פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס),הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
כדאי להתחיל את הדברים בהגדרה המדויקת של וריאנט דלתא, שפרץ לתודעתנו זה לא מכבר: שם הנגיף החדש הוא B1.617.2. וכדאי לדעת זאת, כיוון שווריאנט דלתא-פלוס זכה לשם B.1.617.2.1 ובקצרהAY.1.
זן דלתא התחיל דרכו בהודו, וכעת הוא מפוזר כבר ברחבי העולם, ובעיקר בבריטניה. היעילות של שני החיסונים הקיימים כנגדו, הידועים כ-BNT162b2 ו-ChAdOx1nCov-19 עדיין לא ברורה.
תוצאות המחקר של Lopez-Bernal וחב' שהתפרסם בימים אלה ב-New England Journal of Medicine, מצביעות על כך שהיעילות של מנת חיסון אחת עם שני החיסונים האמורים, נמוכה משמעותית בקרב המודבקים עם וריאנט דלתא (יעילות של 30.7%), בהשוואה ליעילות של חיסונים אלה בקרב המודבקים עם וריאנט אלפא המקורי (48.7%), כאשר התוצאות היו דומות לגבי 2 החיסונים האמורים.
באשר לחיסון BNT162b2, היעילות של חיסון כפול הייתה 93.7% בקרב אלה עם הדבקה עם נגיף אלפא, ו-88.0% בקרב המודבקים עם זן דלתא.
באשר לחיסון עם ChAdOx1nCov-19, היעילות של חיסון כפול נמצאה 74.5% בקרב הנדבקים עם זן אלפא, ו-67.0% באלה המודבקים עם זן דלתא.
מחקר בריטי קובע שווריאנט דלתא מדבק ב-40% יותר מווריאנט "אלפא" (המכונה גם "הווריאנט הבריטי"), שהוא כשלעצמו הרבה יותר מדבק מהנגיף הקורונה המקורי שיצא מסין.
ביוני 2021, קבע ה-WHO, שווריאנט דלתא נישל את וריאנט אלפא כווריאנט הדומיננטי ביותר בעולם.
בבריטניה (בה עיקר העלייה במקרי הדבקה הופיעה בעיקר בקרב צעירים או באלה שלא חוסנו), נטען שהתסמינים של נדבקי וריאנט דלתא היו שונים בחלקם מאלה שנגרמו על ידי הווריאנטים המקוריים: שיעול פחות בולט, וכן איבוד חושי הריח והטעם לא הופיע ברשימת 10 הסימפטומים השכיחים. התסמינים הבולטים היו כאב ראש, כאב גרון, נזלת וחום.
מסקנות מחקר זה הן שיש רק הבדלים קלים ביעילות החיסון כנגד זן דלתא בהשוואה לחיסון כנגד זן אלפא, כאשר ניתן חיסון כפול.
הבדלים אבסולוטיים ביעילות החיסונים היו בולטים יותר לאחר קבלת החיסון הראשון מבין השניים.
ממצא זה צריך לכאורה לעודד את האוכלוסיות בסיכון לקבל חיסון כפול. בהודו נרשמה עלייה ניכרת במחלת קורונה (COVID-19) החל מסוף חודש מרס שנת 2021, כאשר מדי יום נרשמו 400,000 מקרי הדבקה חדשים, ו-4,000 מתים מדי יום בתחילת חודש מאי 2021.
עלייה מבהילה זו בתחלואה במדינת ענק זו, גרמה לצפיפות בלתי נשלטת בבתי החולים שם, ובעיקר לחוסר חמצן להנשמת אלה במצב קשה (Rubinet וחב' ב-New England Journal of Medicine מחודש יוני 2021).
למרות שרק מספר קטן של דגימות רוצפו, נראה היה בעליל שזן B.617.2, שזכה לכינוי דלתא, שלט באחוז גבוה מבין הנדבקים החדשים.
למעשה, זן זה התגלה בהודו כבר בדצמבר 2020, אך זכה לפרסום ולפומביות רק באמצע אפריל 2021. אך כצפוי לגבי התפשטות של תחלואה נגיפית בעולם, התפרסם בתאריך 19 במאי 2021 שווריאנט זה כבר התגלה ב-43 מדינות בכל היבשות, והוגדר על ידי ה-WHO כמגיפה עולמית (פנדמיה) (Elbe וחב' ב-Global Challenge משנת 2021).
בבריטניה, המדינה האירופית עם האחוז הגבוה ביותר של הדבקה בזן זה, הוסברה התחלואה המסיבית במספר הגדול יחסית של נתינים הודיים המגיעים לבריטניה.
במדינה זו, חיסונים כנגד הנגיף לכל צורותיו, ניתנו בעדיפות ראשונה לקשישים, צוותי רפואה, צוותים סיעודיים בבתי-אבות ודיור מוגן, וכן לעובדים/עובדות סוציאליים. בעדיפות שנייה חוסנו שם אנשים עם גורמי סיכון, ורק בקצה רשימת המחוסנים שם נמצאים אנשים צעירים יותר.
בשלבים המוקדמים יותר של התפשטות הנגיף בבריטניה, הוחלט שם על פרק זמן של עד 12 שבועות בין שני החיסונים, על מנת להגיע למקסימום של אלה המצויים בסכנת הדבקה, ואשר קיבלו את החיסון הראשון במהלך גל ההדבקה השני.
החיסון עם BNT162b2 נמצא יעיל ביותר במניעת מחלה תסמינית (Pollack וחב' ב-New England Journal of Medicine משנת 2020.
גם החיסון עם התרכיב השני ChAdOx1nCov-19)) נמצא יעיל בניסויים שנערכו בברזיל, בריטניה ודרום-אפריקה (Voysey וחב' ב-Lancet משנת 2021).
ניסוי נוסף של Baden וחב' שהתפרסם ב- New England Journal of Medicine משנת 2021, שעשה שימוש בחיסון עם mRNA-1273 SARS-CoV-2, הוכיח יעילותו. ניסויים נוספים במדינות שונות הצביעו על יעילות גבוהה של חיסונים עם שלושת התרכיבים האחרונים (Hall וחב' ב-Lancet משנת 2021, Thompson וחב' ב-Morbidity & Mortality Weekly Report משנת 2021, ו-Dagan וחב' ב- New England Journal of Medicine משנת 2021).
וריאנט נוסף של נגיף SARS-CoV-2 שלא זכה לתשומת לב מרובה, הוא זן בטא (אוB.1.351 ), שהתברר כעמיד יותר לחיסונים אלה (Wang New England Journal of Medicine ב-Nature משנת 2021, ו-Liu וחב' ב- New England Journal of Medicineמשנת 2021).
ניסוי בקטאר הראה שזן בטא מצא יעילות פחותה באופן מתון למניעת מחלה תסמינית מתונה, אך במקביל יעילות חיסון גבוהה למניעת תסמינם חמורים, קריטיים ואפילו קטלניים (Abu-Raddad וח' בכתב העת האחרון משנת 2021).
יתרה מכך, ניסוי עם חיסון NVX-CoV2373 של חברת NOVARAX הראה 51.0% יעילות חיסון כנגד וריאנט בטא (Shinde וחב' באותו כתב עת מאותה שנה).
נציין גם, שרמה גבוהה של נטרול וריאנט גמה הידוע גם כ-P.1 שהושגה עם התרכיב BNT162b2, אך גם זן גמה לא זכה לכותרות שכן הוא אינו אלים ביותר.
וריאנט דלתא מאופיין על ידי מספר לא מבוטל של מוטציות בחלבון של ה-spike כגון T19R, L452R, T478K, D617G, P681R ו-D950N.
מדובר על 29 מוטציות שהתגלו עד היום, כאשר 8 מתוכן מופיעות בחלבון ה-spike, שתי מוטציות המאפשרות לווריאנט דלתא להיצמד חזק יותר לקולטני ACE2, ומוטצייתP618R להתחמק מתגובה החיסונית כנגד הווריאנט.
אחדות ממוטציות אלו עלולות להשפיע על התגובות החיסוניות כנגד אזורי מפתח אנטיגניים על פני חלבון ה-spike הנקשר לקולטן על פני התא, עד כדי שמט של הקצה ה-N טרמינלי של הקולטן.
קבוצת חוקרים ממכון Francis Crick, פרסמה ב- Lancet כי לבני אדם המחוסנים במלואם בחיסון Pfizer יש רמות נמוכות פי חמישה של נוגדנים מנטרלים כנגד גרסת הדלתא בהשוואה לנוגדנים כנגד הנגיף המקורי, המעיד על ירידה מסוימת ביעילותו.
בחודשים יוני ויולי 2021 גורמים לבריאות הציבור במספר מדינות ביצעו הערכות ומחקרים לפיהם, לאחר מתן שתי זריקות, חיסון Pfizer וחיסון AstraZeneca יעילים בכ-96-92% במניעת אשפוז עקב זן הדלתא, אך הם פחות יעילים במניעת ההדבקה עצמה, כאשר שיעור המניעה ההדבקה הוערך באופן שונה על ידי גורמים שונים, החל מהערכת משרד הבריאות הבריטי שעומדת על מניעה של 64%, עד להערכות משמעותית גבוהות יותר ממדינות אחרות, שכן החיסון מאבד מיעילותו לאורך זמן ומועדי החיסון שונים בין המדינות.
במדינות אחרות פרט להודו, מקרי וריאנט דלתא הראשונים של התגלו בסוף פברואר 2021, כולל בריטניה ב-22 בפברואר, ארצות הברית ב-23 בפברואר וסינגפור ב-26 בפברואר.
כאשר מספר המקרים לגבי וריאנט הדלתא עלה במהירות, מדענים בריטים ראו כי וריאנט דלתא עקפה את וריאנט אלפא בתור הווריאנט הדומיננטי של SARS-CoV-2 בבריטניה בתחילת יוני 2021, כאשר מעל 90% מהמקרים החדשים בבריטניה בתחילת יוני 2021 היו עקב וריאנט דלתא; הם גם ציטטו עדויות לכך שהדלתא קשורה לסיכון מוגבר של 60% להעברת תחלואה במשק הבית בהשוואה לאלפא.
מקרה ראשון של וריאנט דלתא בקנדה, זוהה בקוויבק ב-21 באפריל 2021, ובאותו יום עממו זוהו 39 מקרים של הווריאנט בקולומביה הבריטית.
אלברטה דיווחה על מקרה אחד של הווריאנט ב-22 באפריל 2021. נובה סקוטיה דיווחה על שני מקרי דלתא ביוני 2021.
פיג'י אישרה מקרה הראשון של וריאנט דלתא ב-19 באפריל 2021, ומאז טיפס מספר המקרים ל-42 והמשיך לעלות. הווריאנט זוהה שם כמפזר-על (super-spreader) והוביל לסגר של חמש ערים ראשיות שם. ב-29 באפריל 2021, דיווחו גורמי בריאות בפינלנד כי וריאנט דלתא זוהה בשלוש דגימות החל ממרץ 2021.
הפיליפינים אישרו את שני המקרים הראשונים של הווריאנט ב-11 במאי 2021, למרות איסור הנסיעות המוטל במדינה זו ממדינות בתת-היבשת ההודית.
זיהוי B.1.617 נפגע במדינות מסוימות בגלל חסר של ערכות מיוחדות לבדיקתו ומעבדות שיכולות לבצע את הבדיקה הגנטית. לדוגמה, החל מה-18 במאי פקיסטן לא דיווחה על מקרים כלשהם, אך הרשויות ציינו כי 15% מדגימות COVID-19 במדינה היו מ"וריאנט לא ידוע"; הם לא יכלו לומר אם זה B.1.617 מכיוון שהם לא הצליחו לבדוק זאת. מדינות אחרות דיווחו על נוסעים שהגיעו מפקיסטן שנדבקו בזן B.1.617. ביוני 2021 נמסר בהודו על קיומו של וריאנט B.1.617.2.1, המכונה גם AY.1 או Delta plus, שיש לה מוטציה נוספת של K417N בהשוואה לווריאנט הדלתא.
זן B.1.617.2.1 התגלה באירופה במרץ 2021 ומאז התגלה באסיה, באמריקה ובמזרח התיכון. הוא הביא לעלייה בהדבקה גם ברוסיה ובמדינות רבות נוספות.
יעילות החיסונים כנגד וריאנט דלתא:
המועצה ההודית למחקר רפואי (ICMR) מצאה כי מקבלי החיסון BBV152 (Covaxin) של חברת Bharat Biotech הצליחו לנטרל את VUI B.1.617 אם כי עם יעילות נמוכה יותר.
אנוראג אגרוואל, מנהל המכון לגנומיקה וביולוגיה אינטגרטיבית (IGIB), אמר כי המחקר על יעילות החיסונים הקיימים נגד ווריאנט B.1.617 מצביע על כך שלאחר החיסון, התסמינים קלים יותר.
ארגון הבריאות העולמי הודיע, כי החיסונים הנוכחיים ימשיכו להיות יעילים כנגד זן דלתא.
בעדכון מחודש מאי 2021, הם אמרו כי ייתכן שישנן עדויות ל"נטרול מופחת". מחקר שנערך על ידי גוף בריאות הציבור באנגליה, מצא כי הן חיסון פייזר נגד COVID-19 והן זה של מספקים הגנה של 33% מפני מחלות סימפטומטיות הנגרמות מהזן לאחר המנה הראשונה.
שבועיים לאחר המנה השנייה נמצא כי חיסון Pfizer-BioNTech היה יעיל ב-88% בהחלמה ממחלה סימפטומטית מזן הדלתא ואילו חיסון AstraZeneca-Oxford היה יעיל ב-60% כנגדו.
רוסיה מדווחת שחיסון ספוטניק V יעיל מאוד נגד זן דלתא. Alexander Ginzburg, ראש מכון Gamalia, הודיע ב-16 ביוני 2021 כי החיסון יעיל מאוד נגד "הווריאנט ההודי" של הנגיף, שהיה אחראי ל-90% ממקרי ההדבקה החדשים ברוסיה מחודש מאי 2021.
הסיפור נמצא עדיין בעיצומו. אין כלל ספק שאנו צפויים במהלך החודשים הקרובים לראות עוד וריאנטים שיתגלו, ועוד חיסונים שיוכנו כנגד וריאנטים אלה.
העולם עוד לא חווה את קצה-קצהו של הנגיף הנבל הזה, שהחל במעבדה עלומה ביוהאן הסינית, וסופו מי ישורנו.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
08/08/2021
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן