הנוכחית של שפעת העופות היא הגדולה ביותר באירופה ובצפון אמריקה על פי ה-WHO.התפרצות זו מתוזמנת על ידי הקבוצה הטקסונומית 2.3.4.4b הכוללת את כל צאצאיו של אב קדמון משותף, שהופיעה לראשונה בהולנד באוקטובר 2020, לפני שהחלה לעשות דרכה לאירופה, אסיה ואפריקה.
דו"ח עדכני של הרשות האירופית למזון בטיחותי, מצא שמחודש אוקטובר 2021, למעלה מ-58 מיליון עופות מתו או הומתו בגין מחלתם במשקים חקלאים ב-37 מדינות באירופה (Adlhoch וחב' ב- EFSA J משנת 2021).
בדצמבר 2021 שפעת העופות הגיעה לצפון אמריקה, ותוך שנה התפרצות המחלה בעופות-בר, אושרה ב-47 מדינות בארה"ב על פי הוראת אזהרה אפידמיולוגית מארגון הבריאות הפן-אמריקני.
בפברואר 2022 הודיע משרד החקלאות האמריקני ש-60 מיליון עופות מתו או מתו בלהקות של משקים חקלאיים בשל מחלתם.
הנגיף התגלתה בעורבים, נשרים, ברבורים, ינשופים, עיטים, שקנאים, שחפים, אווזים, ברווזים ומינים נוספים של עופות בר.
עם כל כך הרבה עופות נגועים, ההזדמנות לחשיפה של חיות אחרות גבוהה.
בנוסף לחורפנים וכלבי-ים, רשימת היונקים עם הדבקות מאושרות באירופה ובאמריקה כולל שועלים, דולפינים, חזירים, עיטים, שקנאים, חולדות, כלבי רקון, בואשים, לוטרות, סמורים, חתולי דייג, נמרים, לינקסים, דביבונים ואופוסומים.
הווטרינר Martin Beer ראש המכון לווירולוגיה אבחונית באוניברסיטת Friedrich Loeffller בגרמניה, שהוא מכון העוסק במחלות חיות בעיקר, סבור בחוות דעת שפורסמה ב-JAMA, שההתפרצות המתועדת של שפעת עופות בחורפנים, ראויה לתשומת לב מיוחדת, ולנקיטת אמצעי זהירות. למרות שכרגע אין עדיין מקרים מדווחים של הדבקה בבני-אדם בחוות החורפנים, הזן האלים ה"חדש" של H5N1, בהחלט עלול להדביק מיני חיות ואף אדם, הנמצאים בשכנות, קובעת Isabella Monne הווטרינרית בחוות דעת שפרסמה ב-Eurosurveillance, המבוססת על אפיון הנגיף האלים שבוצע במעבדתה.
היא מזהירה בעיקר מפני המשמעות הקטסטרופלית לתעשיית העופות, ולסכנה לאדם מאכילת עופות נגועים שלא בושלו כהלכה.
הסיכון הגובר להדבקה אנושית:
נגיפי שפעת העופות מקוטלגים כ"מאוד פתוגניים" או "פחות פתוגניים" בהתאם להשפעתם בעופות ולא בהכרח בחיות אחרות. למרות שזן הנגיף המאוד פתוגני H5N1 כבר גרם למקרים בודדים של הדבקה באדם, הוא התגלה לראשונה בעופות מים ממשפחת האווזאים בסין בשנת 1996, אך לא גרם להדבקות ידועות באדם וביונקים אחרים (Liu וחב' ב- Veterinarian Microbiology משנת 2020).
ברוב המקרים של הדבקה בנגיף שהתגלתה במיני יונקים, ההדבקה התאפשרה על ידי אכילה של פגרי עופות נגועים בכמויות גדולות של הנגיף, קובע Jonathan Roustadler הווטרינר וראש המחלקה למחלות מדבקות באוניברסיטת Tufts.
הצוות של Runstadler זיהה את התפרצות נגיף העופות בכלבי-ים אפורים באזור New England בקיץ 2022. לפיו ההדבקה בחורפנים ובכלבי-ים נעשתה דרך מערכת הנשימה, אך עדיין אין לדעת אם היא הופיעה על ידי נגיפים נישאים באוויר.
בכלבי ים הרובצים זה על גבי זה יש אפשרות של הדבקה על ידי טיפות נוזל בתרסיסים האופייניים ליצורים אלה השואגים ומזרים בנשיפות עוצמתיות.
