פרופ' בן-עמי סלע , מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
מה לא תעשינה חברות הטבק שוחרות טובתנו, כדי שהעישון, יהפוך לעוד יותר נעים, עוד יותר טעים, ואם אפשר…עוד יותר רווחי. לכן, כבר במחצית המאה הקודמת החלו אלה לשווק באינטנסיביות סיגריות בטעם מנטול, ומבחינתם התברר צעד זה כמחוכם: הוא מסייע בעיקר לצעירים להצטרף לחוג המעשנים, ואף יותר מזאת, הוא מקשה על מעשנים החפצים בכך, להיגמל מעישון.
כל השנים האלה, הפכה סוגיית המנטול שמוסיפים לסיגריות לנקודת מחלוקת בין חברות הטבק הטוענות שכל מטרתן לתת לסיגריה ארומה נעימה לחך ותחושה של קרירות בפה, לבין חוקרים רבים השולחים אצבע מאשימה כלפי מנטול, כמכשול נוסף בדרכם של אלה המבקשים להיגמל מהסיגריה, כמו גם חומר העלול להגביר ישירות את הנזק הרפואי למעשן.
החומר מנטול למעשה גורם בפה לתחושת קרירות על ידי שהוא מגרה עצבים הרגישים לקור הנמצאים בפה, בחך ובשפתיים, בלי שהוא מוריד בפועל את הטמפרטורה.
אך מעבר לתחושת הקרירות שיש בה להפוך את העישון נעים יותר תחושתית, על פי מחקריו של הפרמאקולוג הנודע Neal Benowitz במאמר שפרסם ב-2004 ב-Journal of Pharmacology & Experimental Therapeutics, המנטול הנכלל בסיגריה, גורם לעיכוב מסוים בחילוף החומרים של ניקוטין, ובהפיכתו לתוצר קוטינין, והן גורם לעיכוב בקישור ניקוטין לחומר גלוקורוניד.
על ידי השפעות אלה, מעלה המנטול את משך השהייה של ניקוטין בדם, ומגביר את חשיפת הניקוטין לקולטנים המוחיים שלו, וליצירת ההשפעה הממכרת שלו.
למעשה כבר בשנת 1924 נוצר המותג הראשון של סיגריה המכילה ניקוטין שהייתה ידועה כ-Spud. אך התנופה בנושא זה החלה בשנת 1933, כאשר חברת Brown & Williamson יצרה את המותג Kool, ובהמשך יצאה בשנת 1950 חברת R.J. Reynolds עם הסיגריה Salem, סיגרית המנטול הראשונה עם פילטר.
בהמשך, התחלנו להתוודע בין השאר לסיגריות המנטול Newport, כמו גם Marlboro Menthol, וכן Camel Menthol. נתונים פדראליים עדכניים קובעים שסיגריות מנטול מהוות כיום בארה"ב 28% מכלל שוק הסיגריות.
למרות שנראה כאילו מעשני סיגריות מנטול לוקחים פחות שאיפות עשן לכל סיגריה, וכן ששאיפת העשן מסיגריית מנטול "פחות עמוקה", ההבדל בין ערכי לחץ הדם, וכן בכמות חד תחמוצת הפחמן, CO, בין מעשני מנטול לבין מעשני סיגריות רגילות אינו משמעותי. לעומת זאת, נראה בברור שגמילה מסיגריות מנטול, קשה לאין ערוך.
מחקר שנערך בבית הספר לרפואת שיניים בניו-ג'רסי בקרב 1,688 מעשנים, אשר התפרסם בינואר 2009 בכתב העת International Journal of Clinical Practice, קבע שסיגריות מנטול מגבירות את ההתמכרות לסיגריה, ומקשות על הגמילה מעישון בעיקר בקרב מעשנים שחורים וממוצא היספאני.
למרות שבממוצע נמצא במחקר זה שמעשני סיגריות מנטול, מעשנים מדי יום פחות סיגריות בהשוואה למעשני סיגריות רגילות, נראה שהקושי של מעשני "מנטול" להיגמל מעישון גדול בהרבה. מנהל התכנית לחקר התלות בטבק, Jonathan Foulds, קובע שאין ספק שמנטול אינו חומר ניטראלי שתפקידו מסתכם בהוספת מעט טעם טוב (flavour) לטבק, כפי שמציגות זאת חברות הטבק. בעצם היות מנטול מרכך קמעה את התחושה המרירה-צורבת של העשן, הוא משפיע על דרך העישון, והופך את הסיגריה ליותר נחשקת, מגביר את התלות בה, וממילא את נזקיה לבריאות.
על פי Foulds, 80% מהמעשנים האפרו-אמריקנים שבקרו במכון שלו עישנו סיגריות מנטול, והצלחתם להיגמל מעישון הייתה רק כמחצית בהשוואה להצלחתם להיגמל של חבריהם האפרו-אמריקנים שעישנו סיגריות נטולות מנטול.
עוד מוסיף Foulds, נראה שתחושת הקרירות של מנטול, הופכת את השאיפה ואת ספיגת הניקוטין לקלה יותר, וזו אולי הסיבה בגללה אפרו-אמריקנים לוקים יותר בסרטן ריאות ממגזרים אחרים באוכלוסיה.
אגב, אחד המחקרים החלוציים בתחום זה התפרסם בשנת 1968 ב-Nature, ובעל מחקר זה היה Schmeltz, חוקר במרכז האזורי של משרד החקלאות בפילדלפיה, שהיה מאוד פעיל בזמנו בבחינת נזקי הטבק, גידול חקלאי מאוד פופולארי במדינות הדרום שם. על פיו, פירוק החומר מנטול תוך כדי יצירת החום בבעירת הטבק (pyrolysis), עלול היה לתרום ליצירת פנולים וכן ליצירת מהחומר המסרטן benzopyrene.
בשנת 2009 התפרסם מחקר משותף של המחלקות לבריאות הציבור באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק ומכון הסרטן של Penn State ב-Hershey, פנסילבניה. מחקר זה שהתפרסם ב-Cancer Epidemiology & Biomarkers Preview, הגיע למסקנה מאוד חשובה, והיא שמנטול עלול לעכב את תהליך הדה-טוקסיפיקציה של הקרצינוגן הגורם לסרטן ריאות NNAL או N-nitrosomethylaminol, כלומר מנטול יכול למנוע את נטרול ומניעת הנזק של קרצינוגן זה. הסיבה לכך שמנטול פוגע בתהליך הדה-טוקסיפיקציה, נובעת מכל שמנטול מעכב במיקרוזומים של הכבד את התהליך של קישור NNAL לסוכר גלוקורוניד, כחלק מתהליך הנטרול של קרצינוגן זה.
שני החוקרים הבכירים את השפעת הניקוטין, Foulds ו-Benowitz שיתפו פעולה במחקר להבנת הנזק בעישון סיגריות מנטול, שהתפרסם ב-2007 ב-Nicotine & Tobacco Research. אחת התוצאות הבולטות של מחקר זה, שבדמם של מעשני מנטול רמה גבוהה יותר של חד תחמוצת הפחמן, CO, הנוצרת בעשן הסיגריה, וכן רמות הניקוטין בדם היו גבוהות יותר כל זאת בהשוואה לנתונים שנאספו במעשני סיגריות רגילות.
מסקנת חוקרים אלה היא שמעשני סיגריות מנטול שואפים יותר עשן מכל סיגריה, דהיינו מעשנים בצורה יותר אגרסיבית, למרות שנמצא שמספר הסיגריות הממוצע ליום אצל מעשני סיגריות מנטול מעט נמוך יותר, מאשר בין מעשני סיגריות רגילות. החוקרים סבורים שדווקא שחורים והיספאנים, הנמצאים במצב כלכלי ירוד יותר, מעשנים מטבע הדברים מעט פחות סיגריות מסיבות כלכליות, ולכן הם שואפים את העשן עמוק יותר, כדי ל"זכות" במנת הניקוטין לה הם מכורים.
סיגריות המנטול, מקלות עליהם במשימה זו, כיוון שתחושת הצריבה בשאיפה עמוקה של עשן, מופחתת בסיגריות מנטול.
העובדה הכול כך בולטת בדבר הפופולאריות הכמעט מוחלטת של סיגריות מנטול בקרב שחורים בארה"ב אין לה הסבר גורף ומוחלט.
מחקר שנערך בקרב המעשנים האחרונים על ידי מילוי שאלון העדפות, נענה על ידי 473 שחורים מעשני סיגריות מנטול, שגילם הממוצע 43 שנה. ראשית נמצא כאמור ששחורים מעשנים פחות סיגריות בממוצע בהשוואה ללבנים בני-גילם. בהתאם, בעוד שגברים לבנים בסקר זה עישנו בממוצע ביום 31 סיגריות ונשים לבנות הסתפקו ב-27 סיגריות, גברים שחורים עישנו ביום רק 22 סיגריות לעומת 19 בממוצע אותן עישנו נשים שחורות. אך בכל הקשור להעדפת סוג הסיגריות נמצא שבעוד שאחוז מעדיפי סיגריות מנטול בקרב גברים ונשים אפרו-אמריקנים היה זהה ועמד על 79%, הרי שרק 13% מבין הגברים הלבנים העדיפו מנטול, לעומת 20% בקרב נשים לבנות.
