Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

עוד נתונים משכנעים-אם כי לא מעודדים-על הקשר המיידי בין עישון והתחלואה בסרטן: עובדות אפידמיולוגיות חובקות עולם

אהבתם? שתפו עם חבריכם

עוד נתונים משכנעים-אם כי לא מעודדים-על הקשר המיידי בין עישון והתחלואה בסרטן: עובדות אפידמיולוגיות חובקות עולם
פרופ` בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לביוכימיה קלינית, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.

אם יש מסר מעודד, ולצורך העניין הנידון לא כל-כך מעודד, בנתונים שנפרוש לפניכם לאלתר על הקשר ההדוק בין עישון ותחלואה מסרטן, הוא נעוץ בעובדה שחוקי הביולוגיה תְקֵפים מקצה העולם ועד קצהו, והם חלים באותה מידה על קוריאנים נמוכים ושחורי-שער כמו גם על נורווגים גבוהים ובהירי שער. מרתקים הנתונים על תחלואת הסרטן דווקא בדרום קוריאה, מדינה בה אחוז המעשנים הוא מהגבוהים בעולם. ואם תתמהו מה לנו ולקוריאנים, ולמה להרחיק עדות עד סיאול, שהרי "חולי עירנו קודמים", נציין שלעתים קל להשתכנע ממצוקתם של רחוקים, כדי לשכנע ולהטיף בריאות לקרובים.
במדינה אסייתית זו העישון החל כבר לפני 400 שנה, בעיקר תוך עישון עלי טבק בלתי מעובדים שהפכו בייצור עצמי למעין סיגריות. רק בשנת 1945 עם סיום מלחמת העולם החלה חברה ממשלתית שם לייצר סוג אחד של סיגריות שנשאו את השם "Seung Ri" שפירושו "שחרור מעול הכיבוש היפאני", שֵם בהחלט פטריוטי שעודד לעישון כל מי ששמח על ההשתחררות מעול היפאנים השנואים. אך הקוריאנים מצאו עצמם עד מהרה בלי דעת, נתונים תחת עוֹל חדש ומסוכן עוד יותר: העוֹל הממכר של הסיגריה. והמדרון החלק של העישון הפך להיות תלול עוד יותר בשנת 1953 כשנסתיימה מלחמת קוריאה, ואף יותר משנת 1960-שנה המסמלת את תחילת הפריחה הכלכלית של קוריאה הנמשכת עד היום.

נכון לשנת 2000 מעשנים בקוריאה 68% מהגברים (!!!) ורק 3% מהנשים. הבדל דרמטי ביותר זה נעוץ במאפיינים פסיכו-סוציולוגיים מובהקים במדינה זו, מה שמכתיר את הגברים הקוריאנים בתואר "המעשנים הכבדים ביותר בעולם".ואמנם, אם בשנת 1945 עישנו בקוריאה 700 מיליון חפיסות סיגריות, עלה מספר זה עד שבשנת 2000 נצרכו במדינה זו 5.4 מיליארד חפיסות סיגריות, עליה של כמעט פי-8 ברמת העישון (!!). ודומה שמעולם חוקי הביולוגיה והמתמטיקה לא היו תואמים יותר: בשנת 1980 מתו בקוריאה 2.0 גברים ונשים מסרטן הריאות לכל 100 אלף אנשים באוכלוסייה, כאשר בשנת 2000 עלה מספר המתים ממחלה זו בקוריאה תלולות והגיע ל-26 באותו פלח אוכלוסייה (פי-13). אכן החטא ועונשו.

