סיבים תזונתיים – הדרך המתונה והבטוחה
זוכרים את המשל על הרוח והשמש שהתערבו מי יותר חזקה? הן התחרו ביניהן מי תצליח לגרום לאדם שהלך בשביל להוריד את המעיל יותר מהר. הרוח נשפה ונשבה, והאדם הידק את המעיל עוד יותר. הרוח נשפה בכוח רב יותר – והאדם הידק עוד יותר את המעיל. כשראתה הרוח שלא תוכל, פינתה את הזירה לשמש, שפיזרה בעדינות את העננים והתחילה לחמם – לא בכוח אלא במתינות. האדם התחמם לאט-לאט – ולאחר זמן-מה הוריד סוף-סוף את המעיל.
מי שמנסה להשתמש בחומרים משלשלים כדי להילחם בעצירות – מנסה בעצם את שיטת הפעולה של הרוח והמעיים שלו יגיבו כמו האדם שמהדק את מעילו, ויגרמו לנו לנסות לחפש משלשל חזק יותר ויותר, עד שהרפלקס הטבעי של מערכת העיכול "יילך לאיבוד" ולא תהיה יותר יציאה בלי עזרה מבחוץ. לכן לא כדאי להשתמש בכדורים משלשלים וגם בתכשירים טבעיים שעשויים מצמחים חזקים מאד כמו סנה ואלוה-וורה לאורך זמן, כדי לא להרגיל את המעיים.
דרך אחרת, שאמנם לא נותנת תוצאות מהירות כמו התכשירים המשלשלים, אבל איננה גורמת נזק למערכת העיכול, היא הוספת סיבים תזונתיים לתפריט היומי.
פעולתם איננה מיידית אבל היא בריאה מאד ולטווח הארוך משפרת מאד את תפקוד מערכת העיכול. הסיבים נמצאים רק במזונות מהצומח ובעיקר בקליפות שלהם, כלומר בירקות ופירות, בדגנים, במיוחד בדגנים המכילים "קליפות" ונקראים – דגנים מלאים (למשל, לחם שעשוי מחיטה מלאה או דגנים ספציפיים כמו כוסמת או בורגול), וקטניות. כולם מהווים חלקים מהצמח שלא מתעכלים בגוף. מה שלא מתעכל – לא תורם לנו קלוריות ולכן הם אינם משמינים, ולחם מקמח מלא מכיל את אותו מספר קלוריות כמו לחם מקמח לבן.
התכונה המייחדת את הסיבים ועוזרת לנו בתהליך העיכול היא יכולתם המופלאה לספוח נוזלים וכתוצאה מכך להגדיל את נפח ה"גוש" שנמצא בקיבה. הגדלת הגוש עוזרת לדחוף אותו החוצה יותר קלות ובמהירות, ובגלל התוכן הנוזלי שלו היציאה הופכת להיות קלה יותר ופחות מאומצת.
בנוסף לעזרה בהסדרת פעילות מערכת העיכול, הסיבים עוזרים לנו בעוד דרכים: סוג מסוים של סיבים עוזר להאט את זמן העיכול ובכך גם לתרום לתחושת השובע (לכל מי שמחפש לרזות בצורה בריאה!), ומה שמאד חשוב מבחינה בריאותית – הסיבים עוזרים להאט את זמן הספיגה של המרכיבים שבמזון לדם, וזה כולל גם סוכר. תוספת סיבים לארוחה מאיטה את מעבר הסוכר לדם וגורמת לעלייה שלו להיות יותר מתונה. בנוסף, תזונה עתירת סיבים יכולה לעזור בהורדת הכולסטרול בדם, במיוחד הכולסטרול ה"רע".
הסיבים שכדאי להוסיף לתזונה היומית הם בעיקר אלה המצויים בדגנים המלאים – לחם חי, לחם שיפון, אורז מלא, גרנולה, קוואקר ועוד.
גם פירות יבשים עשירים מאד בסיבים, ירקות כמו כרוב, סלרי, ברוקולי, ובמיוחד סלק, וגם אגוזים ושקדים. ניתן גם להוסיף סובין במרוכז ליוגורט או לבן, בכמות של כף ליום. הסיבים שעוזרים בהאטת מעבר הסוכר לדם נמצאים בעיקר בקטניות כמו שעועית לבנה, פולי סויה, עדשים, פול וגרגרי חומוס.
למי שסובל מבעיות עצירות לאורך זמן, קיימים תכשירים המבוססים על סיבים מרוכזים מצמח בשם פלנטגו, שהזרעים שלו נקראים פסיליום. יש מוצרים רבים המבוססים על הפסיליום והם מומלצים ואינם גורמים לנזק למערכת העיכול, גם לא לטווח ארוך. בכל מקרה, צריך להתייעץ עם רופא או דיאטן/נית אם לוקחים תרופות או סובלים ממחלה כלשהי לפני שלוקחים תכשירים מרוכזים.
על מנת לטפל בבעיית העצירות בצורה יסודית, יש להתאזר בסבלנות. חשוב להבין שכדי "לחנך את המעי מחדש" יש צורך בזמן, כי המעי צריך לשכוח את ההרגלים שהחזיק בהם שנים רבות. טיפול יסודי וסבלני בהחלט משתלם. בהצלחה !