פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
מעט יותר משנתיים מאז החלה פנדמיית קורונה להשתלט על חיינו, מספרם של המאומתים, המודבקים, החולים ממש, המאושפזים ואף אלה המתים במחלה, מטפס ועולה ברחבי תבל ללא הרף.
למרות הזמינות הנרחבת לחיסונים יעילים ואף לתכשירים תרופתיים בעלי יעילות מסוימת, נראה שהשלטונות וגופי הרפואה בעולם כולו ניצבים כסכר מחורר שאינו חוסם את המספר הגואה של מטופלים (ברובם לא מחוסנים) המציפים את חדרי המיון והיחידות לטיפול נמרץ.
למרות שרוב החולים "הקשים" מקורם בווריאנט דלתא הזכור לרע שהיה דומיננטי מאז מאי 2021 (Del Rio וחב' ב-JAMA מקיץ 2021), הווריאנט שזוהה לאחרונה כאומיקרון, דוחק במהירות את רגלי דלתא כווריאנט השכיח ביותר של SARS-CoV-2.
העובדה ש-15-20% מהאוכלוסייה העולמית לא חוסנו אפילו פעם אחת (ובמדינות העניות אף פחות מכך), והעובדה שכושר ההדבקה של אומיקרון גבוה במיוחד, הם גורמים קריטיים שממשיכים לתדלק את המגפה הזו.
חיסונים כנגד COVID-19:
חיסונים נותרו הכלי החשוב ביותר לבלום את COVID-19 על מנת לסייע למניעת מעבר הפנדמיה לפאזה הבאה שלה. אף אפילו במדינה מודרנית וחמושה בכל אמצעי ההגנה מפני הנגיף כארה"ב, שיעורי ההתחסנות נמוכים מהמקווה, הן בשל דיס-אינפורמציה, דעות קדומות, ומאבק פוליטי סמוי בין שתי המפלגות הגדולות שם.
עד 20 בדצמבר 2021, נוצלו במדינה זו רק כ-500 מיליון מנות חיסון, מה שמספיק לחסן במלואם רק 62% מהאמריקאים (על פי נתוני ה-CDC). בנוסף, רק בערך 30% מהאוכלוסייה בארה"ב קיבלו חיסון דחף (booster).
באופן לגמרי אופייני המשקף את השוני בסגנון, בתרבות ובהיענות של המדינות השונות בארה"ב, ב-10 מדינות כולל פוארטו-ריקו, כ-70% מהתושבים חוסנו במלואם, כאשר ב-4 מדינות פחות מ-50% מהתושבים חוסנו בכלל או רק באופן חלקי.
אם לוקחים בחשבון את קצב ההדבקה המהיר של הווריאנטים דלתא ואומיקרון, שיעור חיסונים של-80-85% בכל האוכלוסייה האמריקנית, היא המטרה שהסיכוי להשגתה קלוש כרגע.
להשיג מטרה זו, יש צורך להשית מגבלות מנדטוריות על ידי מעסיקים ומוסדות חינוך. אך במדינה כארה"ב עם ערכים מקודשים של זכויות וחירויות הפרט, תקנות שיתרמו לחיוב מנדטורי של חיסונים, נמצאות כעת בדיונים בבתי המשפט, ועתידן לוט בערפל. לדוגמה, ב-17 בדצמבר 2021, בית משפט לערעורים בסינסינטי, אוהיו, נתן אור ירוק למנדט החיסונים של הנשיא ביידן, שיוכל להיות מיושם על ידי ראשי מפעלים ומוסדות גדולים בסקטור הפרטי, תוך ביטול החלטה קודמת שיכלה למנוע חיסונים ממיליוני מועסקים אמריקנים (Hirsch וחב' ב-NY Times ב-21 בדצמבר 2012).
צפוי שהיוזמה הפדראלית הזו ושל מעסיקים גדולים תקבל בסופו של דבר סטאטוס של פסק דין להתחסנות מנדטורית על ידי בית המשפט העליון בוושינגטון. צפוי שפסיקה זו של השופטים העליונים תתבסס על הנתונים שאין חולק עליהם, שההידבקות בנגיף, התחלואה הקשה לעתים והתמותה בגינה, הם באופן מובהק מנת חלקם של הלא מחוסנים.
וריאנט האומיקרון (B.1.1.529):
בסוף נובמבר 2021 זוהה וריאנט זה של SARS-CoV-2 בדרום אפריקה ובבוטסואנה, וריאנט שקיבל עד מהרה מה-WHO את ההגדרה של וריאנט מדאיג (Variant of Concern) שהרי אומיקרון בפירוש העניק ממד חדש לפנדמיה כולה.
בה בשעה שיש עוד הרבה ללמוד על האפידמיולוגיה של אומיקרון, הנתונים שהצטברו בחודשיים האחרונים מאז הופעתו על במת הקורונה, מראים שאומיקרון הרבה יותר מדבק מווריאנט דלתא, והוא יודע כנראה להתחמק באופן מסוים מההגנה שמקנים לגוף הנוגדנים מחיסונים קודמים כנגד ההדבקה עם .SARS-CoV-2 מרגע שהוא התגלה לראשונה בדרום היבשת השחורה, זוהה אומיקרון בלמעלה מ-90 מדינות ברחבי העולם, וב-46 מדינות בארה"ב. נכון לתאריך 21 בדצמבר 2021, בערך 70,000 אמריקאים אושפזו בגינו, ובממוצע מדי יום נפטרו במדינה זו 1,300 איש ואישה ממחלה זו.
בפחות מ-3 שבועות הפך אומיקרון לווריאנט הדומיננטי ב-73% מהדגימות בשבוע האחרון עד ל-18 בדצמבר, 2021. מהניסיון שנרכש בדרום אפריקה ובאירופה, וממש בשבועיים האחרונים עד למחצית ינואר 2022 בארה"ב, אומיקרון צפוי עד מחצית חודש פברואר לדחוק את וריאנט דלתא מעמדת הווריאנט הדומיננטי באופן כמעט מוחלט ברחבי העולם.
רוב האשפוזים בעת הזו ורוב מקרי המוות הם כאמור בקרב לא מחוסנים; יחד עם זאת, יש מספר הולך וגדל של הידבקויות "מסתננות" המאובחנות בקרב אלה שחוסנו באופן מלא כנגד הווריאנטים הקודמים, ואפילו בקרב אלה שבנוסף לשני החיסונים הראשונים קיבלו גם חיסון דחף.
נכון להיום, הרוב המכריע של המקרים האחרונים לא גרם למחלה רצינית. בה בשעה שחיסונים אינם מונעים את כל מקרי ההדבקה, הם סיפקו הגנה מפני תחלואה קשה, מפני אשפוזים ומפני תמותה (Tenforde וחב' ב-JAMA מינואר 2022). רק בעוד מספר שבועות נקבל תמונה מדויקת יותר על מידת ההגנה שמקנים חיסונים כנגד וריאנט דלתא למניעת מחלה קשה הקשורה לאומיקרון.
מאפיינים של וריאנט אומיקרון:
וריאנט זה עשיר במוטציות במקטע ה-spike הנקשר לקולטן שלו על פני תאים, וכן במקטע ה-N טרמינלי, באופן המאפשר חדירה יעילה יותר לתאים, מקל על ההתחמקות מהמנגנון החיסוני, ומגדיל את פוטנציאל ההדבקה של אומיקרון.
למרות שהמידע המדויק לא מושלם עדיין, נראה כרגע ברור שאומיקרון מדביק פי-2-3 יותר מאשר דלתא, ויעילות החיסונים הקיימים כרגע אף היא חלקית בלבד. אף על פי כן, שתי מנת חיסון של התכשיר BNT162b2 של Pfizer-BioNTech, מספקות הגנה של 70% מפני סיבוכים חמורים המחייבים אשפוז, אך רק הגנה של 33% כנגד הדבקה תסמינית של SARS-CoV-2 המתגלה בבדיקות מעבדה, כפי נמצא במדגם של 581 מקרים תסמינים של הדבקה באומיקרון (Andrews וחב' ב-medRxiv מסוף דצמבר 2021).
מתן חיסון דחףbooster) ) מגדיל את ההגנה מפני הדבקה תסמינית על ידי אומיקרון, עד בערך 75%.
מחקר אחר קובע שאנשים שנדבקו עםCOVID-19 , וקיבלו לפחות מנת חיסון אחת של mRNA , מוגנים משמעותית כנגד אומיקרון, אם כי מחקר זה של Cruell וחב' ב-medRxiv התפרסם ב-14 בדצמבר 2021, וקשה להאמין שמסקנותיו ממש מבוססות שהרי הוא התפרסם רק כשבועיים לאחר שווריאנט זה התגלה, והזריזות שבפרסום נתונים כה ראשוניים ודאי בעוכריו.
הנתונים מוגבלים יותר במושגים של חומרת המחלה הנגרמת על ידי אומיקרון, אך התחושה ההולכת ומתגברת היא שמחלה זו קלה משמעותית בהשוואה למחלה שגורם וריאנט דלתא, וזאת על פי מידע המגיע מדרום אפריקה, מקום ההולדת של וריאנט זה (Dyer ב-British Medical Journal מ-16 בדצמבר 2021).
צריך עם זאת להדגיש שהמקרים של נדבקים באומיקרון בדרום אפריקה דווקא מתרכזים באנשים צעירים יחסית שעשויים להיות יותר עמידים במקרי הדבקה כאלה. לעומת זאת, דיווח אחר מדנמרק שכלל 785 מקרי הדבקה באומיקרון, קובע שאומיקרון עלול לגרום למחלה לא פחות חמורה מאשר זו הנגרמת על ידי וריאנט דלתא (Espenhain וחב' ב-Europe Surveillance מדצמבר 2021).
דאגה נוספת היא שרוב הנוגדנים החד-שבטיים המאושרים כרגע על ידי ה-FDA עם יוצא הדופן היחיד של ,sotrovimab הם בעלי פעילות אפסית או נמוכה ביותר כנגד אומיקרון in vitro. נתונים על היעילות של טיפולים כנגד אומיקרון, עם תכשירים כגון remdesivir ,molnupiravir ו-nirmatrelvir אינם זמינים עדיין.
התגובה לגילוי של אומיקרון: כאשר נחשף וריאנט אומיקרון, הממשל של הנשיא ביידן אישר מתן זריקת דחף לכל אחד מעל גיל 16 שנה, ופועל ש-booster זה יהיה זמין לכל האמריקאים ללא תשלום.
ההגדרה של "מחוסנים במלואם":
יש גם התלבטויות לגבי משמעות ההגדרה הזו, אם כי רוב המומחים מתייחסים לשני החיסונים המקוריים עם תרכיב mRNA פלוס ה-booster כאל חיסון מלא. להגדרת "שלמות החיסונים" יש חשיבות כאשר יש דרישה להציג את סטאטוס החיסון בתעופה הבינלאומית, מסעדות, מוסדות לימוד, ארגוני ספורט או אירועים במקומות סגורים.
המבט קדימה למה שמוגדר כ-Winter's Twindemic:
למרות החיסונים וההתקדמות בתכשירים הטיפוליים, ארה"ב והעולם כולו נכנסים כעת לפאזה המסוכנת ביותר של פנדמיית COVID-19, באופן פוטנציאלי.
ממש בתקופת חורף זה, מתרחש עלינו איום נשימתי משולש: דלתא, אומיקרון ונגיף השפעת העונתי. בנוסף ל-COVID-19, ובניגוד לשנה שעברה בה נגיף השפעת שמר על פרופיל נמוך, בחורף הנוכחי השפעת זקפה ראש. התפרצויות של influenza A (H3N2), כבר מדווחים באזורים שונים בעולם ובארה"ב בפרט, ואם כי המספרים של מקרי שפעת נמוכים במדינה האחרונה, ה-CDC כבר דיווח שלמעלה מ-2,000 דגימות של מקרים רספיטוריים נמצאו חיוביים ל-influenza, יותר מאשר בכל עונת 2021-2022. לפיכך, מומלץ מאוד להתחסן כנגד נגיף השפעת בנוסף לחיסון כנגדCOVID-19 , כדי להימנע מתחלואה קשה מפגיעתם של 2 הנגיפים.
בעוד שהמקורות של אומיקרון אינם ודאיים, ההתפשטות הגלובאלית העיקשת של וריאנט זה, מגבירה את הסבירות שווריאנטים נוספת עומדים בפתח. לכן כה קריטי להתחסן ולפנות משאבים וערכות חיסון למדינות עניות, שמהן בדרך כלל נפתחת הרעה שמשמעותה תחלואה ותמותה בעולם כולו.
מהכירנו את מנגנוני יצירת מוטציות בנגיפים, בעידן בו הנגיף כבר הדביק כ-1.5-3.0 מיליארדי אנשים על פני כדור הארץ, וריאנטים נוספים יבקרו אותנו בעתיד הקרוב.
ולמרות נטייתו של כותב דברים אלה לקנח דבריו בנימה אופטימית, אנו מתבשרים ממש בשבוע זה על bA2, צאצא של אומיקרון שהחל דרכו בדנמרק וכבר התגלה באנגליה ובמדינות נוספות. השמועות הן שווריאנט חדש זה מדבק פי-1.5 בהשוואה לאומיקרון המקורי, ועדיין לא ניתן לשפוט הוא גם גורם לתחלואה קשה יותר, ועד כמה החיסונים הקיימים יעילים לבלום אותו. ונסיים באמירה הנכונה ביותר לחזור ולשנן: לכו להתחסן!
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
06/02/2022
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן