כאבי רגליים
כמי שצועדת ברגל כל חיי, אין לי כל צל של ספק שזוג רגלי הם הנכס הגדול והיקר שלי ובריאותם חשובים לי לא פחות ממראיהם האסתטי. רגליים חזקות ובריאות המסוגלות בנקל לשאת את משקל גופינו, משקפים את מצב בריאותינו. אנשים שונים ובגילאים שונים, מתלוננים על כי רגליהם כואבות ומתכווצות וגורמות להם לסבל רב. הסיבות לכאבי רגליים מגוונות, ומלבד כאבים הנובעים ממאמץ יתר, עשויים כאבי רגליים לנבוע, ממחלת הסכרת, היצרות כלי דם ברגליים, דליות (ורידים בולטים), קלקול בשסתומי הורידים ברגליים האחראיים על החזרת הדם ללב, בעיות בקרישת הדם היוצרות פקקת בורידי הרגליים, התכווצויות שרירי התאומים, בריחת סידן, עצמות שלד חולות ועד להימצאותן של סיבות נפשיות ומתח. צליעה לסירוגין בשעת הליכה אינה בהכרח עדות למחלה כלשהי, אך אפשר שזהו סימפטום המעיד על מחזור דם לקוי ברגליים הגורם לכאבים מתגברים בשעת ההליכה. עם הפסקת ההליכה ומנוחת הרגלים נעלמים הכאבים.
מחקרים שנעשו בנושא זה הראו שתוספת ויטמין E במינון 200 יב"ל- 400 יב"ל בנוסף להליכה יומיומית ברגל, גרמו למשתתפי הניסוי להגדיל את מרחק הליכתם עוד לפני שהתחילו כאבי הרגליים שלהם, וכן נמצא שזרימת הדם לרגליהם השתפרה משמעותית. ויטמין E נחשב לנוגד חימצון חזק וכמי שמשפר את זרימת הדם לשרירי הגוף, ובכך מתאפשר להם לעבוד טוב יותר בעת מאמץ. השימוש בויטמין E מנע כריתת רגליים ל- 12 חולי סכרת שנטלו אותו, לאחר שזרימת הדם ברגליהם השתפרה, כשרק לחולה סכרת אחד נאלצו לכרות את הרגל שהיתה במצב בלתי הפיך של נמק. מבין אלו שלא נטלו את הויטמין היה צורך בכריתת רגליהם של 11 חולי סכרת. עובדות אלו משמעותיות ביותר כשמדובר בזרימת דם לקויה עקב מחלת סכרת, ובהפרעות אחרות במחזור הדם ברגליים.
כאבי רגליים מסוג אחר הן התכווצויות שרירים הפוקדים אנשים רבים בעת שנתם. תופעה זו נמצאה יותר בנשים מאשר בגברים. כאב מסוג זה עשוי לעורר כל אדם משנתו ולגרום לו לסבל רב. על מנת להקטין את התופעה ואף למנוע אותה, רצוי להוסיף לתזונה 200 יב"ל-400 יב"ל ויטמין E וגם 1000 מ"ג- 1500מ"ג סידן אותן יש לקחת לפני השינה, מה שעשוי למנוע התכווצויות אלו. בנוסף לתזונה נאותה, גם לתרגילי התעמלות המכוונות לרגליים כואבות יש השפעה מטיבה לא פחות.
הרי לכם שני תרגילים כאלה:
1.שבו על הרצפה ברגליים שלוחות לפנים, ומתחו את העקב כלפי חוץ ככל האפשר, תוך משיכת האצבעות של הרגל אחורנית לעומת הגוף. תנועה זו אפשר לבצע בכל תנוחה ובכל זמן, אך לשמור על קביעות ולהגביר את המתיחה בהדרגה.
2. עימדו במרחק של מטר מלפני קיר, כשכפות ידיכם נשענות על הקיר שטוחות. הישענו קדימה ברגליים צמודות עד שתרגישו מתיחה הדרגתית של שריר השוק. הישארו במצב זה 8-12 שניות. לאחר מכן הרפו וחיזרו על התרגיל כמה פעמים. תרגול זה יגרום בהדרגה ליכולתכם למתוח את השוקיים יותר ויותר, וכן רקמות הרגל התרגלו למאמץ.
מלבד הגורמים הפיזיים הבאים מתוך הגוף, כאבי רגליים עשויים להיגרם עקב חבלות מכניות ברירי השוק וכף הרגל כשנשים חשופות לכך יותר מגברים, בשל נעילת נעליים לא נוחות כנעלי עקב. אשה הנעולה שעות רבות בנעלי עקב מסתכנת בגרימת נזק לשרירי השוק, בשל הימצאותם במצב בלתי טבעי ומעוות הגורם למתח השריר והגידים בשוק ולעוות בעצמות כף הרגל. על כן רצוי לנעול נעליים אלו רק למאורעות מיוחדים או לשעות מוגבלות מאד, כששימת הדגש תהיה על נעילת נעליים עם מבנה אנטומי.
לסיכום, לא ספק כאבי רגליים אינם סימפטיים בשום מצב וזמן, הם מונעים מאתנו לתפקד כראוי, וכן לעיתים משביתים אותנו לגמרי. מלבד התזונה הלקויה ונעליים לא נוחות, גם לנפש תפקיד ביצירת כאבי רגליים. לכל אלו מאתנו שההליכה במסלול החיים קשה במיוחד עקב פחדים וחרדות הנובעים מלקיחת אחריות על חייהם, ומעבר לחיים עצמאיים ובלתי תלויים באחרים, מילת המפתח היא להתבגר!!! השחרור ממצוקות הנפש המסומלות ברגלינו ע"י כאבים בהן, יפתרו ויעברו רק אם נכיר בהן ונקרא בשמן, כשאנו מתגברים על הקונפליקטים והדואליות המונעים מאתנו להלך בביטחון ובצורה עצמאית בתוך סבך החיים המאיים כמעט על כל אחד מאתנו. חישבו על כך!!!
בברכה, אילנה רפלוביץ
תזונאית הוליסטית