מספר יונקים מודבקים הפגינו תסמינים נוירולוגיים.
בחודש ינואר 2023, פורסם דיווח של המכון לחיות בר ודגים במדינת מונטנה, לפיו 3 דובי גריזלי חולים שהומתו בהמתת חסד נמצאו חיוביים ל-H5N1. דובים אלה שנמצאו באזורים שונים של מונטנה, היו כמעט עוורים ונעו בצורה מהוססת ללא כיוון מובהק.
בכלבי-ים מודבקים שנמצאו בחיים, חלק מהם לא היו מסוגלים לשחות בצורה האופיינית ליצורים אלה.
הערכת הסיכון לאדם:
בחורפנים כמו גם בכלבי-ים, ריצוף הגנום הנגיפי זיהה מוטציות הידועות לשפר את הרפליקציה של הנגיף ביונקים. אך על פי ה-WHO, סמנים גנטיים של הסתגלות ליונקים עדיין נדירים בדגימות של H5N1.
הווטרינרית Monne מציינת שמחקר נמרץ בהווה מנסה להעריך את הפוטנציאל הזואונוטי ואת האלימות של נגיף העופות שזוהה בחורפנים תוך שימוש במודלים in vitro ובניסויים בחיות.
היא מציינת שלא התגלו עדיין השינויים הרלוונטיים ביותר בקולטן של נגיף השפעת מצויים ביכולת לעבור בספציפיות הקולטן מעופות לאדם.
במהלך 20 השנים האחרונות, דווחו פחות מ-900 מקרים מאושרים של הדבקת H5N1 באדם על פי ה-WHO.
אך הקטלניות של הדבקה אנושית זו גבוהה מאוד, למעלה מ-50% תמותה. יש הטוענים שהערכה אחרונה זו מעט מוגזמת, שכן ישנם כנראה מקרים רבים שהמחלה באדם הייתה א-תסמינית ולכן גם לא דווחה.
נראה גם שהעברת הנגיף מאדם לאדם בהדבקה אופקית, נדירה ביותר.
בהדבקה הנוכחית מספר המקרים של הדבקה אנושית נמוך ביותר, ובכולם מדובר בחקלאים או לולנים המצויים במגע ישיר עם עופות. עד חודש דצמבר 2022, WHO קיבל רק 6 דיווחים על הדבקות נגיף עופות אלים זה באדם, כאשר אחד ממקרים אלה הסתיים בתמותה.
נגיף העופות הגיע למרכז ולדרום אמריקה בסוף 2022, ובינואר 2023 אקוודור דיווחה על הדבקה חמורה עם הנגיף בילד שהיה במגע עם עופות חצר.
ריצוף של הנגיפים ממספר מקרי הדבקה באדם היה זמין, אך לא הראה מוטציות הכרוכות בהסתגלות הנגיף לאדם או בעמידות לתכשירים אנטי-נגיפיים כגון oseltamivir.
WHO קובע שההסתברות להדבקה בין בני אדם נותרה נמוכה, אך מזהיר שהתפשטות הנגיף ביותר בעלי חיים שחלקם נמצאים במגע קרוב עם בני-אדם מגבירה את הסיכון להדבקות אנושיות.
איזה צעדים יש לנקוט כדי לקדם את הגרוע ביותר:
Bruce Gellin, ראש היחידה למניעת פנדמיות של Rockefeller Foundation קובע שהסכנה מפני התפרצות אנושית של הנגיף בהחלט אקטואלית. לדבריו, שלוש השנים האחרונות, בהם דעתנו הייתה נתונה באופן בלעדי ל-COVID19, "קיפחו" מעט את העיסוק בנגיפים מאיימים אחרים, וזה הזמן לחזור אל האחרונים.
Gellin שם יהבו במאמצים לפיתוח חיסון אוניברסלי שיגן עלינו מפני כל נגיפי השפעת כולל אלה הזואונוטיים הנושאים סיכון לפנדמיות עתידיות. Gellin שותף לדעתה של Monne, לפיה מעבר למאמץ בתחום פיתוח חיסונים יעילים יותר, יש חשיבות גדולה בהגברת הזהירות המתבקשת מחקלאים, לולנים, אלה העובדים עם עדרי חזירים ואלה המגדלים חיות לתעשיית הפרוות להקפיד שבעתיים במגעיהם עם חיות אלה.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע
26/02/2023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן