שיער בריא ותזונה
מראה השיער משקף את בריאות הגוף, שיער בוהק, גמיש, המקרין חיים יכול להצביע על גוף בריא הניזון היטב מתפריט עשיר ומגוון בכל מרכיבי המזון החיוניים. אך כאשר השיער שביר, נתלש, חסר ברק ומלא בקשקשת, ניתן להסיק מכך שהגוף אינו מקרין בריאות, והחוסר במרכיבי התזונה החיוניים ביותר ניכר במראהו העגום של השיער. מבנה השיערה מתחלק ל-3 שכבות: השכבה הראשונה היא קרומית וחיצונית, השכבה השנייה היא האמצעית ועתירה בחלבונים ואילו השכבה השלישית הינה הליבה הפנימית של השיערה. צבע השיער נקבע ע"י צבענים (פיגמנטציה), חוסר בצבענים יגרום לשיער להיות במראה לבן. הצבענים נמצאים בקליפה הפנימית של השיערה. זקיק השיערה הינו החור בו נמצאת השיערה והוא והמוקף בכלי דם הנקראים נימים (כלי דם קטנים מאד), נימים אלו מזינים את השיערה בחמצן, מים וחומרי מזון, המגיעים אליהם דרך הדם. בקצה זקיק השיערה מצויה בלוטת שומן הנקראת בלוטת חלב ותפקידה ללחח את השיערה על מנת שתשמור על גמישותה וחיוניותה. בדרך כלל בתפריט מאוזן המכיל את כל אבות המזון הויטמינים והמינרלים, יסופקו המרכיבים שהכרחיותם לבריאות השיער אינה שנויה במחלוקת. מרכיבים אלו כוללים את החלבונים, המים הויטמינים והמינרלים.
אנשים המגבילים את צריכת החלבונים או הקלוריות בכלל, מסתכנים באובדן שיערם, ובשיער יבש ושביר. דיאטות כאסח ושלא לדבר על הרעבה קיצונית כמו באנורקסיה יגרמו לגוף לפרק את החלבון שבו על מנת לספק לגוף את הקלוריות (האנרגיה) הדרושה לו ובכך נגרם מחסור חמור בחלבונים. גם מצבי מתח חריף יגרום לגוף לפרק את חלבונו על חשבון קלוריות חסרות ואי מילוי הדרישות הבסיסיות של תפריט מאוזן. חוסר בשומן בתפריט ובמיוחד בחומצת שומן הלינולאית הנמצאת בשמני ירקות וחריע יגרום לירידה בהפרשת השומן מבלוטות השומן הצמודות לשיערה והשיער יסבול ממראה יבש, סדוק ונטול חיים. חוסר בויטמין A או בטא קרוטין אף הם יסבו לשיער מראה יבש וחסר חיות, בשל שיבוש ביצירת השומן בעור הקרקפת.
מצב של חוסר בויטמינים אלו עלול לגרום להופעת קשקשים, פצעים ועור קרקפת אדום. ויטמינים מקבוצת ה- B ובמיוחד B-6 ,B-12 ,B-5, חומצה פולית וביוטין כאשר הם חסרים, תשתבש אספקת החמצן לזקיק השיערה בשל חוסר בכדוריות אדומות. בשל חוסרים אלו צמיחת השיער משתבשת ומתרחשת נשירת שיער. על כן אספקת ויטמיני B אלו ואחרים חיונית ביותר לצמיחת השיער וחוזקו. חוסר בויטמין C יגרום אף הוא לשיער מפוצל ושביר בשל השיבוש ביצירת השומן בבלוטת החלב של השיערה. מינרלים כמו אבץ, נחושת, ברזל וסלניום חיוניים ביותר לשמירה על שיער בריא, חוסר בסלניום ואבץ יגרום להתקרחות ואובדן שיער כללי. חיוניותם של המים בשמירה על בריאות השיער אינה ניתנת לערעור. בהעדר מספיק מים בגוף לא תתאפשר הזנת השיער בלחות היות ולא יהיה מה שימריץ את בלוטות החלב בזקיק השיערה להפריש שומנים המזינים את השיער.
לסיכום, בריאות השיער אכן תלויה בגורמים תזונתיים ובתפריט מאוזן אך לא רק. גם גורמים תורשתיים, נטילת תרופות שונות, מתח נפשי, מחלות שונות ותחזוקת שיער לא נאותה, כל אלה יחד מהווים את הגורמים לבעיות שיער. על כן, על מנת לשמור על שיער בריא וחזק איכלו את התפריט המוצע בעתות מתח (ראו כתבה "תזונה ומתח"), עסקו יותר בפעילות גופנית התורמת להעברת חמצן טובה יותר לזקיקי השיער, וכן הימנעו ממתחים נפשיים מיותרים הגוזלים מן הגוף רכיבי תזונה חיוניים, אשר תוצאתם היא נשירת שיער ומראה חסר חיות. יחד עם זאת, טפלו היטב בשיער ע"י שמפו מתאים לשיערכם ושיהיה עדין ובעל חומרים מרגיעים, סרקו את השיער במברשת עם שיניים מרווחות על מנת למנוע את קריעתו, ולחח אותו בלחות מתאימה ולא בשומן. משיכת השיער בשומן לא פותרת את בעיית המראה היבש והשביר, חיצונית בלבד. סיפוק 2 כפות שמן חריע או שמן ירקות אחר בתפריט היומי ישמנו את השיערה מתוך הגוף, ויתנו חיות לשיער.
בברכה,
שלכם אילנה