המחקר האפידמיולוגי הרחב ביותר על נתוני עישון וסוגי סרטן שונים בקוריאה התפרסם במאי 2004 תוך שיתוף פעולה של חוקרים מקומיים עם המחלקה לבריאות הציבור של אוניברסיטת Johns Hopkins בבולטימור. המדגם מרשים ביותר: מעל מיליון ומאתיים אלף קוריאנים, גברים ונשים, בגיל שבין 30 עד 95 שנה, התבקשו למלא שאלוני בריאות על הרגלי העישון שלהם בשנים 1992-4. משנת 1994 ובמשך 9 שנים עקבו אחרי המשתתפים בסקר המוקדם, תוך פירוט מדוקדק של תחלואה ותמותה.
בבסיס איסוף הנתונים וגיוס המשתתפים בסקר היו 57% מכלל הגברים ו-5.4% מן הנשים מעשנים בהווה, כמובן וכצפוי בקבוצת הגיל הצעירה יחסית של 30 עד 45 שנה. למעשה המצב בקוריאה חמור עוד יותר שכן מבין הצעירים בגיל של 18 עד 30 שנה שלא נכללו בסקר זה, אחוז המעשנים בקרב הגברים מיתמר לגובה בלתי יאומן-72% (!!). הסיבה שהוחלט להכיל את הסקר רק על גילאי 30 שנה ומעלה נבעה מהשיקול "שהצעירים הקוריאנים אינם אמינים במילוי השאלונים, ואינם מוכנים להתייצב לבדיקות גופניות תקופתיות".

הבה נסקור את מסקנות מחקר מרשים זה. בין הגברים נבדקו 14 סוגי סרטן שונים ואילו בין הנשים רק 6 סוגי סרטן, ונתחיל דווקא בנתונים של תחלואה מסרטן בנשים הקוריאניות, אם כי כמו שכבר צוּיָן אחוז המעשנות בהן, צנוע ביותר-כ-5%. מסתבר שכפי שהיה צפוי, לעישון לא הייתה השפעה משמעותית על התרחשות של ארבעה סוגי סרטן בנשים שם, כאשר משווים את אחוז התחלואה בנשים המעשנות בהווה בהשוואה לאלו שמעולם לא עישנו: בקרב המעשנות נמדדה ירידה לא משמעותית של 10% בסרטן הקיבה, ירידה קלה של כ-20% בסרטן השד, חוסר השפעה על סרטן הכבד, ועלייה קלה של 20% בהופעת סרטן בלוטת הלבלב (פנקריאס). אכן לגבי ארבעה סוגי סרטן אלה אין קונצנזוס על השפעת עישון על התרחשותם.
התוצאות היו משמעותיות ביותר בין הנשים הקוריאניות ביחס לתחלואה של סרטן צוואר הרחם (cervix) שנרשמה בו עלייה של 70% במעשנות בהווה, וכמובן סרטן הריאות עם עלייה פי 2.5 בקרב מעשנות בהשוואה ללא מעשנות. אך יודגש שנתוני העישון בנשים הקוריאניות מתונים ביותר, ויתרה מזאת, הנשים שם מתחילות בניגוד לגברים לעשן בגיל מאוחר במיוחד, כך שאינן צוברות מספיק "שנות חפיסה" כדי לחולל נזק בריאותי חמור יותר.
לדוגמא, רק 0.1% מהנשים בקוריאה בגיל שבין 30 עד 40 שנה מעשנות, כאשר 1.4% מהנשים בגיל 40 עד 50 שנה מעשנות, ואילו 3.7% מהנשים בגיל שבין 50 ל-60 שנה מיטיבות ליבן בסיגריה. ודווקא 13% מהנשים הקוריאניות מעל גיל 60 שנה מעשנות, תופעה מרתקת ביותר שהיא היפוך מוחלט מהנהוג בעולם המערבי שם נשים מעשנות בצעירותן, ונוטשות את הסיגריה באופן מובהק מעל גיל 60 שנה.

אך הבה נתייחס לגברים הקוריאנים המתמסרים לעישון על פי מחקר זה מגיל 30 עד הגיל המופלג של 80 שנה ומעלה באותה מידה של שקיקה שגילו בנעוריהם: 51.4% מבין הגברים של מעל 60 שנה מעשנים את אותה כמות סיגריות ליום שמעשנים בני 30 שנה. נאמנות כזו דווקא ראויה לגינוי! הבה נבחן את השפעת העישון בגברים הקוריאנים המעשנים בהווה בהשוואה למעטים שם שמעולם לא עישנו, ונלך מהקל אל הכבד: לעישון אין כל השפעה על התרחשות סרטן הכליות, ויש לו השפעה זניחה ולא משמעותית מהבחינה הסטטיסטית על סרטני המוח והמעי הגס (10% עלייה), סרטני הכבד, בלוטות התריס והערמונית (עלייה ממוצעת של 20%).
עלייה יותר משמעותית במעשנים גברים בקוריאה נמצא בתחום הלויקמיה (עליה של 30%), סרטן הלבלב (עלייה של 40%), סרטן כיס המרה (50%) וסרטן הקיבה (60%). מרשימה העלייה המשמעותית של 90% בהתרחשות סרטן שלפוחית השתן בקרב הגברים המעשנים, אך כאן אנו מגיעים כצפוי לשלושת סוגי הסרטן שהתרחשותם מושפעת ביותר מעישון בקרב הגברים בקוריאה: סרטן הלוע (esophagus) שכיח יותר פי-3.6, סרטן הריאות מופיע בתדירות הגבוהה פי-4.6 ואילו סרטן הגרון (larynx) פוקד את המעשן הגברי פי-6.5 יותר מאשר את הלא מעשן. ושלושת הנתונים האחרונים אין בהם להפתיע: העשן עושה דרכו מהלוע, משתהה מעט בגרון תוך גרגור קל, ומשם מרחף אל תוך הריאות, ובכל אחד מהאתרים האלה פגיעתו רעה.

אם להשוות את נתוני התחלואה מסרטן בקוריאה לעומת הנתונים בארצות המערב, המסקנה העצובה היא שסיכוניו של המעשן המערבי לחלות בסרטן גבוהים אף יותר מאלה של הקוריאני. מחקר הרופאים המפורסם בבריטניה שהסתיים בשנת 1991, בו נבחנה התחלואה בקרב רופאים מעשנים, העלה שסיכויהם לחלות בסרטן הריאה גדלו פי 14.9 (!), לחלות בסרטן שלפוחית השתן פי-2.3 ובסרטן הקיבה פי 1.7. הנתונים מהמחקר האמריקני הידוע כ-CPS II חמורים אף יותר, ומצביעים על תמותה מסרטן ריאות הגבוהה פי 22.4 בין הגברים ו-גבוהה פי-9.4 בין הנשים בארה"ב. העלייה התלולה בממדי העישון בקוריאה עד כי שניים מכל שלושה גברים שם מעשנים, תמצא בלי ספק את ביטוייה בסטטיסטיקות הולכות ומחמירות של פטירות כתוצאה מעישון.

בשנת 2002 נפטרו בארה"ב 154,900 איש מסרטן הריאות, כאשר 82% מהנפטרים לקו במחלה בהיותם מעשנים בהווה ואף בעבר. עישון גרם בשנת 2002 לעוד 31,000 מקרי מוות מסוגי סרטן אחרים, ועוד כ-287,000 מיתות כתוצאה ממחלת לב ומחלות אחרות, ובסך הכל 444 אלף אמריקאים נפטרו בשנה זו כתוצאה מעישון. אחוז המעשנים הממוצע באוכלוסייה האמריקנית (גברים ונשים) מוערך היום בכ-24%. בקוריאה לעומת זאת, אחוז המעשנים הממוצע בכלל האוכלוסייה עומד על 36%, אך חמור מכך, רמת הרפואה במדינה זו, כשמדובר בבדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן ומחלות אחרות, ואף הטיפול והאשפוז, כל אלה נופלים בהרבה בהשוואה למקובל בארה"ב. וכך ימותו בשנים הקרובות מדי שנה למעלה מ-80 אלף איש כתוצאה מעישון, אמנם בדרום קוריאה הרחוקה, אך את הנתונים ולִקְחם צריך לשנן בכל מקום בעולם.

בברכה, פרופ` בן עמי סלע

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן