Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

לימודים וילדים- טיפים בנשיאת הילקוטים הכבדים

אהבתם? שתפו עם חבריכם

האגודה הישראלית לכירופרקטיקה ממליצה לקראת פתיחת שנת הלימודים – על כמה טיפים בנשיאת הילקוטים הכבדים

מאת: ד"ר שחר קנין, יו"ר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

באופן פרדוקסלי אנו רואים את נושא כאבי הגב כבעיה של אנשים מבוגרים אך הבעיה שלהם מקורה עוד בילדות. חלק גדול ממנה בשל סיבות מכאניות שגרמו לעיוות השלד ובעיקר עמוד השדרה.
את הסיבות לכאבי גב בילדים נחלקות לחמש קבוצות עיקריות:
1. סיבות מכניות, יציבה לקויה ונשיאת משא כבד (ילקוט למשל).
2. סיבות התפתחותיות שגרמו לפגמים במבנה החוליות.
3. מחלות פרקים גנטיות.
4. גידולים סרטניים.
5. סיבות נפשיות.
מתוך 5 הסיבות הנפוצות נראה כי לנו ההורים יש שליטה על שתיים לפחות שמרכיבות מבחינת אחוזיהן את מרבית הבעיות. הסיבה המכאנית הראשונה שהוזכרה והסיבה הנפשית האחרונה שהוזכרה.
אנו ההורים יכולים לנטרל את הסיבה המכאנית במידה רבה וזאת על ידי הורדת העומס והתאמת הילקוט לגבו וגודלו של הילד/ה או הנער/ה. מחקרים רבים מוכיחים שנשיאת תיקים כבדים על הגב בדרך לבית הספר וממנו היא גורם משמעותי ביותר בהתפתחות כאבי גב. תיק ייחשב לכבד אם משקלו עולה על 10% ממשקל הילד. כלומר, אם הילד שוקל כ-35 ק"ג, אסור שהתיק על תכולתו ישקול יותר מ-3.5 ק"ג.

למשקל התיק יש השפעה כל כך מהותית על התפתחותן של בעיות גב אצל ילדים, עד שמשרד החינוך האוסטרי, למשל, אסר כבר ב-1996 להעמיס על ילדים יותר מ-3.5 ק"ג. מובן שלא רק משקל התיק קובע, אלא גם מרחק ההליכה לבית הספר והקומה שבה נמצאת הכיתה. רצוי לבחור גם בילקוט גדול, כדי לפזר את העומס, אבל לא גדול מדי, שהילקוט לא יישאר תלוי מאחור. כמו כן מומלץ לבחור בכתפיות מרופדות שהעומס לא יכביד על הכתפיים.

פעילות ספורטיבית מאומצת של 3-4 פעמים בשבוע במיוחד ריצות וקפיצות ועומס חריג על הדיסקים (שהנם בולמי זעזועים חיוניים), עלולים לגרום לבעיות מכאניות בעמוד השדרה ולהוביל לבעיות מרחיקות לכת וכאבי גב בילדים. מצד שני נמצאים ילדים שלא עושים פעילות גופנית כלשהי, ובמקום זה יושבים שעות מול הטלוויזיה והמחשב. גם הם עלולים לסבול מכאבי גב. לאלה נוספים ילדים עם משקל יתר.
סיבות ההתפתחותיות ניתן לציין את הספונדילוליזיס (ספונדילו=עמוד שדרה, ליזיס=שבר). מדובר בפגם התפתחותי של חוליה, שגורם למעין שבר או נתק בין חלקי החוליה. זו תופעה נפוצה למדי שפוקדת כ-6% מהאוכלוסייה. השבר הנ"ל יכול להופיע עם גלישה לפנים שהופכת להיות ספונדילוליסטזיס (ספונדילו=עמוד שדרה, סטזיס=גלישה) התופעה שכיחה במיוחד בקרב העושים התעמלות קרקע, שכרוכה בהרבה מאוד הקשתות לאחור. מתעמלים כאלה לוקים בתופעה בשיעור שגבוה עד פי 3 מאשר האוכלוסייה הכללית. כמובן שהתופעה מלווה בכאבים לפרקים.
לחץ נפשי, בין היתר בגלל עומס רב בלימודים, בחינות וכו`, יכול אף הוא לבוא לידי ביטוי בכאבי גב. לעיתים נגרמים כאבי גב בשל הזדהות עם מישהו במשפחה שסובל מכאבי גב.

אנו ההורים יכולים להיות קשובים יותר למצוקותיהם של ילדינו בכך שנוריד את עומס המשקל בילקוטים, נתאם את רצועות הילקוט כך שלא יהיה רפוי או הדוק מדי לכתפיים. ילקוט אם שתי כתפיות עדיף על תיק כתף הגורם לאסמטריה בחגורת הכתפיים ובעמוד השדרה. לגבי ספרים כבדים מאד, ניתן ללחוץ על הנהלת בית הספר להציב ארונית או מדפים בכיתות (במיוחד בנמוכות). כך שלא יהיה עומס חוזר ונשנה בהבאת הילקוט הכבד לכתה.
פתרון טוב ויעיל הוא השימוש בטרולי לנשיאה ידנית על עגלה מותאמת את הילקוט. מצויין לילדים עד כיתה ו`. בחטיבה הם ממילא יעשו מה "שבאופנה".
מאחר שאת מרבית התופעות ניתן לזהות באבחנה מהירה ומדויקת יש להגיע לאבחנה מדויקת אצל רופא הילדים, האורטופד או הכירופרקטור במהירות האפשרית. רצוי להיות קשובים מאד למצוקות הגב בילדים מתחת לגיל 10.
גב הכואב כבר בגיל צעיר הוא בסבירות גבוהה ביותר לסבול מכאבי גב כמבוגר לכן עלינו למנוע דבר ראשון ולטפל במהירות בבעיה שלא תשנה ותהרוס את המרקם ויחסי הגומלין העדינים הקיימים בין השרירים ועמוד השדרה.
הנזק החמור לעמוד השדרה נגרם בין כתלי בית הספר. הכיסאות והשולחנות, במיוחד בכיתות הנמוכות, אינם בנויים לילדים: הכיסאות קשיחים ונמוכים מדי, והילדים יושבים מכופפים, מה שגורם לבעיות הגב הידועות.
אבל עד שנמצא תחליף לריהוט הלא מקצועי בביה"ס השקיעו נא מעט זמן וכסף בכיסא יותר גבוה, עם משענת אורטופדית לגב ולצוואר הילד/ה, בכדי להוריד את העומס מעמוד השדרה והברכיים.
לילדים מומלץ לישון על מזרן עם נטייה לקשיח. (בדרגת קשיחות שבין 1 ל-5 הרצוי הוא 3) וכרית נמוכה. כריות גבוהות בזמן שינה עלולות לפגוע בחוליות הצוואר.

ולבסוף, יש להקפיד על תזונה נכונה, יציבה נכונה, התעמלות מתונה בכדי למנוע משקל עודף ועומס על חוט השדרה.

באדיבות : ד"ר שחר קנין, יו"ר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן