טיפול טבעי במצבי רוח ודכאון
עצב ללא סיבה, נדודי שינה, עודף שינה, תשישות וחוסר אנרגיה, כעסים וחוסר סבלנות קיצוניים, בכי, איבוד הנאה ועניין בדברים שהיינו רגילים ליהנות מהם, כולל יחסי מין, מחשבות טורדניות על התאבדות, או מוות, כל אלה יכולים להצביע על מצב של דכאון או מרה שחורה. דכאון יכול להופיע אחרי מחלה קשה, לידה, שפעת מתמשכת, מצבי מתח ודאגה ממושכים, לפעמים יופיע לאחר לקיחת סמים, תרופות, סטרואידים וסמים ממריצים. כל אלה עשויים לגרום לשיבוש באיזון ההורמונלי של החומרים במח.
בדור האחרון אנו עדים לכך שרבים מאוד, אפילו יותר מדי, נעזרים בתרופות נוגדות דכאון. לפעמים אין מנוס ויש צורך להיעזר בהן (במצבי דכאון מתמשכים וקשים), אבל לפני שפונים לתרופות הכימיות כפתרון למצבי רוח ודכאון כדאי לבדוק אופציות ברפואה הטבעית – האלטרנטיבית.
אתייחס לכמה שיטות טיפול טבעיות היכולות לעזור:
טיפול באור ושמש
ראשית כל לנסות לשנות דפוסי התנהגות. אנשים הנוטים למצבי רוח קודרים נוהגים להסתגר בבית באפלה. ההמלצה היא לצאת לאור השמש לפחות שעה ביום בשעות הבוקר המוקדמות. הגוף שלנו זקוק לאור השמש. מחסור באור עלול לשבש את המצב הכימי במח. בחורף, או כאשר מתגוררים במקום שאין שם מספיק אור, מומלץ להיעזר באור מלאכותי. טיפול באור כבר אומץ גם בבתי חולים ומרפאות.
טיפול במגנטים
רוזה שיינר מארה"ב מטפלת בדיקור, ממליצה לסובלים מדכאון להעזר במגנטים. ברפואה הסינית רואים בדכאון חולשה בצ`י. בעזרת המגנטים ניתן לאזן את הצ`י בגוף. ההמלצה היא להשתמש במגנט בעוצמה של 400-800 גאוס ולהצמיד אותו בנקודה הנקראת LI4 ונקודה שניהLV3 גברים צריכים לטפל ביד שמאל ורגל ימין ונשים להיפך, בגלל השוני בקונסטיטוציה. יש להשאיר את המגנטים עד שמונה שעות ליום. (מומלץ פעם ראשונה להיעזר במומחה ברפואה סינית).
טיפול בעזרת שמנים מדגי-ים
במחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות, מצאו שאנשים שהרבו לאכול דגי ים שמכילים אומגה 3 סבלו הרבה פחות ממצבי דכאון. מומלץ לאכול דגי ים כמו: סלומון, הליבוט, מקרל וסרדינים. למי שאינו אוהב דגים (ויש הרבה כאלה) מומלץ לקחת כמוסות במינון של 10 גרם ליום שזה בערך כ-10 כמוסות ליום. יש לקחת עם הארוחות.
מזונות שיכולים לשפר את מצב הרוח ולהעלות את הסרטונין שחסר לאנשים דכאוניים:
אבוקדו, מוצרי דגנים מלאים, שוקולד (קוביה שתיים) ודגים. כל אלה מכילים ויטמינים העוזרים להוריד סטרס ומשפרים את המאזן הכימי במח. כמו כן מומלץ לשפר באופן כללי את התזונה וכדאי שתכיל את כל אבות המזון. חלבונים, מעט שומנים (רצוי מהצומח) ופחמימות מלאות. לשתות מיצים טבעיים מפירות וירקות כמו: גזר, סלק, תפ"ע, לימון, סלרי, עלי כובע נזיר, תרד, מנגו, אפרסקים, ענבים.
תוספי מזון וצמחי מרפא
תוספי מזון שיכולים לשפר את המצב הם ויטמינים מקבוצת B+C בעיקר מגנזיום , B6+ B1 , B5 חומצות אמינו, S-ADENOSYL-METHONIN SAMe עובד על הנוירוטרנסמיטורים והסרטונין. בין צמחי המרפא שמומלצים נמצא ההיפריקום-פרע (St. John’ wort). מחקרים הראו שההיפריקום יכול לשפר מצבי דכאון. לפי המחקרים שהתפרסמו, אפשר לראות שיפור במצב תוך שבוע עד שלושה שבועות. ההיפריקום משפר גם את התיאבון והשינה. בנוסף מומלץ טינקטורה מ- Verbena .Hydrocotyl , Panakx
טיפול בהומאופתיה קלאסית או מודרנית
בהומאופתיה ניתן לגרום לגוף לרפא עצמו בעזרת אנרגיות של צמחים, חומרים מהחי והצומח והמחצבים. יש צורך להתאים את התרופה לפי אישיות המטופל. מומלץ ע"י מטפל מוסמך בהומאופתיה. קיימות תרופות למצבי חרדה, פחדים, היסטריה, נדודי שינה, חוסר מנוחה ואיזון כללי.
מלחי ד"ר שוסלר
מינרלים טבעים יכולים לעזור לאזן את המערכות ולהוריד מתח.
מומלץ בעיקר: kali-phos ,mag-phos ,kali brom ובמצבים יותר קשים גם lithium. לפעמים מומלץ לקחת את 12 המינרלים להשלמות ואיזון כללי. (מומלץ יעוץ עם מטפל שעובד עם מלחי שוסלר).
פרחי באך – פרחי הנשמה
פרחי באך יכולים פעמים רבות לשפר את המצב וצריך לשקול שילוב עם טיפולים נוספים, או לבד. יש להתאים לפי המטופל. עובד על המצב הרגשי, טראומות, פחדים, שינויים בחיים ועוד.
שמנים ארומותרפיים
טיפול בשמנים יכולים לחולל נפלאות. הן בעיסוי והן באמבט, או באידוי שמנים לחלל החדר.
שמנים מומלצים:
לבנדר, ורדים, יסמין, נרולי, ברגמוט (לא להחשף לשמש במשך 12 שעות) וקורנית.
מינונים: עד 10 טיפות במכשיר אדים מכמה מהשמנים המוזכרים. עיסוי: על כל כף שמן בסיס, (אפשר שקדים, זרעי ענבים, או מישמש) להוסיף 2 טיפות משני שמנים מהרשימה. באמבט 2 טיפות מ- 3-4 שמנים מהרשימה.
כמו כן אני ממליצה על תרגילי נשימה, ביופידבק, עיסויים, שיאצו, דיקור, יוגה, מדיטציה, טיול על שפת- הים בשעות הבוקר המוקדמות, או בשקיעת החמה. להאזין למוסיקה, לראות קומדיות ולעשות תרגילי צחוק, להפגש עם חברים. לכתוב יומן וחשיבה חיובית.
באחולי מצב רוח טוב וחשיבה חיובית,
ד"ר יפה שמעוני N.D. נטורופתית