למעלה מ-60% מבין מעשני סיגריות מנטול בקרב בלבנים או השחורים בארה"ב, הצהירו שהם מוכנים לשלם יותר עבור סיגריות מנטול אם היו נדרשים לכך. לשאלה: אם לא היה מתאפשר לכם לעשן סיגריות מנטול, האם הייתם עוברים לעשן סיגריה רגילה?", ענו בשלילה 56% מבין השחורים ו-28% מבין הלבנים. הרי כמה תשובות אופייניות בשאלון על הסיבות להעדפת סיגריות מנטול:
1. האם לסיגריות מנטול טעם טוב יותר מאשר לסיגריות רגילות? 74% מהלבנים ו-83% מהשחורים ענו בחיוב.
2. האם סיגריות מנטול מרגיעות יותר את הגרון מאשר סיגריות רגילות? 51% מבין הלבנים ו-52% מבין השחורים ענו בחיוב.
3. אני יכול לשאוף את עשן סיגריות מנטול ביתר קלות מאשר את העשן של סיגריות רגילות. 21% מבין הלבנים ו-48% מבין השחורים ענו בחיוב.
4. אני יכול לשאוף את העשן של סיגריות מנטול עמוק יותר מאשר את העשן של סיגריות רגילות. 10% מבין הלבנים ו-33% מבין השחורים ענו בחיוב.
5. תמיד עישנתי רק סיגריות מנטול! 39% מבין הלבנים ו-63% מבין השחורים ענו בחיוב.
6. חברי המעשנים מעדיפים סיגריות מנטול! 18% מבין הלבנים ו-41% מבין השחורים ענו בחיוב.
קשה בשלב זה להסביר מדוע כה רבה העדפת המעשנים השחורים בארה"ב את סיגריות המנטול?
מאז ומתמיד היה ידוע שחברות הטבק הגו את רעיון המנטול, בראש ובראשונה כדי לצוד ברשת העישון בני נוער, ואפילו ילדים וילדות בגיל מאוד צעיר, שעשויים להתפתות ביתר קלות למנעמי המנטול. הכול יודעים שב-100 השנים האחרונות, חברות הסיגריות ראו תמיד בצעירים מאוד את העתודה והתשתית ארוכת הטווח של מעשני העתיד, ואליהם כוונו את מאמצי שכנוע והפיתוי השיווקי.
אכן, סקירה מרתקת שהתפרסמה באפריל 2008 ב-Nicotine & Tobacco Research, תחת הכותרת "מעשן המנטול: מחקר של תעשיית הטבק על תחושתם של מעשנים ביחס לסיגריות מנטול". בעלי המאמר מנתחים בצורה משכנעת כיצד שמו טיקוני הסיגריות את יהבם ברעיון המנטול, כי בנתונים המצטברים על מנהגי העישון היו חד משמעיים: בקרב נערים ונערות המעשנים כבר בגיל 12 עד 17 שנה, 40% בממוצע מהם העדיפו סיגריות מנטול, כאשר בגיל של 18 עד 25 כ-32% מהצעירים המעשנים מעדיפים מנטול.
בקרב מעשנים בני 26 עד 34 שנה כ-30% מעדיפים מנטול, ומעל גיל 35 שנה רק 25% מהמעשנים מעדיפים מנטול. כלומר, אין כלל ספק שמנטול קורץ יותר לצעירים ביותר.
למרות שהכללה של מנטול במשחות שונות או בסירופים נגד שיעול נמצא תחת פיקוח של ה-FDA בארה"ב, השימוש של מנטול בתעשיית הסיגריות הוסר מפיקוחו של ה-FDA עוד בשנת 2000 על ידי פסיקה של בית המשפט העליון שם, ברוב דחוק של 5 נגד 4.
ביוני 2009, הפך הנשיא אובמה את התקנה הידועה כ-The Family Smoking Prevention & Tobacco Control Act לחוק פדראלי, אך יחד עם זאת עדיין הוצא נושא הפיקוח של ה-FDA על מנטול מתחום החוק הזה, בעוד שכל הטעמים האחרים המוכנסים לטבק כן נכללו תחת פיקוח ה-FDA, בחוק החדש.
חברות הטבק מצהירות ללא הרף שהוספת מנטול הוא צעד מינורי שנועד רק לשפר את הארומה של הסיגריה, אך מטרתם הלא מוצהרת היא להגביר את ממדי העישון, הן על ידי פיתוי הצעירים כמו גם על ידי הפיכת הגמילה מעישון לקשה יותר.
מנטול אינו סתם "טעם טוב"! מנטול הוא הפיתיון שבקצה החכה! רק מי שמכיר את המאמצים הכבירים של תעשיית הטבק, שמנטול לא ייכלל ברשימה המאוד ארוכה של חומרים המוספים לטבק שנכללו בחוק החדש הנותן ל-FDA סמכויות פיקוח על תעשיית הטבק, מבין למה כה חשוב לתעשייה זו לא ל"אבד את המנטול".
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע