פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולרית וביוכימיה (בדימוס), פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
DALYs בשנת 2019, בדרום אסיה נרשם המספר הגבוה ביותר של DALYs מסוכרת ילדים (139,554) כאשר באוסטרליה נרשם המספר הנמוך ביותר (623). שיעור ב-DALYs ב-oceania היה הגבוה ביותר (68.58), ואילו מזרח אסיה הייתה בעלת שיעור ה-DALYs הנמוך ביותר (6.92).
בין השנים 1990 עד 2019, נרשמה במרכז אסיה הירידה הקטנה ביותר בשיעור DALYs, ואילו במזרח אסיה נרשמה הירידה הגדולה ביותר.
סוכרת בילדים:
מגמות בארצות השונות. בשנת 2019, בין 204 מדינות, הודו נרשמה כמדינה עם מספר הילדים סוכרתיים הגדול ביותר (43,932), ואילו פינלנד הייתה בעלת השיעור הגבוה ביותר של סוכרת בילדים (31.6).
בצרפת נרשמה העלייה הגדולה ביותר במקרי סוכרת בילדים, ואילו ישראל נרשמה כבעלת הירידה הגדולה ביותר במחלה זו.
בשנת 2019, פינלנד עם SDI גבוה של 0.86, נרשמה כמדינה עם המספר הגבוה ביותר של סוכרת בילדים, בעוד שהמלדיבים עם SDI של 0.56, נרשמה כמדינה עם המספר הנמוך ביותר של המחלה.
ההיארעות הגלובלית של סוכרת בילדים הייתה 11.61 בשנת 2019, כאשר שיעור המחלה היה גבוה מהממוצע הגלובלי ב-90 מדינות, ונמוך מהממוצע הגלובלי ב-114 מדינות.
תמותה:
בשנת 2019, המספר הגדול ביותר של פטירות בילדים סוכרתיים נרשם בהודו (625).
בנגלדש נרשמה כמדינה עם שיעור הפטירות מסוכרת בילדים היה הגבוה ביותר (1.16), ואילו במונקו שיעור הפטירות היה הנמוך ביותר (0.02).
בזימבבואה (רודזיה לשעבר) היה שיעור הפטירות מסוכרת בילדים הגבוה ביותר, בעוד שבפיליפינים ובסינגפור נרשמה הירידה הגדולה ביותר בשיעור זה.
בשנת 2019, בנגלדש עם SDI של 0.48, הייתה בעלת שיעור התמותה הגבוה ביותר מהמחלה, בעוד שמונקו עם SDI גבוה במיוחד (0.90),
נרשמה כמדינה עם שיעור התמותה הנמוך ביותר מסוכרת בילדים. השיעור הגלובלי של תמותה ממחלה זו, בשנת 2019 היה 0.28, כאשר השיעורים מעל הממוצע הגלובלי נרשמו ב-76 מדינות, והשיעורים מתחת לממוצע הגלובלי נרשמו ב-128 מדינות.
בשנת 2019, בהודו נרשם המספר הגדול ביותר של של DALYs כתוצאה מסוכרת בילדים (64,003).
בטנזניה, נרשם השיעור הגבוה ביותר של DALYs מסיבה זו (100.16).
בזימבבואה, נרשמה העלייה הגדולה ביותר בשיעור DALYs, ואילו בפיליפינים ובטורקיה נרשמה הירידה הגדולה ביותר ב-DALYs .
טנזניה, עם SDI של 0.42, נרשמה כמדינה עם השיעור הגדול ביותר של DALYs בגין סוכר ילדים, וקובה עם SDI של 0.67, הייתה בעלת השיעור הנמוך ביותר. השיעור הגלובלי של DALYs מהסיבה האמורה היה 26.49, כאשר 73 מדינות היו בעלות שיעור גבוה מהממוצע הגלובלי, ואילו 131 מדינות היו בעלות שיעור נמוך יותר.
גורמי סיכון לסוכרת בילדים:
בנוסף לסיכונים מטבוליים כגון רמת גלוקוז גבוהה בפלזמה, נתוני ה-GBD מזהים ארבעה גורמי סיכון נוספים לסוכרת בילדים: גורמים סביבתיים/תעסוקתיים, טמפרטורה לא אופטימלית, טמפרטורה גבוהה מדי או נמוכה מדי.
באופן ספציפי, סיכונים סביבתיים/תעסוקתיים אחראיים ל-6% מכלל התמותה מסוכרת בילדים ברחבי העולם: בין 21 אזורים גיאוגרפיים, האחוז הגבוה ביותר של 12% נרשם במערב אירופה, והאחוז הקטן ביותר של 1% נרשם באיים הקריביים.
אחוזי התמותה מסוכרת בילדים מסיבה של טמפרטורה לא אופטימלית דומים לאלה מסיבות סביבתיות/תעסוקתיות. בשנת 2019, טמפרטורה גבוהה גרמה ל-3% מהתמותה בקרב ילדים סוכרתיים ברחבי העולם, כאשר בקרב 21 אזורים גיאוגרפיים האחוז הגבוה ביותר היה של 5%, והוא נרשם בדרום אסיה, והאחוז הקטן ביותר של 0% נרשם ב-9 אזורים גיאוגרפיים הכוללים את אסיה הפסיפית בה ההכנסה לנפש היא גבוהה.
טמפרטורה נמוכה גרמה ל-3% מהתמותה בילדים סוכרתיים ברחבי העולם, כאשר האחוז הגבוה ביותר (12%) נרשם במערב ובמרכז אירופה, ואילו האחוז הנמוך ביותר של 0% נרשם באיים הקריביים. יש לציין שאחוז של תמותה בילדים סוכרתיים מסיבה של טמפרטורה נמוכה היה מתחת הממוצע הגלובלי ב-7 אזורים גיאוגרפיים.
דיון:
במהלך 30 השנים האחרונות השכיחות של סוכרת נמצאת בקו עלייה ברחבי העולם. בגלל ההוצאות הגדלות הרפואיות והסוציאליות, סוכרת בילדים הפכה לבעיה ציבורית רפואית משמעותית.
תוצאות המחקר מחזקות ממצאים ממחקרים שבוצעו בין השנים 1990 ו-2019, שהצביעו על כך שסוכרת בילדים נמצאת בקו עלייה במספר אזורים וארצות ברחבי העולם.
בין שנים אלו נמצא שהמספרים של תמותה ממחלת ילדים זו, וה-DALYs הנובעים ממנה, פחתו. יחד עם זאת, ההיארעות הגלובלית של המחלה גדלה ב-39.37% הופעת התסמינים בעת האחרונה מתרחשת בגל צעיר יותר, והיא מופיעה בילדים עם בעיית השמנה ואורח חיים רובצני.
בנוסף, מחקר זה מצא מתאם שלילי בין רמת החיים ((SDI) לבין שכיחות המחלה, לבין שיעור התמותה ממנה, ולבין מספר DALYs כתוצאה מהמחלה.
הסיבה לירידה הגדולה ביותר של שיעורי תמותה באזורי SDI גבוה, נובעת כנראה מרמת שירותי הבריאות הטובים יותר באזורים עם SDI גבוה, המאפשרת את אבחון המחלה מוקדם ותר, וטיפול טוב יותר בילדים הסוכרתיים.
לדוגמה, מדינה עם SDI גבוה במיוחד כמו מונקו נהנית ממספר קטן יחסית של ילדים סוכרתיים, ומשיעור התמותה הנמוך ביתר מהמחלה. לעומתה, מדינה כהודו עם SDI נמוך במיוחד סובלת ממספר גדול יחסית של המחלה.
סוכרת היא מחלה מורכבת ורב-גורמית, המושפעת מגורמים גנטיים וסביבתיים (Sirdah ו-Reading ב-Clinical Genetics משנת 2020).
שינויים במתכונים דיאטתיים מודרניים גרמו לעליות מהירות בתופעת ה-obesity ברחבי העולם, ואכן השמנת-יתר נחשבת גורם עיקרי להופעת סוכרת וסיבוכיה ( Wuו-Ballantyne ב-Circulation Research משנת 2020, Ng וחב' ב-Nature Review Cardiology משנת 2021, ו- Van der Schueren וחב' ב-Lancet Diabetes & Endocrinokogy משנת 2021).
לכן יש להקפיד על הצריכה הקלורית ועל מזון "בריא" בנוסח הדיאטה הים תיכונית, ודגש על מזון נוגד דלקת ואנטי-אוקסידנטית ( Mańkiewicz-Żurawska ו- Jarosz-Chobotב- Pediatric Endocrinology Diabetes Metabolism משנת 2019).
זאת ועוד, מחלת הסרטן מגיבה עם סוכרת (Fernandez וחב' ב-World Journal of Methodology משנת 2021, לפיכך הפנדמיה הנוכחית של סוכרת עלולה להגדיל את השכיחות של סוגי סרטן שונים (Morrione ו-Belfiore ב-Biomolecules משנת 2022, ו-Kim ו-Scherer ב-Diabetes Metabolism Journal משנת 2021).
בילדים, הסימנים והתסמינים של מחלת הסוכרת לעתים לא ספציפיים, ועיכוב באבחון המחלה עלול לגרום להשפעות קשות על בריאות הילד (Hamiltonוחב' ב-British Journal of Nutrition משנת 2017).
בילדים עם סוכרת המחלה יכולה להופיע כהיפוגליקמיה, היפרגליקמיה או עם קטו-אצידוזיס סוכרתי. ראוי לציין שקטו-אצידוזיס סוכרתי היא סיבה עיקרית לתמותה בסוכרתיים (Nakhla וחב' ב-CMAJ משנת 2018).
בנוסף, מחלה קרדיו-וסקולרית תורמת לתמותה בילדים סוכרתיים: לדוגמה, היפרגליקמיה ארוכת-טווח היא גורם לטרשת עורקים מוקדמת ומתקדמת (Suglia וחב' ב-Circulation משנת 2018, ו-Poznyak וחב' ב-International journal of Molecular Science משנת 2020).
לסיום, נציין שממש בימים אלה של אביב 2023 קיבל תכשיר חדש, empagliflozin בנטילה פומית את אישור ה-FDA לטיפול בילדים עם סוכרת type 2 מעל גיל 10 שנים.
תכשיר זה הוא מעכב של sodium-glucose cotransporter 2 , מסייע להוריד את רמות גלוקוז בדם על ידי הגדלת כמות גלוקוז המופרשת בשתן.
התכשיר המשווק כ-Jardiance וכ-Synjardy, בשילוב עם metformin אושר כבר לטיפול במבוגרים עם סוכרת tyoe 2.
אישור ה-FDA ניתן בהתבסס על ניסוי קליני אקראי עם 158 משתתפים. תופעות הלוואי השכיחות בקרב ילדים הנוטליםempagliflozin הם סיכון מוגבר להיפו-גליקמיה, זיהומים בדרכי השתן וזיהומי פטרת בנערות. בנוסף, תכשיר זה אינו מומלץ למטופלים עם סוכרת type 1 או מטופלים עם בעיות כליות חמורות או עם היסטוריה של תגובה אלרגית לתכשיר.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע
23/07/02023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן