הכותבת: נורית רייכמן, דיאטנית קלינית וספורט B.Sc.Nutr, ברשת סטודיוC
אתם זוג, גבר ואישה והחלטתם לפצוח בדיאטה משפחתית. את מקפידה על כל כללי האכילה הנכונה ופועלת לפי התפריט בעוד בן זוגך מקפיד רק באופן חלקי, אינו פועל לפי תכנית תזונה מפורטת ובכל זאת קצב הירידה במשקל שלו מהיר פי שניים! מדוע ?
כדי להבין מדוע קל יותר לגברים לרדת המשקל יש להבין תחילה את השוני הפיזיולוגי בין נשים וגברים.
נשים מטבען בעלות אחוז שומן גבוה יותר ביחס לגברים וזאת בשל התכנות האבולוציוני של האשה המייעד אותה להיות פוריה, להיכנס להריון ולשאת אותו ולאחר מכן להיות בעלת יכולת פיזיולוגית להניק את התינוק . טווח אחוז השומן התקין אצל נשים משתנה לפי גיל האשה אך באופן כללי נע בין 20-30% מסך משקל הגוף. אשה אשר אחוז השומן בגופה נמוך מדי עלולה לסבול מבעיות פוריות על רקע זה.
לעומת זאת, גברים מטבעם הינם בעלי אחוז שומן נמוך יותר ובעלי מסת שריר גבוהה יותר. טווח אחוז השומן התקין אצל גברים נע גם הוא לפי גילאים ובאופן כללי לגברים בוגרים הטווח הוא בין 12-22%.
חשוב לציין, כי הרקמה בגוף ששורפת קלוריות ואחראית על חילוף החומרים היא בעקרה רקמת השריר וכאמור רקמה זו אצל גברים גדולה יותר ביחס לנשים. כלומר קצב חילוף החומרים הבסיסי אצל גברים גבוה יותר מאשר אצל נשים. המשמעות הדיאטטית היא שבבניית המשוואה הקלורית אצל גברים בדיאטה ניתן להכניס יותר קלוריות וזאת ביחס לנשים.
מעבר לשונות באחוזי השומן בין גברים לנשים קיים שוני בפיזור השומן בגוף ומכך נובעת גם השונות בדינאמיקה של השומן בתהליך ההרזייה. נשים לרב אוגרות שומן באזור הירכיים והן בעלות מבנה המוגדר "אגס "ולעומת זאת גברים נוטים על פי רב למבנה גוף המוגדר "תפוח " זאת בשל אגירת שומן דווקא באזור הבטן. השומן הבטני הוא דינמי יותר ומשתתף בתהליך הירידה במשקל בצורה משמעותית יותר מאשר שומן ירכי שהינו מאגר שומן בעל צפיפות תאי שומן גבוהה יותר ופחות דינמית ,כלומר פחות מתפרקת בתהליך ההרזיה.
האתגר אם כך לנשים גדול יותר בגלל סוג ומיקום רקמת השומן.
אצל גברים נוכחות ההורמון הגברי -הורמון הטסטוסטרון מסייע פוטנציאלית בשיפור הרכב הגוף ,כלומר תורם ליכולת הגבר לבנות מסת שריר בתכנית פעילות גופנית מותאמת למטרה זו – זאת ביחס לנשים שרמות הורמון זה נמוכות בגופן וכך בהתאמה יכולת בניית השריר .
בנוסף ,נשים מושפעות משמעותית משלבי המחזור החודשי ונתונות להשפעת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. לשינוי ולתנודות ברמות ההורמונים במהלך כל חודש בחיי אשה בגיל הפוריות יש השלכות משקליות וגם תזונתיות
מחקרים מראים כי בשלב הטרום וסתי, כשבוע לפני קבלת הוסת ישנה דרישה מוגברת של האשה לצריכת פחמימות ובין השאר פחמימות פשוטות ומתוקים . נשים בתהליך ירידה במשקל ידווחו שזהו השבוע הקשה ביותר להקפדה במהלך החודש.
ישנן נשים אשר בשבוע זה לא תרדנה במשקל בשל צבירת נוזלים המתרחשת טרום הווסת, גם אם תקפדנה בדקדוק רב על התפריט. הירידה במשקל המיוחלת תגיע מיד לאחר קבלת הווסת או מקסימום שבוע עד עשרה ימים לאחר תחילת הדימום – זאת כמובן אם תמשך ההקפדה על תכנית התזונה .גברים אינם מושפעים מתנודות הורמונאליות במהלך כל חודש ולכן יציבים יותר תזונתית בהיבט הזה.
נשים מושפעות מאוד ממודל הרזון כפי שמוצג בפרסומים ובמדיה ולעיתים מציבות לעצמן מטרות ושואפות למשקלים שאינם מתאימים ליכולת הגופנית ולגנטיקה שלהן .השאיפה לרזון והפער הנובע בין היעד המספרי המוצב לבין יכולת הגוף להגיע לאותו יעד משקלי יכול להוביל למפח נפש ולקושי בהתמדה בתהליך.
גברים מושפעים פחות ממודל הרזון. ראייה לכך שרב הסובלים מהפרעות אכילה אנורקסיה נרבוזה ובולמיה כמו גם הפרעות אכילה נוספות הן נשים.( מגמה שקצת משתנה בשנים האחרונות אך עדיין נשלטת על ידי נשים)
לסיכום, על ציר החיים של האשה ישנן תנודות הורמונאליות רבות שראשיתן בגיל ההתבגרות עם קבלת הווסת, גיל הפוריות ובהמשך הריונות והנקה וכו גיל המעבר . כאשר לכל שלב על ציר חייה של האשה יש היבטים משקליים ותזונתיים הראויים להתייחסות. גברים חפים מתנודות דרמטיות אלו ולכן פיזיולוגית ועל פי רב גם התנהגותית קל להם יותר לרדת במשקל.