Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

למרות ירידה מעודדת בשיעורי העישון בארצות הברית הנתונים הגלובאלים עדיין אינם משמחים

אהבתם? שתפו עם חבריכם

למרות ירידה מעודדת בשיעורי העישון בארה"ב, הנתונים הגלובאליים עדיין אינם משמחים

מאת פרופ` בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.

נתונים המתפרסמים ב-British Medical Journal בסוף חודש מרס 2006 גורמים לתחושת סיפוק קלה בקרב המבקשים לבער את תופעת עישון. מכירת סיגריות בארה"ב, אנו מתבשרים, ירדה לשפל הנמוך ביותר שלה מאז שנת 1951! ומה אומרים הנתונים המספריים? בשנת 2005 עישנו בארה"ב בסך הכל 378 מיליארדי סיגריות, שהם למעשה כ-19 מיליארדי חפיסות, מספר כמעט בלתי נתפס. ולמה אם כן מתעודדים המומחים מנתון זה? מסתבר שלפני למעלה ב-50 שנה עישנו במדינה זו בשנה אחת 382 מיליארדי סיגריות, אלא שאז הייתה אוכלוסיית ארה"ב רק מחצית מגודלה כיום, דהינו צריכת הסיגריות הממוצעת לאדם, ירדה שם ב-50%. אך נראה שניתוח נתוני העישון בארה"ב ב-15 השנים האחרונות, הוא אפילו יותר משמעותי: בשנת 1990 עישנו שם סך הכל 527 מיליארד סיגריות, ולאחר ירידה קלה בצריכת הסיגריות בשלוש השנים הבאות, התייצב העישון בארה"ב על צריכת 482 מיליארד סיגריות מדי שנה, ומספר זה נותר קבוע עד שנת 1997.

כאן החל מפנה משמעותי מבחינה סטטיסטית: כזכור נחתם בשנת 1998 ההסכם ההיסטורי עם חברות הטבק האמריקניות המובילות הידוע כ-Master Settlement, שכפה עליהן הגבלות בתחום הפרסומת לסיגריות, עידוד עישון, שיווק מוצרי טבק, ובעיקר בלימת עידוד ומכירת סיגריות לצעירים. הסכם זה אף הפסיק למעשה פרסום סיגריות ברכבות וכלי תחבורה ציבוריים, וכפה מגבלות נוספות של שימוש ישיר או עקיף בשמות מותג של סיגריות בתחומי ספורט פופולאריים כמרוצי מכוניות. אכן נראה מנתוני המכירה של סיגריות בארה"ב ששנת 1998 מסתמנת כשנת תפנית, ומספר הסיגריות שנמכרן נמצא מאותה שנה בקו ירידה מתמיד, כאשר ב-7 השנים שחלפו מאז נרשמה הפחתה של 21% בצריכת סיגריות שם. שנת 2005 הביאה להישג נוסף שהיה כרוך במאבק לא קל: הושג הסכם כופה עם חברת פיליפ-מוריס, יצרנית הסיגריות הגדולה ביותר בארה"ב, לפיו תיבלם מכירה בלתי חוקית של מוצריה חברה זו דרך פרסומת באינטרנט.

אך אם הנתונים מהמדינה הגדולה במערב מעודדים, לא נראית מגמה דומה של ירידה בעישון ברחבי העולם. הנתונים המוצגים על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), מצביעים על כך שעד שנת 2000 סך מכירות הסיגריות בעולם כולו המשיך בקו של עליה. מגמה זו נראית מרשימה במיוחד בפרספקטיבה של מגמת העישון הגלובאלי לאורך למעלה ממאה שנים: בשנת 1880 עישנו בעולם כולו 10 מיליארדי סיגריות, ואילו בשנת 1940 נצרכו בעולם טריליון סיגריות (1,000 מיליארד), כאשר בשנת 2000 זינק מספר זה ל-5.5 טריליון סיגריות (5,500 מיליארד).
יחד עם זאת יש לציין על דרך האופטימיות הזהירה, שחלה התייצבות במספר הסיגריות שנצרכו בעולם בין השנים 1990 ל-2000: בשנת 1990 עישנו בעולם כולו 5.42 טריליון סיגריות, ומספר זה נותר בעינו 10 שנים לאחר מכן. נכון לשנת 2000 כל אדם חי על פני כדור הארץ מיום לידתו עד מותו, צורך 1,000 סיגריות לשנה, בממוצע. על פי התחזית שבשנת 2030 יתווספו 2 מיליארד בני-אדם נוספים לאוכלוסיית העולם כיום, אין כל סיכוי שמספר מעשנים המוחלט בעולם ירד, נהפוך הוא, מספרם יגדל גם אם באחוזים מספרם יתמעט מעט. הדעיכה הצפויה במספר הגברים המעשנים בעולם כולו, תיתקל בעלייה צפויה באחוז הנשים המעשנות בעולם, בעיקר במדינות המתפתחות.

בשנת 1998 חמש המדינות שהובילו בעולם במספר הסיגריות הנצרכות שם בשנה היו: 1. סין עם 1,640 מיליארדי סיגריות; 2. ארה"ב (451 מיליארד); 3. יפאן (328 מיליארד); 4. רוסיה (258 מיליארד); 5. אינדונזיה ( 215 מיליארד). נראה כי דווקא מסין תפתח הרעה: שליש מהסיגריות הנצרכות בעולם כולו נצרכו בסין, למרות שמדינה זו מהווה רק חמישית מגודל האנושות.
אך מרשימה ומדאיגה עוד יותר מגמת העלייה בעישון במדינת ענק זו. בשנת 1952 עישנו מבוגרים בסין רק סיגריה אחת ביום, בממוצע; בשנת 1972 עישן סיני מבוגר 4 סיגריות ליום, ומספר זה עלה ל-10 סיגריות ליום בשנת 1992, כאשר בשנת 1996 עישן מבוגר סיני 15 סיגריות ביום.
אך סין, למרות המספר המוחלט המדהים של סיגריות הנצרכות שם, מגיעה ל"הישג" זה, בגין מספר תושביה העצום, אם כי מדינה זו אינה נכללת בין המדינות המובילות ברמת עישון, או במספר הסיגריות הנצרכות מדי שנה בממוצע על ידי תושביה. המדינות המוליכות בעולם במספר הסיגריות הנצרכות הן: יפאן ודרום קוריאה, יוון, בולגריה, הונגריה, בּלארוּס, סלובניה, ספרד, כווית, בולגריה, מולדובה, ומלטה הקיקיונית ולמרבה ההפתעה גם שוויץ בהן מעשן כל אדם מעל 2,500 סיגריות לשנה, בממוצע. סין, אינדונזיה ופיליפינים, כמו חלק גדול ממדינות המערב כולל ארה"ב וקנדה, אוסטרליה ודרום אפריקה, גרמניה ואוסטריה, בריטניה ואירלנד, צרפת ואיטליה, בלגיה, דנמרק והולנד, ואף ישראל המזנבת בגדולות ממנה גם בנושא זה, במדינות אלה העישון הממוצע השנתי לכל תושב עומד על 1,500 עד 2,500 סיגריות.
אם ללמוד עוד מעט על מגמות הרגלי עישון בעולם, נציין שחלק ממדינות הגוש הקומוניסטי בעבר כולל רוסיה, אסטוניה וקזחסטאן, פולין וצ`כיה, סלובקיה וקרואטיה, וכן יוגוסלביה כל אלה שייכות לגוש הביניים של מעשני 1,500 עד 2,500 סיגריות לשנה.

כאן אנו עוברים לגוש המדינות בהן העישון מתון יותר ובממוצע נצרכות בהן 500 עד 1,500 סיגריות לשנה לכל אדם, בממוצע. באופן מעניין ניתן להבחין בקטגוריית מעשנים מתונים זו במגמה של גושי מדינות על רקע גיאוגרפי או דתי-תרבותי משותף: כך לדוגמה נמצא בגוש זה את שלושת המדינות הסקנדינביות נורבגיה, שבדיה ופינלנד, את רוב מדינות מרכז ודרום אמריקה הלטיניות מכסיקו, קוסטה-ריקה, ניקרגואה וקובה, ברזיל וארגנטינה, ונצואלה וקולומביה, אורוגוואי וצ`ילה. מעניין מאוד לציין שהרוב הגדול של מדינות האיסלם שייכות לגוש מעשנים זה, כולל מדינות צפון אפריקה כמרוקו, אלג`יר, טוניסיה ולוב, וכן מצרים סעודיה, סוריה, עיראק ואירן וכן פקיסטן. לעומת כל מדינות ערב אלה, דווקא בירדן שכנתנו ממזרח רמת העישון זהה לזו שלנו, דהינו בין 1,500 ל-2,500 סיגריות לאדם בשנה. מדינות אפריקה המשוונית אנגולה, קמרון וחוף השנהב גם כן נכללות בקטגוריית העישון האחרונה, כמו גם את ניו-זילנד הרחוקה.

כאן אנו עוברים למדינות שצריכת הסיגריות בהן היא הנמוכה ביותר: פחות מ-500 סיגריות לנפש בשנה בממוצע. כאן נכללות מטבע הדברים מדינות הנחשבות מדינות עולם שלישי, שהן מדינות עניות במיוחד ברמת ההכנסה של תושביהן, באופן שמגביל את יכולתם לרכוש לעצמם סיגריות. וכך נמצא באמריקה התיכונה והדרומית מדינות כפנמה, אקוודור, פרו ובוליביה בקבוצת הממעטים לעשן, וכמובן ביבשת אפריקה הדוויה העישון מועט במדינות מערב היבשת כגון מאוריטניה, מאלי, סנגל, גמביה, סיירה לאונה, טוגו, ליבריה וגאנה. בגוש הגדול של מרכז אפריקה ומזרחה הממעטות לעשן, נמצא מדינות כצ`אד, גאבון, שתי מדינות קונגו, סודאן אתיופיה וקניה, אוגנדה, זמביה, טנזניה, מלאאוי וזימבבואה (רודזיה לשעבר), מוזמביק והאי מדגסקאר. ואם ננוע מזרחה למדינות אסיה העניות נפגוש באפגניסטאן, בנגלדש, הודו וסרי-לנקה (ציילון לשעבר), שגם בהם ההכנסה הכספית הממוצעת הדלה שוללת מתושביהן את חדוות העישון.

וכך אנו מוצאים שהעישון ברחבי העולם אולי מתמעט במדינות העשירות, המשכילות ואלה שכבר הפנימו את המסר בדבר נזקיו הבריאותיים החמורים והמוכחים. לעומת זאת ברבות ממדינות אסיה ומזרח אירופה, העישון בקו עליה באופן המתבטא בהטיית סך העישון בעולם אל מעבר המספר הדמיוני של חמישה וחצי טריליון סיגריות המעלות עשן מדי שנה. מספר מרשים ולא מעודד זה נכון לנתונים הדמוגרפיים העכשוויים: כדור הארץ מאכלס היום 6 מיליארד בני-אדם, ומספר המעשנים בעולם כולו מוערך ב-1.2 מיליארד. כן לא ירבו!

בברכה, פרופ` בן-עמי סלע

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.

    בעצם שימושכם בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתכם ו/או הרשמתכם אלינו, אתם מאשרים בזאת כי אתם מסכימים למדיניות הפרטיות שלנו כולל קבלת דוא"ל ו/או הודעות סמס ו/או כל צורת פנייה אחרת אשר יכללו בין השאר מידע כללי, מסרים שיווקיים ופרסומיים. תמיד תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת הדיוור ע"י פנייה אלינו בדוא"ל חוזר, או ע"י לחיצה על הקישור הסרה אשר נמצא בתחתית כל דוא"ל, או פנייה בטלפון 054-896-4838 או השבה בהודעת סמס חוזרת עם המילה הסר באם קיבלתם הודעת סמס (מסרון). 
    למדיניות הפרטיות המלאה לחץ כאן. אם אינך מסכים אליה אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן