Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

פרפור פרוזדורים – חלק א

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ' בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לביוכימיה קלינית, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.

 

פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation להלן AF) הוא מצב שכיח יחסית, הגורם לפרוזדורי הלב לפעום במהירות ובצורה בלתי מבוקרת (פרפור), מה שמשפיע על זרימת הדם בלב, וגורם לדופק לא סדיר ולעתים אף לתחושה של דפיקות בחזה.

התסמינים השכיחים ביותר במהלך אירוע של פרפור פרוזדורים כוללים: דופק בלתי סדיר, קוצר נשימה, פעימות לב לא סדירות או מואצות, סחרחורת, כאבי חזה והתעלפויות, חולשה ועייפות.
ייתכן גם שפרפור פרוזדורים יופיע עם תסמינים קלים בלבד או ללא תסמינים כלל.
פרפור פרוזדורים הוא מצב של הפרעות קצב המגביר סכנת שבץ מוחי ומוות מסיבה כלשהי.
פרפור פרוזדורים הוא מצב של הפרעת קצב השכיח ביותר באדם, ובפרט בגיל המתקדם.
רבים מאלה עם פרפור פרוזדורים הם א-תסמיניים, אך התסמינים עלולים לכלול עייפות, כאבי חזה, דְּפִיקוֹת לֵב, ונשימה במאמץ.
האבחון של פרפור פרוזדורים מבוסס על ממצאי ההיסטוריה ועל בדיקה גופנית, ואמורים להיות מאושר בבדיקת ECG. ההערכה הראשונית אמורה לכלול בדיקת אקו של בית החזה, רמת אלקטרוליטים בנסיוב, ספירת-דם מלאה, ובדיקות של תפקודי הכליות, התירואיד והכבד.

 

הסיכון לשבץ-מוחי נבדק תוך שימוש במדרג של CHA2DS2-VASc המתייחס לגיל, מדרג, היסטוריה של אי-ספיקת לב, או של יתר לחץ-דם, היסטוריה של מחלת כלי דם (כגון אוטם שריר הלב, מחלת כלי-דם היקפיים, או רבדים טרשתיים עורקיים, והיסטוריה של שבץ, אירוע מוחי חולף (TIA) על ידי מניעה ל יצירת או תסחיף קרישי.
קומאדין ונוגדי קרישה פומיים מפחיתים את הסיכון לשבץ, על ידי מניעה של יצירת תסחיף עורקי, וכתוצאה מכך מניעת הגעת תסחיף זה למוח.

 

מטופלים שאינם יציבים המודינמית, כולל אלה עם כשל לב, אמורים להיבדק ולהיות מטופלים באופן דחוף.
אחד הטיפולים המקובלים נועד להחזיר את קצב הלב הא-נורמלי לנורמה ידוע כהיפוך חשמלי ((cardioversion שהוא הליך כולל מתן שוק חשמלי מבוקר ללב, המסייע לאפס את קצב הלב בחזרה לקדמותו.
ניתן לבצע היפוך חשמלי כפרוצדורה אמבולטורית, וברוב המקרים היא מתבצעת במקביל למתן חומרי הרגעה, כדי למזער את אי הנוחות למטופל.
ישנם שני סוגים של היפוך חשמלי, שעשויים להיות חשמלי או תרופתי.

היפוך חשמלי פועל על ידי מתן שוק חשמלי ללב באמצעות אלקטרודות המונחות על החזה. שוק זה מועבר, בדרך כלל, באמצעות דפיברילטור ומסונכרן עם ה-ECG (אלקטרוקרדיוגרמה) של המטופל כדי להבטיח שהשוק החשמלי יועבר בזמן האופטימלי במחזור הלב.
היפוך תרופתי, לעומת זאת, משתמש בתרופות כדי להחזיר את הקצב התקין של הלב. סוג זה של היפוך חשמלי, משמש בדרך כלל לחולים עם פרפור פרוזדורים.
תרופות המשמשות בהיפוך תרופתי כוללות תרופות נוגדות הפרעות קצב, כגון Flecainide, Propafenone ואמיודרון, המסייעות להחזיר את הקצב התקין של הלב.
פרפור פרוזדורים מאופיין על ידי הפעלה חשמלית בקואורדינציה לא-סדירה הגורם לכיווץ פרוזדורי בלתי יעיל (January וחב' ב-Circulation משנת 2014).
מדובר בתרחיש הנפוץ ביותר של הפרעת קצב במבוגרים (Frost וחב' ב-Annals of Family Medicine משנת 2017).
ההערכה היא ש-3-6 מיליון מבוגרים בארה"ב חיים עם AF, כאשר המצב מחמיר עם הגיל (Kornej וחב' ב-Circulation Research משנת 2020).

 

רבים (50-87%) מאלה עם AF הם א-תסמיניים, בעוד שהתסמין הנפוץ היותר הם דפיקות לב (Gahungu וחב' ב-British Medical Journal שנת 2021). על פי כוח המשימה האמריקני למניעת מחלות, אין די ראיות להעריך את היתרונות ונזקים להערכת AF בביצוע ECG, או בניטור המשכי על ידי Holter או בבדיקת לחץ-דם במבוגרים בני 50 שנה ומעלה (Davidson וחב' ב-JAMA משנת 2022).
סקירת Cochrane הראתה שסקירה סיסטמתית של כל המטופלים בני 65 שנה ומעלה על ידי ECG, היא בעלת עלות-יעילןת נמוכה יותר (Moran וחב' ב-Cochrane Database Systematic Review משנת 2016). לשימוש ב-smartphones יש רגישות של 94% וספציפיות של 96%, ואילו לשעונים חכמים יש רגישות של 94% וספציפיות של 93%, ובסך הכול דיוק דומה באבחון של AF.
אשפוז מחויב במקרים של מטופלים עם קצב לב בלתי יציב, עם אוטם שריר לב חריף, שינוי בסטאטוס המנטאלי, אי-ספיקת לב מחמירה, תת לחץ-דם, או תסמינים בלתי נסבלים (Kotecha וחב' ב-JAMA משנת 2020).
חוסמים של תעלות nondihydropyrdine calcium וחוסמי בטא מועדפים להשגת בקרה נאותה של Olshansky) AFוחב' ב-Journal of the Am3erican College of Cardiology משנת 2004).
דיגוקסין עשוי להילקח בחשבון כתכשיר של הקו השני בעיקר במטופלים עם אי-ספיקת לב. מטרות הטיפול הן לבקר תסמינים ולמנוע תסחיף פקקתי , כמו גם למנוע תחלואה הנגרמת מקצב לב מואץ (tachycardia).
התייחסות לגורמי סיכון כגון obesity , הפסקת נשימה בשינה, יתר לחץ-דם, סוכרת וצריכת אלכוהול, עשויה להפחית אפיזודות ותסמינים (Chung וחב' ב-Circulation משנת 2020, Abed וחב' ב-JAMA משנת 2013 ו-Voskoboinik וחב' ב-New England Journal of Medicine משנת 2020).

 

שליטה בקצב הלב מועדפת במטופלים עם אי-יציבות המודינמית, מטופלים צעירים יותר, ובאלה עם משך קצר יותר של AF, באלה עם מקטע פליטה מופחת של החדר השמאלי (LVEF).
סטנדרט אבחוני לאשש מצב של AF הוא ביצוע של ECG(Zungsontiporn ו-Link ב-British Medical Journal משנת 2014, ו-Perry וחב' באותו כתב עת משנת 2021). מטופלים עם פרפור פרוקסיזימלי (פרפור שמתרחש בזמנים קצובים, שלאחריהם הלב חוזר לפעום בקצב סדיר. הוא עשוי להימשך שניות, דקות, שעות או אפילו כמה ימים (עד שבוע) ולהיפסק מעצמו או לאחר טיפול).
פרפור מתמשך (פרסיסטנטי) בו הלב מפרפר שבוע לפחות, עד לקבלת טיפול. פרפור קבוע (פרמננטי) בו הלב מפרפר בקביעות מכיוון שהטיפול לא עזר או שאינו נחוץ (כיוון שהתסמינים נסבלים), והמטופל מקבל תרופות רק למניעת סיבוכים.
מטופלים עם AAF פרוקסיזימלי המצויים בקצב סינוס נורמלי בזמן הופעת התסמינים נדרשים לבדיקת ECG אמבולטורית כגון ניטור Holter.
הקוצב הטבעי החשוב במערכת ההולכה החשמלית של הלב הקוצב הטבעי נקרא סינוס (sinus node). לפיכך הקצב הטבעי נקרא "קצב סינוס" או בקיצור "סינוס". לעיתים יש תנודתיות במהירות הדופק התקין הטבעי. זהו מצב תקין שנקרא סינוס אריתמיה.
חלופות אחרות לניטור ECG אמבולטורי, כוללות ריקורדר מושתל או ריקורדר של הלולאה החיצונית (Taggar וחב' ב-European Journal of Preventive Cardiology משנת 2016).
שיטות חדישות יותר כוללות מתקנים מוחזקים ביד של ECG, מתקנים קשורים לכף היד (המוכרים כ-Apple watch), ומוניטורים אוטומטיים למדידת לחץ-דם.
מטה-אנליזה אחת מצאה שהמתקנים המדויקים ביותר לזיהוי אי-סדירות של הדופק הנגרמת על ידי AF הם בעלי רגישות של 91%, וספציפיות של 95%, ואילו מוניטורים של לחץ-דם הם בעלי רגישות של 98% וספציפיות של 92% וספציפיות של 92%.
סמרטפונים הם בעלי רגישות של 94%$ וספציפיות של 96%, ןלשעונים חכמים יש רגישות של 94% וספציפית של 93% ויש להם דיוק דומה באבחון AF (Frasitlumku וחב' ב-Archives of Cardiovacular Diseases משנת 2021).

 

נמשיך לדון בפרפור פרוזדורים במאמר ההמשך.

בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
09/07/2024
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן

 

 

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן