מחקר חדש מגלה: הסיבה הנפוצה להיפראקטיביות בילדים הינה הפרעות שינה
ילדים אלה סובלים מעייפות במשך היום ועקב כך מפתחים עצבנות, קשיי קשב וריכוז, והפרעות בהתנהגות.
מחקר חדש, שהסתיים בימים אלה בביה"ח מאייר לילדים (ע"י רמב"ם), מגלה כי ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז (תסמונת ADHD) ומבטאים התנהגות היפראקטיבית ביום הם למעשה ילדים ישנוניים. רבים מהם סובלים מהפרעת שינה לילית הניתנת לטיפול.
משמעות הגילוי היא שרופאים המאבחנים הפרעות קשב וריכוז בילדים יוכלו להפנות אותם לבדיקת שינה, שיכולה לזהות את הגורם להיפראקטיביות שלהם. הטיפול בהפרעות השינה במקרים אלה, יפתור גם את בעיית ההיפראקטיביות.
כבר תקופה ארוכה יודעים הרופאים כי תרופות מעוררות, כמו רטאלין, מסייעות לילדים היפראקטיביים. לשאלה מדוע זה קורה לא הייתה עד כה תשובה.
המחקר החדש, שבוצע ע"י נטלי גולן, במסגרת עבודת המאסטר שלה במדעי הרפואה בטכניון, ובהנחייתו של ד"ר גיורא פילר מנהל היחידה להפרעות שינה בילדים בביה"ח לילדים מאייר, מגלה את הקשר המשמעותי בין הפרעות שינה בלילה, לעייפות ביום, ולהפרעת ההתנהגות. היות וילדים אלו עייפים, כעת מובנת ההשפעה החיובית שיש לתרופות מעוררות עליהם.
החוקרים בדקו במעבדת השינה של מאייר 66 ילדים, בני ובנות 7-17 חלקם סובלים מתסמונת ADHD וחלקם בריאים. כל הילדים עברו בדיקת שינה בלילה, ולמחרת, במהלך היום, עברו מבחן הבודק עייפות יומית. החוקרים ביקשו לגלות האם הילדים סובלים מעייפות בשעות היום. הם השוו את התוצאות בין שתי הקבוצות, וכן השוו את יעילות השינה ואת זמן השינה הכולל.
ממצאי המחקר העלו, בין היתר, כי ילדים עם תסמונת ADHD היו ישנוניים במהלך היום. מחצית הסובלים מתסמונת ADHD סבלו גם מדום נשימה בשינה, לעומת 22% בלבד מהילדים הבריאים. ל- 15% מילדי ADHD היו תנועות רגליים מחזוריות במהלך השינה
(PLM), תופעה שלא נראתה כלל אצל הבריאים.
מתוך כך הסיקו החוקרים כי ילדים הסובלים מהיפראקטיביות מסוג ADHD הם ישנוניים במהלך היום. עובדה זו מסבירה מדוע תרופות מעוררות (כמו רטאלין) הן אלה שעוזרות להם לתפקד בצורה רגועה.
משמעות הממצאים, כאמור, היא שרופא המאבחן ילד עם הפרעות קשב וריכוז, צריך לבדוק את האפשרות כי ההפרעה נובעת מבעיית שינה. אבחון בעיות השינה וטיפול בהן, יכול להביא לפתרון בעיית הקשב, הריכוז וההיפראקטיביות.