פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
לקריאת חלק ב' לחץ כאן לקריאת חלק א' לחץ כאן
חיסון כנגד אבעבעות רוח (varicella):
מבוגרים אשר לא חלו בילדותם באבעבועות רוח, ולא חוסנו כנגד הנגיף, אמורים לקבל 2 מנות של חיסון כנגד הנגיף בהפרש של 28 יום עד 42 יום בין שני החיסונים.
מבוגרים שנולדו לפני שנת 1980 פרט לנשים הרות ולאנשי צוותים רפואיים נחשבים כמחוסנים. החיסון הוא במתן נגיף חי מוחלש כנגד נגיף וריצלה זוסטר ניתן בזריקה תת-עורית בזרוע. בישראל מחסנים כנגד הנגיף בגיל שנה, אם כי בארה"ב הוא ניתן כבר בגיל 9 חודשים.
בישראל 2 מנות החיסון ניתנות בהפרש של 5 שנים, אם כי ההמלצה כאמור היא להזריק את המנה השנייה לאחר 4 שבועות עד 12 שבועות.
חיסון כנגד אבעבועות הקוף:
עד ספטמבר 2022 נרשמו כמעט 25,000 מקרים של אבעבועות הקוף בארה"ב.
נתון זה הביא את ה-CDC לפרסם המלצות לשימוש בשני סוגי חיסונים שהומלצו קודם לכן על ידי הוועדה המייעצת לחיסונים במדינה זו ((ACIP למניעת הדבקה על ידי הנגיף הקשור לנגיף ה-variola הגורם לאבעבועות שחורות, בעיקר לאלה עם חשיפה תעסוקתית לנגיף. ה-CDC ממליץ על חיסונם של אלה שבן/בת זוגם האינטימיים אובחנו עם אבעבועות הקוף בשבועיים האחרונים, אלה שנמצאים בקרבה למאובחנים עם הדבקה בנגיף, או אלה בעיקר גברים הומוסקסואלים שקיימו יחסי מין בשבועיים האחרונים בסביבה בה היו הדבקות עם הנגיף.
מומלץ להתחסן אם בן/בת הזוג אובחנו ב-6 החודשים האחרונים כמודבקים עם כלמידיה, זיבה, או עגבת.
מומלץ להתחסן אם יש לנבדק שותפים רבים ליחסי מין. מומלץ להתחסן למי שמקיים יחסי מים באזור אנדמי לאבעבועות הקוף.
מומלץ להתחסן לנשא של HIV או למי שמערכת החיסון שלו מוחלשת. מומלץ להתחסן למי שעובד במעבדה עם נגיפי orthopox או למי שמטפל באלה שנדבקו עם orthopox.
הפרש הזמן המומלץ בין 2 החיסונים הוא 28 יום. לא מומלץ להתחסן למי שסבל מתגובה אלרגית קשה (anaphylaxis) אחר קבלת מנת החיסון הראשונה.
בארה"ב ישנם כאמור 2 סוגי חיסון:
תרכיב Jynneos פותח להגן מפני הדבקות עם נגיפי אבעבועות הקוף ומפני אבעבועות שחורות.
החיסון ניתן בשתי מנות להגנה מרבית מהנגיף בהפרש של 4 שבועות. לפני החיסון יש ליידע את הרופא המטפל על אלרגיה כנגד אנטיביוטיקה כגון gentamycin או ciprofloxacin או כנגד חלבון ביצה.
סוג החיסון השני שפותח כנגד אבעבועות הקוף הוא ACAM2000, אך הוא מהווה רק חלופת קו-שני כיוון שיש לו יותר תופעות לוואי, והוא אינו מומלץ לאלה עם מערכת חיסון מוחלשת. חיסונים כנגד COVID-19 צריכים להידחות למשך חודש באלה שחוסנו עם JYNNEOS.
חיסון כנגד הפאטיטיס A:
תרכיבי חיסון כנגד הפאטיטיסA (שמות מותג Havrix ו-(Vaqta מומלץ למבוגרים עם גורמי סיכון שפורטו בחלק ב' של סדרת המאמרים על חיסון למבוגרים. יצוין כאן כתוספת שהחיסון מומלץ לאלה בתעשיית המזון ועובדי מסעדה, וכן לנשים הרות שנחשפות למזון בתנאי סניטציה ירודים. לא מומלץ לחסן את אלה במטופלים על ידי תכשירים הנהוגים במפגעי קרישת דם.
חיסונים כנגד נגיף הנילוס המערבי (west nile virus):
נגיף זה (להלן WNV) מדביק בני-אדם בהיותו נישא על ידי פרוקי רגליים (ארתרופודים), ציפורים ויתושים ועלול לגרום למחלה נוירולוגית קשה לעתים אף קטלנית.
מדובר בנגיף RNA חד-גדילי השייך למשפחת נגיפי flavi הכוללת גם את נגיפי ,Denge Japanese encephalitis ו-Zika.
נגיף יכול להיות מועבר לסוסים ולאדם בו רוב ההדבקות נותרות א-תסמיניות או לגרום לחום ולכאבי ראש.
אלה בגיל מתקדם ובעלי מערכת חיסון פגועה הם בעלי סיכון לתסמינים קשים יותר של הדבקה כגון אנצפליטיס ומנינגיטיס. ההתפרצות המגיפתית הראשונה של WNV נרשמה בשנת 1999 באפריקה, באסיה ובדרום מזרח אירופה (Campbell וחב' ב-
Emegency Infectious Diseases משנת 2005, אך זכה לתשומת לב רבה כיוון שהוא התפשט ברחבי אמריקה הצפונית והדרומית.
בשנים שלאחר מכן אלפי אנשים אושפזו ועד כה נרשמו כ-1,500 מקרי מוות במקרים קשים במיוחד.
באירופה שיא התפוצה של WNV התרחש בשנת 2018, עם 1,503 מקרים מדווחים. בנוסף לאיטליה וליוון הנחשבות מדינות אנדמיות לנגיף כר שנים אחדות, הוא התגלה לראשונה גם בגרמניה (Lachmann וחב' ב-Science משנת 2018).
הגידול באזורים אנדמיים של הנגיף בעשורים האחרונים, הביא לזיהוי של 9 תת סוגים שלו, כאשר תת-סוג 1 היה אחראי להתפרצויות העולמיות בשנות ה-90, כולל זו בארה"ב (Metz ו-Collins ב-Clinical Therapy משנת 2017).
פיתוח חיסון כנגד WNV:
מאז התפרצויות התחלואה מנגיף זה, נעשו מחקרים רבים לפיתוח תרכיב לטיפול באדם וכן מחקר וטרינרי לפיתוח חיסון סוסים. אכן, החיסון בסוסים הצליח, אך לא נמצא חיסון מוצלח באדם (Kousoulas ו-Iyer ב- Environmental Research Public Healthמשנת 2013, ו-Nordgren וחב' ב-Veterinarian Immunology משנת 2009).
על מנת לפתח חיסון אנושי, פותחו מספר פלטפורמות טכנולוגיות תוך שימוש בנגיף שעבר אינאקטיבציה כימית או שהוחלש (TBEV, JEVו-(YFV, בנוסף טכנולוגיות חדישות ומאוד מתוחכמות שכללו חיסון עם חלבונים ריקומביננטים, חלקיקים דמויי הנגיף, רפליקונים של RNA, נגיפי flavi כימריים, וכן וקטורים נגיפיים המבטאים גנים של WNV (Kistner וחב' ב- Expert Reviews of Vaccinesמשנת 2017).
חיסונים אלה הובילו למסקנות הבאות: הגנה מפני הנגיף ניתן להשיג כאשר המרכיב העיקרי של התגובה החיסונית הוא יצירת נוגדנים כנגד חלבון E של WNV, היעילה במניעת הדבקה עם תת-סוג 1 של הנגיף וגם כנגד תת-סוג 2 שהוא זן מעט פחות אלים. נכון להיום, ניסויים קדם-קליניים מבוצעים עם חיסון DNA.
בתחילה 2 חיסונים מועמדים עברו הערכה קלינית. מדובר בחיסון שהיה מבוסס על נגיף שלם שעבר אינאקטיבציה על ידי H2O2 והביא במחוסנים להופעת נוגדנים המנטרלים את הנגיף בערך ב-50% ממשתתפי הניסוי.
בעלי המחקר ציינו שניתן היה לשפר את תוצאותיו על ידי הוספת מנת חיסון אחת או על ידי שיטת אינאקטיבציה אחרת ששילבה H2O2 יחד עם פורמאלדהיד, וכך הושג טיטר גבוה יותר של נוגדנים מנטרלים את הנגיף ( Poוחב' ב-Vaccine משנת 2019, ו-Monath וחב' באותו כתב-עת משנת 2013).
חיסונים אלה לא גרמו תופעות לוואי או בעיות בטיחותיות משמעותיות. כיוון ש-WNV גורם למחלה הקשה יותר בקשישים, אלה מהווים גם יעד עיקרי לניסויי החיסונים (Desai וחב' ב-Journal of Infectious Diseases משנת 2011).
חלפו כ-240 שנה מאז Edward Jenner ביצע את החיסון המקורי, ויוזמה וחוכמה זו של רופא אנגלי כפרי זה, הצילה במרוצת 2 המאות שאחריו מאות מיליוני אנשים מתחלואות קשות ומוות. עדיין יש בעולם תיאוריות קונספירטיביות באשר ל"מה שחיסונים עלולים לעולל" מה שגורם ל-20% בערך של האנשים לסמוך על החיסון הטבעי של גופם, ועל הקב"ה.
Steve Bova מתנגד חיסונים ידוע: איש לא חכם!
מחזור החיים וההדבקה של הנגיף West Nile
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
19/02/2023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן