פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
כבר ברור לכל שעוצמת המאבק המחקרי-רפואי נגד נגיף COVID-19, אין שני לה ברפואה המודרנית מתחילת המאה ה-20 ועד עצם הימים האלה, ואנו נמצאים לדאבוננו רק בתחילת הדרך.
בשבוע הראשון והשני של שנת 2020 התפרסם רק מאמר אחד על הנגיף מדי שבוע, ומספר המאמרים הנוגעים לנגיף ולמחלה לה הוא גורם טיפס ל-1,638 מאמרים בסוף אפריל 2020. אך מספר זה טיפס בתלילות וביוני 2020 מספר המאמרים הכולל הגיע ל-23,634, וב-14 החודשים שחלפו מאז מתקרב מספר המאמרים הכולל על COVID-19 ל-80 אלף.
אכן, זו מלחמת העולם השלישית כפי שהגדיר אותה איש רפואה בריטי בכיר, ואת מספר קורבנותיה אין כל אפשרות להעריך מראש. כצפוי, המחקר מתמקד בשני מסלולים: חיפוש אחר תרופות שתפגענה בנגיף, ועוד יותר מכך, מציאת חיסון אופטימלי ויעיל בגישה מניעתית להימנע מהמחלה.
תשע חברות פרמצבטיות וביו-טכנולוגיות בכירות פועלות ומתחרות על הבכורה בתחום החיסונים, ואליהן מצטרפות ללא הרף חברות נוספות. וכך לדוגמה, אנו מתבשרים השבוע שהגוף הבריטי המפקח על תרופות אישר טיפול עם נוגדן חד-שבטי בשם Ronapreve, שהוא למעשה שילוב של 2 נוגדנים חד-שבטיים, casirivimab ו-imdevimab, למניעת ההדבקה של COVID-19 במבוגרים.
נוגדן זה נקשר לשני אתרים שונים על פני חלבון ה-spike של הנגיף, ובכך הוא אמור לנטרל את יכולת הנגיף להיקשר ולהדביק תאים.
מעניין שעוד לפני שתכשיר חדש זה קיבל אור ירוק מהאיגוד הבריטי (MHRA) לשימוש בבריטניה, הוא אושר לשימוש ביפאן ביולי 2021 לאחר קבלת תוצאות ניסוי phase 3 שהצביעו על ירידה של 70% באשפוזים ובפטירות בקרב המטופלים בסיכון גבוה שעדיין לא אושפזו בתכשיר זה.
הטיפול ניתן בהזרקה או בעירוי ורידי, והוא הפחית את משך התסמינים ב-4 ימים בממוצע. השילוב של הנוגדנים casirivimab ו-imdevimab נמצא בניסוי RECOVERY בבריטניה מפחית את סיכוני הפטירה גם כאשר הוא ניתן לאלה שכבר אושפזו עם תסמיני מחלה חמורים, ואשר לא הגיבו לטיפולים אחרים (Mahase ב-British Medical Journal משנת 2021).
עד כה ronapreve קיבל רישוי לטיפול בארה"ב, הודו, שוויץ, וקנדה כמו גם במדינות ה-Union האירופי. Samantha Etkinson, האחראית ב-MHRA על בקרת הטיב. ציינה ש-Ronapreve הוא הראשון מסוגו לטיפול ב-COVID-19, ונמצא לאחר הערכה מוקפדת כתכשיר בטיחותי, ויעיל. Ronapreve פותח על ידי חברות Regeneron ו-Roche ואף שימש לטיפול בנשיא Trump באוקטובר 2020.
האפידמיולוג הידוע Matin Landray מאוניברסיטת Oxford, מחלק שבחים לתכשיר זה, ומכנה אותו "שובר שוויון" בין שאר התכשירים לטיפול במניעת ההדבקה עם SARS-CoV-2.
אך כעת ראוי לעבור לשאלה בדבר יעילות חיסוני הדחף (booster) ויעילותם.
ההתלבטות הראשונה היא לגבי משך הזמן לאורכו שני החיסונים הראשונים עדיין פעילים, זו שאלת המפתח, אך בנקודת זמן זו עדיין נטולת תשובה (Baraniuk ב-British Medical Journal משנת 2021).
יש ראיות לכך שהחיסוניות לאחר מספר חודשים מאז 2 הזריקות המקוריות דועכת, בעיקר בכל הקשור לווריאנט דלתא.
מחקרים הראו שחיסון מקורי בודד יעיל רק ב-30% כנגד דלתא, בעוד ששני זריקות חיסון יעילות מול דלתא ב-88% עם החיסון של Pfizer וב-67% עם החיסון של AstraZeneca (על פי Mahase באותו כתב עת מאותה שנה).
מחקר של הקבוצה הישראלית של Mizrahi וחב' שהתפרסם ב-medRxiv ב2021 משנת 2021, מדווח שסיכוני ההדבקה גבוהים משמעותית בקרב אלה שחוסנו בשלב מוקדם של הפנדמיה, בהשוואה לאלה שחוסנו מאוחר יותר עם החיסון של Pfizer. מה שמרמז לאפשרות של ירידה יחסית בהגנה ארוכת הטווח של החיסון של Pfizer הידוע כ-BNT162b2.
יחד עם זאת המחקר הישראלי לא התייחס להשפעת מועד החיסון על ההתרחשות של הדבקה תסמינית, חומרת המחלה, או הצורך באשפוז.
קיימת דעה שמנות booster אינן צריכות לקבל תִעדוף על פני החיסונים הראשונים.
ביוני 2021, חוקרים ממערך החיסונים של אוניברסיטת אוקספורד שפיתחו את החיסון של AstraZeneca, קבעו שלמרות שמנת החיסון השלישית של התכשיר שלהם עשויה לספק boost חזק לתגובה החיסונית, אין כל אינדיקציה שזריקת דחף זו נחוצה, והדגישו שהעדיפות הדחופה חייבת לדון בשאלה האם כל האנשים ברחבי העולם קיבלו אמנם את 2 החיסונים המקוריים (Mahase ב-British Medical Journal משנת 2021).
למרות שכמעט 35 מיליון מנות חיסון כנגד COVID-19 ניתנות בעולם מדי יום, רק 1.3% מתושבי מדינות עניות קיבלו עד כה לפחות מנת חיסון אחת. זאת בהשוואה ל-31.5% מתושבי העולם כולו שזכו עד כה לפחות למנת חיסון אחת, ו-24% מאוכלוסיית העולם שכבר קיבלו 2 מנות חיסון.
ה-WHO קרא להקפאת זריקות הדחף השלישיות עד לפחות לו חודש ספטמבר הקרוב, על מנת לאפשר למינימום של 10% מאוכלוסיית כל המדינות להתחסן.
מנכ"ל WHO, Tedros Gebreyesus, פסק בהודעה מתאריך 4 באוגוסט: "אני מבין את דאגת כל הממשלות להגן על אזרחיהם מווריאנט דלתא, אך אין אנו יכולים להסכים למצב בו מדינות שכבר עשו שימוש ברוב האספקה הגלובלית של החיסונים, בעוד שכמה עשרות מדינות עניות נותרות בלתי מחוסנות"!
איזה מדינות מתכננות חיסון דחף שלישי? מדינות רבות בסטאטוס של הכנסה גבוהה או ממוצעת שוקלות מתן חיסון דחף שלישי, כדי להגן על נתיניהם כנגד וריאנט דלתא האגרסיבי לקראת החורף המתקרב.
עד תאריך 18 באוגוסט למעלה מ-9 מיליון זריקות דחף ניתנו ברחבי העולם, כאשר בישראל בלבד למעלה ממיליון אנשים חוסנו בפעם השלישית לאחר שהממשלה החליטה על חיסון שלישי לבני 50 שנה ומעלה.
בטורקיה הוחל לתת זיקת דחף שלשית בחודש יולי לעובדים במערכת הבריאות ולבני 50 שנה ומעלה. מדינה זו, שעשתה שימוש בחיסון של Pfizer כמו גם בחיסון Sinovac תוצרת סין, מאפשרת כעת לאלה שחוסנו במקור עם החיסון הסיני, להיות מחוסנים עם התכשיר של Pfizer, כדי לאפשר לאזרחים טורקיים לנסוע למדינות שאינן מכירות בחיסון הסיני.
מדיניות דומה אומצה באורוגוואי שגם בה החיסונים הראשונים היו מסוג Sinovac, וכעת מתאפשר מעבר לחיסון של Pfizer.
גם תאילנד וקמבודיה מציעות כעת לתושבים להתחסן חיסון דחף עם התכשיר של AstraZeneca, לאלה שחוסנו במקור עם התכשירים של Sinovac או של .Sinopharm
ארה"ב מתכננת לאפשר חיסון דחף שלישי לרוב המבוגרים החל מתאריך 20 בספטמבר, כאשר חיסון שלישי זה יינתן 8 חודשים לאחר קבלת החיסון השני, עם עדיפות לעובדי מערכת הבריאות, דיירי בתי-אבות, מושתלי איברים ומערכת חיסון ירודה מסיבות שונות, וכן לאזרחים קשישים. ה-FDA מאשר מתן חיסון דחף רק עם התכשירים של Pfizer ו-Moderna. גם שלטונות הבריאות בבריטניה מתכננות תחילת חיסון דחף שלישי החל מחודש ספטמבר הקרוב, ואילו צרפת וגרמניה מתכננות גם כן חיסון דחף שלישי לקשישים ולאלה בדרגת סיכון גבוהה. אקוודור תאפשר בקרוב חיסון שלישי עם תכשירי Pfizer, AstraZeneca ו-Sinovac לאלה עם מערכת חיסון פגועה.
האם אנשים יחוסנו בחסון הדחף השלישי עם אותם תכשירים איתם חוסנו במקור?
כאן יש מדיניות בלתי-אחידה. כאמור תאילנד, קמבודיה ואורוגוואי מאפשרות החלפת תכשירים תוצרי חברות שונות, בעוד שארה"ב נצמדת למדיניות של היצמדות לתכשירי חיסון של חברה אחת. בארה"ב קיים עדיין ספק לגבי התכשיר של Johnson & Johnson ועדיין ממתינים שם לתוצאות של החיסון המקורי בחיסון זה.
אירלנד תאפשר "ערבוב" תכשירים, כאשר אלה שקיבלו חיסון ראשון עם התוצר של AstraZeneca, יוכלו להיות מחוסנים עם זריקת הדחף של Pfizer או של Moderna, כאשר יתחילו שם זריקות דחף בחודש אוקטובר.
האם נזדקק לחיסוניים שנתיים או חצי שנתיים כנגד COVID-19 מכאן ואילך?
זו בהחלט אפשרות על פי Anthony Harnden, איש ועדת החיסונים באנגליה, הקובע: "אני סבור שאנו נידרש לחזרה תקופתית של החיסונים בתלות במשך ההגנה שמספקים חיסונים אלה מפני הנגיף.
COVID-19 עובר מוטציות, אם כי כנראה לא בתדירות של נגיף השפעת, כך שקשה להעריך כרגע עד מתי, אם בכלל, נזדקק לחיסוני דחף, ולמשך כמה שנים?"
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע
10/10/2021
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן