על תוספי תזונה ו..תקשורת המונים
תוספי תזונה חרגו מזמן מהקשרם המקורי ומייעודם הראשוני כמרכיב חיוני בטיפול במחלות שונות ומניעתן, והפכו למעשה ללהיט תקשורתי של ממש. בארץ, ככל נושא פופולרי אחר, נושא מדעי זה הפך למעשה לדרך נפלאה להשיג כותרת אטרקטיבית לעיתון יומי, או לסוגיה שבה עליך לנקוט עמדה – בעד או נגד, כמעט כמו בפוליטיקה. למרבה הצער, לאחרונה מצוטטים במאמרים רבים רופאים שאינם מקורבים לתחום מחקר ספציפי זה, והדואגים לשטוח את דעתם האישית בנושא תוספי התזונה. מאידך, ישנם גם עיתונאים הטורחים כמעט מדי שבוע למצוא מידע אנקדוטלי אודות תוסף זה או אחר, להוציא את מסקנות המחקר מהקשרן או לחילופין, לא להציג את כל תוצאותיו, ובלבד שיוכלו להעניק אזהרה מהדהדת לציבור קוראיהם אודות תוספים הנפוצים מאוד בשימוש כגון וויטמיני- E או-C וכד`.
חלק מאותם עיתונאים פופוליסטים, או רופאים אנונימיים, אשר לא טרחו לקרוא או ללמוד סוגיה מתפתחת זו של הרפואה, מעדיפים כנראה לשמור את הנושא החשוב הזה בקונטקסט של דעות אישיות רק כדי להשיג ציטוט מפיהם בעיתון, או כאמור להשיג כותרת למאמרם אשר תפתה קוראים נוספים לקרוא את הכתבה החדשה שלהם. קשה שלא לשים לב לעובדה שבאחרונה, נושא זה של תוספי תזונה הפך למעשה לאחד הנושאים המועדפים על כתבות ראשיות בעיתונים יומיים רבים, כשכותרות משנה מאיימות מופיעות לעיתים כמצוטטות ברוב דרמטיות מפי רופאים שאינם מקורבים כלל לנושא זה, וטוענות כי "אין כל מחקרים בנושא", או מתריעות אודות "הסכנה האיומה הכרוכה בנטילת תוספי תזונה אלו או אחרים" ועוד כהנה וכהנה.
ובכן, האמת לאמיתה היא כי נושא תוספי התזונה מהווה זה מכבר את אחד התחומים הנחקרים ביותר בעולם האקדמיה, וזאת למרות שרבים מהתוספים אינם כלל פטנטביליים, דהיינו, אין אפשרות לזכות בפטנט או בלעדיות על ייצורם. זאת, להבדיל מתרופות, שמהוות פטנטים רשומים לכל דבר, ולכן גם מניבות רווח עצום לבעליהן. כך שלמעשה, הרווחיות הכרוכה במחקרים אודות תוספי תזונה דווקא היא אפסית כמעט עבור החוקר, או הגוף המממן, פרט כמובן, ליוקרה האישית והזכות להירשם בדפי ההיסטוריה כבעל תגלית בתחום מרתק ומתפתח זה.
ואכן, רוב המחקרים הגדולים והנחשבים אודות תוספי התזונה אשר ניתנים לקריאה על ידי כל רופא מעמיק או עיתונאי סקרן, בוצעו על ידי גופים ממשלתיים בלתי משוחדים בעליל, כגון משרד הבריאות האמריקאי, או אוניברסיטאות שונות מתקציבי מחקר ייעודיים. אולם כאמור, מאחר שהנושא הפך זה מכבר לעניין של פוליטיקה, בו עליך לנקוט עמדה אם אינך טורח לקרוא המחקרים, אתה יכול להמשיך ולדקלם לציבור ברוב פתוס, כי תוספי תזונה הם "הבל הבלים" במקרה הטוב, או "אויב הבריאות" במקרה הרע.
רק כדי לסבר את אוזני אלה המתייחסים לתוספי התזונה כאויב הבריאות, נספר כי בארצות הברית לבדה מדווחים מדי שנה כ-מאה אלף (100,000!!) מקרי תמותה ישירים עקב שימוש בתרופות מרשם ולמעלה מ-1.5 מליון (!!!) מקרי תחלואה שנתיים המצריכים אשפוז עקב סיבוכים ישירים מתרופות מרשם הניתנות על ידי הרופא המטפל. לעומת זאת, גם אם אכן נעשה שימוש לא מושכל וללא המלצת רופא בתוספי תזונה אלה או אחרים, הרי שעדיין, היקף הדיווחים על פי רישומי משרד הבריאות האמריקאי בטלים בשישים לעומת אלה המתחוללים עקב שימוש ישיר בתרופות.
מעבר לכך, גם הטענה המגוחכת הנשמעת לעיתים מפיהם של רופאים שונים המצהירים ללא כל חשש כי "עדיין אין כל מחקר אודות תוסף מזון המשפר מצב בריאותי זה או אחר" או כי "אין כל עדות מחקרית כי תוסף מזון מסוים יכול לשפר תפקודי זיכרון" או כי "אין דרך בדוקה למדוד תפקודי זיכרון בבריאים" ועוד כהנה כהנה ציטוטים, נשמעים ממש חשוכים היום.
הרי דווקא כעת אנו בתקופה בה יש הצפה של ממש במחקרים כה מבוססים אודות תוספי התזונה. מחקרים הערוכים בסטנדרטים מדעיים ורפואיים מקובלים ומבוצעים ידי גופי מחקר גדולים וידועים, כך שהצהרות מסוג זה הן פשוט מנותקות מהמציאות המחקרית הנוכחית.
מחקרים מבוססים אלה חוזרים ומוכיחים כי לתוספי תזונה אלו או אחרים תפקיד אינטגרלי בשמירה על בריאותנו, או חשיבות בהפחתת סיכון למחלה זו אחרת באופן מובהק. למשל, תוספי תזונה מסוימים הוכחו כמשפרים את מראה עורנו או מפחיתים את ערכי הכולסטרול שלנו. תוספים אחרים מוכרים וידועים כמעלים את תפקודי המוח שלנו, וחלקם אף נמצאים בשימוש סדיר בבתי חולים בגרמניה וארצות נוספות באירופה. תוספי תזונה אחרים נתגלו כמפחיתים במובהק את הסיכון האישי שלנו ללקות באלצהיימר או להפחית את רמות הטריגליצרידים, ואחרים ידועים כמדללים את דמנו ומונעים היווצרות קרישי דם. תוספים נוספים משקמים את מפרקינו, מפחיתים את הסיכון שלנו ללקות בסרטן, או חיוניים לאיזון רמות הסוכר שלנו ועוד ועוד…
לאור כל זאת, נראה בעיני מוזר העניין ה"פוליטי" הזה, שהרי ממש כשם שאני קורא מאמרים חדשים אלה, יכול לעשות זאת גם כל אחד מרופאים אלה, וכאן אני מתחיל לתמוה, מה העניין?!
מדוע עדין בתקופה בה תוספי תזונה מסוימים נחשבים בעולם זה מכבר כתקווה חדשה וכלי ריפוי יעיל ומוכר – בארץ נמצא עדיין הנושא במחלוקת, לכאורה, ודווקא בקרב חלק מהקהילייה הרפואית?!
מדוע גם לאור המחקרים הרבים הנערמים בנושא מרתק זה, רופאים מסוימים עדין אינם חוששים להצהיר בפה מלא את הצהרותיהם האנכרוניסטיות?! לכך אין לי עדיין תשובה, פרט אולי לחשש מחידוש וקדמה, או רצון להשמיע קול בכל מחיר..
טענתי הייתה תמיד, כי רופא שאינו מכיר את המחקרים התזונתיים בני השנים האחרונות, אינו מכיר למעשה את הרפואה בת ימינו – הצהרה המקבלת מדי חודש משנה תוקף נוסף מאחר שהיקף המחקרים בנושאים אלה עולה בהתמדה.
לסיכום, כרופא העוסק שנים רבות בשילוב תרופות קונבנציונליות ותוספי תזונה, אני מצהיר בפניכם כי תוספי התזונה הם חלק מרכזי מרפואת העתיד. ליחם לא ינוס, אלא נהפוך הוא, חיש קל ייאלצו גם רופאי המשפחה שלכם לגלות בהם בקיאות מעמיקה!
(אגב, כבר היום, בביטאון הרפואה הישראלי, עליו מנויים כל חברי ההסתדרות הרפואית בישראל, מופיעות תדיר המלצות קונקרטיות אודות שימוש בתוספי תזונה מסוימים כחלק מטיפול במחלות ומצבים מסוימים).
מניסיוני עם אלפי (!) מטופלים מהארץ והעולם, הלוקים בחלקם במחלות קשות וכרוניות, תוספי התזונה משמשים כבר היום חלק אינטגרלי מהטיפול המקיף בחולה המורכב. אמנם אין ואסור להתייחס אליהם כאל "סוכריות", ורצוי תמיד להיוועץ באיש מקצוע בטרם נטילתם, אולם כאמור הם איתנו לעד.
תקוותי היא שמשרד הבריאות יקים וועדה המורכבת מאנשי מקצוע הבקיאים בסוגיה מתפתחת זו, ושהביקורת על איכותם של תוספי התזונה והרכביהם השונים, תהיה קפדנית ממש כמו על תרופות. בנוסף, המלצתי לרופאים חסרי הניסיון הממהרים להתראיין אודות תוספי התזונה, היא להקפיד קודם כל לקרוא לפחות חלק מהמחקרים החדשים ולהתעדכן בספרות המקצועית, בטרם הם ממהרים להצהיר את הצהרותיהם ה"חד משמעיות" אודות נושא חשוב זה.
ולכם הציבור תאב הידע, המלצתי היא: אל תנסו לעולם לשאוב את ידיעותיכם הרפואיות מעיתונים יומיים פופוליסטים, ומאידך, אל תיטלו תוסף מזון זה או אחר, משום ש"חברה טובה אמרה שעבורה הוא נפלא.." תוספי תזונה יש ליטול על פי בדיקות דם קפדניות (במיוחד תוספי וויטמינים) ובהתבסס על גיל, מין, מחלות רקע, תפריט אישי, היסטוריה משפחתית ,וכמובן בהתאמה והתחשבות בתרופות הניטלות בקביעות.
בברכה
ד`ר אודי בר