Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

מה בדבר הסטיגמה ששתיית קפה עלולה להרע לבריאות?

אהבתם? שתפו עם חבריכם

מה בדבר הסטיגמה ששתיית קפה עלולה להרע לבריאות?
פרופ` בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לביוכימיה קלינית, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.

בשנת 1674 הודבקו על לוחות המודעות הציבוריים בלונדון כרזות תחת הכותרת: The women`s petition against coffee, ובהן הובעה מחאה על בתי קפה רבים שנפתחו שם באותה תקופה. ומדוע יצא קצפן של נשות לונדון נגד המשקה הפופולארי? משתי סיבות: נשים אנגליות במאה ה-17 לא הורשו להיכנס לבתי הקפה שנחשבו אז כטריטוריה גברית מובהקת, וחמוּר מכך, הנשים האנגליות ייחסו לשתייה מרובה של קפה, את מחדלי האין-אונות של בני-זוגם. דומה שפרט למשקאות אלכוהוליים המזוהים כמזיקים בצריכה מרובה שלהם, גם בשתיית קפה דבֵק מדי פעם רבב של אי-ודאות: האם קפה, מידידנו היותר מקובלים כמשקה מעורר, טעים לחך ואף בעל ארומה חברתית מוכרת, עלול להסב לנו נזק בריאותי אם הוא נלגם בכמות מרובה?

צריכת קפה מקורה בשנים קדומות דווקא באתיופיה, והיא כבשה את העולם המוסלמי במאה ה-16, ועד מהרה השתלטה על אירופה. הצלחת המשקה המהביל הייתה כה מסחררת עד כי רופאים באותה תקופה הזהירו מפני שתיית קפה על ידי נשים הרות מחשש לשלום עובריהן, המליצו שנשים צעירות תמנענה מקפה מחשש לפגיעה בפוריותן, והיו אף שהרחיקו לכת באזהרה שעודף קפה עלול לגרום לאפיזודות של פגיעה עצבית עד כדי שיתוק. אך בנוסף לרופאים באירופה שלפני 300 שנה, גם אנשי-דת, פוליטיקאים ואף מחנכים הביעו אז דאגה מפני התדרדרות חברתית וערכי מוסר, שהתמסרות לקפה עלולה להסב, עד כדי אזהרה מפני משקה זה בהטפת מוסר דתית של ימי ראשון בכנסיות. אך נראה שההמונים נסחפו באהדתם את המשקה החדש. וחובבי המוסיקה בינינו ודאי מכירים את "קנטטת הקפה" שחיבר יוהאן סבסטיאן בך ב-1732 בה שיבץ המלחין הנפלא את הטפת המוסר שמשמיע אב קפדן לבּתו הצעירה כדי "שתזנח את מנהגה…לשתות שלושה ספלי קפה מדי יום". ומדוע מתמכרת הצעירה בקנטטה זו לקפה? התשובה במילות הקנטטה: How sweet the coffee`s taste is, sweeter than a thousand kisses, milder than sweet wine.

האם החששות שעורר הקפה באירופה של פעם, עדיין קיימים בימינו אלה? נראה שלמרות ממצאים רפואיים "מרגיעים" בעיקרם שהתפרסמו משנות ה-80 ואילך, עדיין רבים נמנעים משתיית קפה המכיל קפאין בשל חששות סמויים, ומעדיפים קפה-נטול קפאין. ואין להקל ראש בחששות אלה, שכן מחקרים ותיקים יותר נהגו לכרוך שתיית קפה במפגעי בריאות, שכללו סרטן בלוטת הלבלב ומחלת לב. אך כפי שמסתבר היום בדיעבד, בחלק הארי של מחקרים מוקדמים אלה על השפעת שתיית קפה, לא לקחו בחשבון את העבריין העיקרי, עישון סיגריות, שהיה בשנות ה-60 וה-70 מנהג מאוד מקובל בקרב רבים מצרכני הקפה המובהקים. אנו יודעים היום ששתייה מתונה של קפה, מספר בודד של ספלים מדי יום, אינו מזיק לבריאות, ומחקרים יותר מאוחרים אף מוצאים בשתיית קפה מספר יתרונות בריאותיים. קפה אינו משקה תמים לחלוטין, והמרכיב הפעיל בו-קפאין, הוא ממריץ מעט ממכר. ידוע שיותר מדי קפה עלול להביא לתסמינים של עצבנות-יתר, עלול להפריע בניסיונות להירדם, ואף גורם לנטייה לרגזנות לעתים. שתייני קפה סדירים המחמיצים לעתים את "ספל הקפה של הבוקר" לוקים בכאבי ראש, ואלה המרבים לשתות קפה עלולים לעתים ללקות בקלקול קיבה או בהפרעות מעיים. קיימות עדויות מחקריות אחדות שצריכת קפה מרובה, עלולה אף להגביר תהליכים של ספיגת עצם.
אך לרוב המכריע של שותי קפה במתינות, אין כל רע במשקה זה: רבים מאיתנו מעדיפים ספל אחת או שתיים של קפה בבוקר, ואף רואים באקט הזה התחלה נאותה של שגרת היום, ולוגמים ספל נוספת אחר הצהריים, כאשר עייפות של שלהי היום מתחילה לתת אותותיה. מחקרים חדשים יותר מציעים שהיכולת לשמור על עֵרנות גבוהה תגדל אם נפזר את שתיית הקפה לעתים תכופות יותר במרוצת היום. לדוגמה, אלה המעדיפים ל"התחיל את היום" עם שני ספלי קפה (16 אונקיות) אולי טוב ייעשו אם ישתו שליש ספל קפה (2-3 אונקיות) מדי שעה ומחצה במשך היום.

כדאי לסקור אחדות מהשפעותיו הביולוגיות של קפאין, להסרת ספק. לקפה יש מספר השפעות קרדיו-וסקולאריות מתונות:

1. קפאין הוא בעל פוטנציאל כמכווץ כלי-דם במוח, וזו אחת הסיבות ששתיית ספל קפה מביאה לעתים להתפוגגות כאב ראש הנגרם על ידי התרחבות כלי דם במוח כמו שמתרחש לדוגמה במיגרנה. זו גם הסיבה לכך שמוסיפים קפאין למספר משככי-כאבים הנמכרים ללא מרשם-רופא.

2. שתיית-קפה היא בעלת פוטנציאל להגברת קצב הלב בחלק מהאנשים.

3. הגברת לחץ-דם: שתיית ספל קפה מעלה זמנית את לחץ הדם, באופן דומה לזו שנגרמת מפעילות כגון טיפוס במדרגות, אך לחץ הדם חוזר במהרה לתקנו.

4. קצב לב בלתי סדיר: על פי איגוד הלב האמריקני (AHA) קפאין עלול לגרום לעתים לאי סדירות הקצב הלב. אם אמנם בצרכני קפה יש תחושה של דופק מוחש או אף מואט, מומלץ להפחית בהדרגה את כמות הקפה הנצרכת, ומומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה.

5. הגברת רמת כולסטרול: פולי הקפה מכילים שני שמנים הידועים כ-kahweol ו-cafestol שעלולים לגרום לרמה מוגברת של סך כולסטרול ואף של LDL-כולסטרול. שמנים אלה נלכדים בשעת סינון הקפה דרך ניר פילטר, אך נמצא אותם בסוגי הקפה האחרים, "אספרסו" קפה מורתח, ושאר סוגי קפה שאינו מסונן.

6. הומוציסטאין: מחקרים אחדים הדגימו ששתייה מרובה של קפה (מעל 7 גביעים מדי יום) מגבירה משמעותית את רמת גורם הסיכון הומוציסטאין הקשור למחלות כלי-דם ולב. מהו הקשר בין קפאין להומוציסטאין? קפאין שייך מבחינת מבנהו למשפחת המתיל קסנטינים, ובתור שכזה הוא ידוע כמעכב מאוד יעיל של האנזים הזורם לזִרחון (פוספורילציה) של ויטמין B6 בכבד. כידוע, ויטמין זה נספג במעי מהמזון בצורתו הבלתי פעילה (פירידוקסין), והוא משופעל בכבד על ידי האנזים המְזַרְחֵן בהפיכתו לוויטמין הפעיל פירידוקסל-פוספאט, החיוני להפחתת רמת הומוציסטאין בדם.

לסיכום ההיבט הקרדיו-וסקולארי של שתיית קפה נצטט את הערכת איגוד הלב האמריקני שאין כל נזק בשתייה של 1-2 ספלי קפה ביום, ואף אם שותים 5-6 ספלים עדיין אין כל נזק מוכח ללב כפי שמשתמע מניסויים קליניים ארוכי טווח, כמו מחקר האחיות המפורסם של המרכז הרפואי הרווארד בהשתתפות כ-250 אלף אחיות (Harvard `s Nurse`s Health Study).

היבטים של שתיית קפה בעלי משמעות לנשים בלבד: נשים רבות בגיל הפוריות מתלבטות האם קפה וסוגי מזון ומשקאות המכילים קפאין עלולים להרע איתן.

א. פוריות – אין כל ראיות מבוססות שקפאין פוגע בפוריות האישה.

ב. היריון – שתיית 1-2 ספלי קפה במהלך היריון אין בו כל רע. יש הסכמה שיש להימנע מצריכת קפאין מעל 300 מיליגרם ליום (למעלה משלושה ספלי קפה) בהיריון. מחקר דני שהתפרסם בשנת 2003 ב-British Medical Journal, מצא שנשים הרות ששתו יותר מ-4 ספלי קפה ביום, היו בסיכון מוגבר במקצת למות העובר. רוב הגופים המוסמכים כמו ה-FDA, והמכללה האמריקנית לרפואת נשים מסכימים על כך שנשים הרות תגבלנה צריכת הקפאין היומית שלהן ל-100 עד 200 מיליגרם (1 עד 2 ספלי קפה).

ג. בריאות השד – יש נשים הסבורות שהימנעות משתיית קפה או משקאות המכילים קפאין מונעת את תסמיני השד הפיבּרוֹציסטיים (המתאפיין בגושים שפירים בשד-benign lumps). אין אף מחקר קליני מתועד ומבוסס להוכחת סברה זו.

ד. סרטן – במרוצת השנים מחקרים אקראיים כרכו קפה וקפאין עם מספר סוגי סרטן, כגון אלה של השד, השחלות, הלבלב ושלפוחית השתן. מחקרים מבוקרים החל משנת 1990 ואילך, לא מצאו כל קשר מבוסס בין צריכת קפה וסרטן. כתב עמדה רשמי של אגודת הסרטן האמריקנית שללה אפשרות שקפאין מהווה גורם סיכון לסרטן.

ה. אוסטאופורוזיס – למרות שקפאין יכול להגביר הפרשת סידן בשתן, עדיין אין מסקנה סופית שמא הוא גורם סיכון לאוסטאופורוזיס. מחקר האחיות של הרווארד ומחקרים אחרים מעידים על כך ששתיית למעלה מ-4 ספלי קפה ביום עלולה לגרום לאיבוד עצם ולשבר בצוואר הירך. לעומת זאת, יש עדויות לכך ששתיית ספל חלב מדי יום מבטלת את הנזק לרקמת העצם בשתיית קפה מרובה. עד להבהרה סופית של נושא זה מומלץ לנשים להימנע משתיית קפה מרובה, ואלה "המכורות" לקפה מוטב שיצרכו מדי יום 1,000-1,200 מיליגרם של סידן ממזון עתיר סידן או מתוספי סידן.

כיון שקפאין נמצא לא רק בקפה, הבה נתוודע לסוגי מזון ומשקאות בהם ניתן למצוא קפאין:

בספל קפה מבושל (brewed coffee) כ-100 מיליגרם קפאין; בספל קפה נטול-קפאין כ-3 מיליגרם קפאין; בכוסית קפה אספרסו (כ-70 מיליליטר) נמצא כ-80 מיליגרם קפאין (כלומר ריכוז קפאין באופן יחסי פי-3 יותר גבוה מאשר בקפה מבושל); בספל תה לסוגיו נמצא בממוצע כ-50 מיליגרם קפאין; במשקאות קלים מכילי קפאין נמצא כ-24 מיליגרם קפאין בספל, בחפיסת שוקולד חלב שמשקלה 250 גרם נמצא כ-5 מיליגרם קפאין, אך לעומת זאת בשוקולד מריר (או מתוק למחצה) נמצא בפיסת 250 גר` לא פחות מ-160 מיליגרם קפאין. חשוב לדעת שנטילה פומית של קפאין בכמות של 10-14 גרם באופן פומי נחשבת קטלנית.

ומהם יתרונותיו של קפאין?

א. סוכרת – מסתבר שהסיכון ללקות בסוכרת type 2 נמוכה יותר בקרב שותים סדירים של קפה מאשר בקרב אלה המתנזרים משתיית קפה. מחקר שעקב אחר 125 אלף גברים ונשים בחוף המזרחי של ארה"ב משל 12 שנה, שהתפרסם בינואר 2004 ב-Annals of Internal Medicine, מצא שאלה מהם ששתו כל יום 6 ספלי קפה, הפחיתו סיכונם ללקות בסוכרת זו ב- 30%. בדומה, חוקרים בפינלנד בחנו 15 אלף גברים ונשים בגילים שבין 35 ו-64 שנה, ומצאו שנשים ששתו מדי יום 3-4 ספלי קפה היה בסיכון נמוך ב-29% ללקות בסוכרת, וממצאי מחקר התפרסמו ב-JAMA במרס 2004.

ב. אבני כליה – קפאין עשוי לשנות את המטבוליזם של חומצות המרה, המגרות את יצירת גבישי הכולסטרול ההופכים לאבני מרה. אכן מחקר של חוקרים מהרווארד מצאה שנשים השותות 4 ספלי קפה מדי יום נוטות פחות לפתח אבני-מרה. קפה ידוע גם כמעודד התכווצות של כיס המרה, מה שמונע במידה ידועה יצירת אבנים.

ג. סרטן המעי הגס – מספר מחקרים דווחו על ירידה במקרי סרטן זה בלוגמי 4 ספלי קפה ומעלה ביום, בהשוואה לנמנעים משתיית קפה. מחקר גרמני משנת 2003 זיהה לכאורה נוגד-חמצון בקפה הידוע כ-methylpyridinium, המעודד את פעילותם של אנזימים המדכאים התפתחות סרטן המעי הגס. יש לציין שחומר אחרון זה נמצא בקפה רגיל, ואף בקפה נטול-קפאין.

ד. תפקוּד מחשבתי – מחקר בעל מוניטין באוכלוסיה מבוגרת של בתי אבות המוכר כמחקר Rancho Bernardo, מצא שנשים קשישות ששתו באופן סדיר כל חייהם שִפרו את כושרן המחשבתי במספר מדדים קוגניטיביים. לעומתם בגברים קשישים לא ניכרה השפעה כזאת. השפעה המיטיבה בקרב נשים לא נמצאה כאשר צרכו קפה נטול-קפאין.

ה. כושר גופני – קפאין נמצא משפר את כושר העמידות בפעילות גופנית מאומצת לטווח ארוך כגון ריצות ארוכות, גלישת-סקי Cross Country, או רכיבה ממושכת על אופניים. השפעה מיטיבה זן של קפאין נמצאה כאשר הצריכה שלו הייתה בממוצע 5.5 מיליגרם לכל ק"ג משקל גוף, שמתקבלת משתיית 3-4 ספלי קפה ביום.

ו. מחלת כבד – חוקרים במכוני הבריאות הלאומיים בוושינגטון מצא זיקה חזקה בין שתיית קפה והפחתת הסיכון לנזק לכבד באלה עם סיכון גבוה לנזק מסוג זה. מדובר בשתייני אלכוהול כרוניים, אלה עם הפאטיטיס B או C, או אלה עם מפגעים של עודף ברזל כמו הֶמוֹכְרוֹמַטוֹזיס. שתיית 2 ספלי קפה ביום כבר הייתה בעלת השפעה חיובית בהיבט זה.

ז. מחלת פרקינסון – מספר ניסויים קליניים גדולים הצביעו על הפחתת הסיכון לחלות במחלה קשה זו בקרב שותי קפה. ממצאים אלה ברובם נרשמו בקרב גברים, אך בשנת 2001 פורסם מחקר גדול של בית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, שמצא ירידה בשיעור של 50% בסיכון לחלות בפרקינסון בקרב נשים שצרכו 1-3 ספלי קפה לאורך זמן.

הנה כי כן, שתיית קפה, מהמחוות היומיומיות המקובלות כל כך, אינה רק טעימה לחיכם של רבים, אלא אף בעלת יתרונות בריאותיים אחדים, ואין בה סיכון רב כאשר היא נעשית במידה. הנאה מלאה!

בברכה, פרופ` בן עמי סלע

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    טבעלייף מציעים
    מתנה ₪100
    עבור תוסף התזונה המוכח
    והמומלץ בעולם לחיזוק
    דרמטי של מערכת החיסון
    מניעת מחלות וטיפול בהן
    לגולשי טבעלייף מתנה קופון
    בשווי של 100 ₪ לרכישה בנוסף
    להנחות קיימות באתר
    לחצו כאן לפרטים
    Call Now Buttonצלצלו אלינו