מחקרים מראים כי דלדול של סוגים מסוימים של חיידקים במעיים מוביל למקרים חמורים יותר של COVID-19, בעוד נוכחות של אחרים מגבירה את החסינות.
עדויות הולכות וגדלות מצביעות על כך ששינויים במיקרוביוטה של המעי קשורים להתפתחות, חומרה וsequelae של זיהום COVID-19.
במערכת העיכול הבוגרת ישנם כ-100 טריליון מיקרואורגניזמים, פי 10 ממספר התאים האנושיים, והם שוקלים כ-4.41 פאונד. אורגניזמים אלה הם שומרי מערכת החיסון ויכולים לסייע בסילוק נגיפים.
חיידקי מעיים מסוימים יכולים להשבית את נגיף COVID-19
במחקר חדש שפורסם בכתב העת Cell Host &; Microbe, החוקרים העריכו את ההשפעה של הרכב מיקרוביוטת המעי על זיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה באמצעות ניסויים בבעלי חיים. התוצאות הראו כי חיידקים נימיים מפולחים (SFB) במעיים יכולים להגן על עכברים מפני שפעת נגיפית, נגיף סינסיטיאלי נשימתי (RSV) ונגיף COVID-19.
מחקרים הראו כי SFB, בין אם קיים באופן טבעי או נרכש, יכול להילחם בזיהומים ויראליים בעזרת מקרופאגים מכתשית בריאות.
מקרופאגים בנאדיות משמשים כקו ההגנה הראשון מפני פתוגנים נשימתיים.
בעכברים שאין להם SFB, תאי החיסון האלה הידלדלו במהירות עם התקדמות הזיהום. לעומת זאת, בעכברים עם SFB במעיים, תאי החיסון האלה עברו שינויים כדי להתנגד לאיתות הדלקתי שנגרם על ידי נגיף השפעת. יתר על כן, מקרופאגים מכתשית השביתו ישירות את נגיף השפעת.
ציר מעי-ריאה
בעוד שתפקודי המעי והריאות שונים, הם חולקים מאפיינים מבניים משותפים, שכן שניהם מתפתחים מאותה רקמה עוברית. הן המעי והן הריאות מכוסים בריריות. ממברנות אלה מפרישות מוצין וביחד יוצרות מערכת חיסון רירית המגינה מפני פתוגנים.
ככל שהמחקר על COVID-19 מתקדם, כמה חוקרים ציינו את הקשר הדו-כיווני והמורכב של ציר מעי-ריאה. מסלולים מטבוליים שמקורם במיקרוביוטה יכולים לתפקד באופן מרוחק ולמלא תפקיד חיוני בתגובות אנטי דלקתיות בדרכי הנשימה.
סביר להניח שה-SFB אינו הסוג היחיד של חיידקי מעיים המסוגל להשפיע על תאי מערכת החיסון בריאות, אמר ד"ר אנדרו גבירץ, מחבר מחקר בכיר, בהודעה לעיתונות.
ד"ר ריצ'רד פלמפר, אחד ממחברי המאמר, אמר כי מבין אלפי מיני החיידקים המאכלסים את מעי העכבר, חיידק קומנסלי נפוץ השפיע באופן משמעותי על זיהומים של וירוסים בדרכי הנשימה. הוא הוסיף כי אם ממצאים אלה חלים על זיהומים אנושיים, עשויות להיות להם השלכות משמעותיות על הערכת הסיכון להתקדמות המחלה בחולים.
מחקרים הראו כי שינויים במיקרוביוטה של המעי, כולל שינויים בזני מיקרוביוטה ספציפיים ובמטבוליטים שמקורם בחיידקים, ממלאים תפקיד חשוב בוויסות חומרת והתקדמות הזיהום ב-COVID-19 והסיבוכים שלאחר ההחלמה.
זיהום נגיפי בדרכי הנשימה משפיע על המיקרוביוטה של המעי
ניתוח דגימות צואה מ-102 חולים עם זיהום חמור ב-COVID-19 לאחר אשפוז בטיפול נמרץ מצא כי ירידה בריכוזים של מטבוליט מיקרוביום המעי – חומצות מרה שניוניות ודסמינוטירוזין – נקשרה לסיכון מוגבר לכשל נשימתי ולתמותה.
מחקר אחר גילה כי חולים שנדבקו בקורונה הראו ירידה או דלדול של חיידקים בעלי יכולות ויסות חיסוני בגוף, כגון Faecalibacterium prausnitzii, כמו גם כמה חיידקים ממשפחות לקטובצילוס וביפידובקטריום.
בנוסף, זיהומים וירוסים בדרכי הנשימה נצפים לעתים קרובות בחולים שעברו השתלת תאי גזע hematopoietic. ניתוח מיקרוביוטה של חולים אלה הראה כי אלה עם רמות מופחתות של מיני חיידקים קומנסליים המייצרים בוטיראט היו בעלי עלייה של פי חמישה בהתקדמות זיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה.
שיפור בריאות המעי לבניית חסינות איתנה
מערכת העיכול, איבר החיסון הגדול ביותר בגוף האדם, ממלאת תפקיד מכריע בביסוס מערכת חיסון חזקה ובשמירה עליה, ויש קשר הדוק בין חסינות המעי לתזונה שלנו.
חיידקים פרוביוטיים מועילים למעיים והם תוספי בריאות בטוחים יחסית. מחקר עוקבה רטרוספקטיבי הראה כי לחולי COVID-19 שטופלו בפרוביוטיקה היה זמן קצר יותר לשיפור קליני, כולל הורדת חום, אשפוזים בבית החולים ונשירת הנגיף. מחקר נוסף הצביע גם הוא על כך שטיפול פרוביוטי קיצר משמעותית את משך השלשול בחולי קורונה במצב קריטי.
BMJ Nutrition, Prevention & Health פרסמה בשנת 2021 מחקר המנתח את ההשפעות של הרגלי תזונה על הידבקות בקורונה, חומרת הסימפטומים ומשך המחלה.
המחקר הקיף 2,884 עובדי בריאות בקו הראשון משש מדינות שונות, וחקר את הרגלי התזונה שלהם ואת חומרת ההידבקות ב-COVID-19. התוצאות הראו כי משתתפים שהקפידו על תזונה צמחית או פסקטרית (שבה אדם אינו אוכל בשר אלא אוכל דגים) היו בעלי סיכוי נמוך ב-59% לפתח COVID-19 בינוני עד חמור בהשוואה לאלו שלא אכלו.