
טוב שמן טוב
מאת: מירה אפרתי, מחברת הספר "טעימים מן הטבע" – מיקרוביוטיקה
שמן טוב הוא שמן צמחי מכבישה קרה, שמן שמיוצר בתהליך טבעי ושומר את סגולותיו הטובות של המקור התזונתי ממנו יוצר, גם שמן דגים שזוקק בהליך מיצוי וייבוש משמר ויטמינים וחומצות שומן ערכיות. שמנים אלו אינם גורמים לעלית כולסטרול, אינם מעמיסים שומן על הגוף, מתעכלים בקלות וחיוניים לשמירה על בריאותנו.
איך זה קורה ?
תהליך העיבוד התעשייתי של שמנים מלמד על התוצאה :
הפולים והגרעינים מכילים 20-50% שמן. מועכים אותם ומשרים את העיסה בכימיקל ממיס. הממיס רעיל ובכדי להיפטר ממנו מחממים את התמיסה. אחר – מזככים ע"י ערבול במהירות גבוהה ובחום של 50 מעלות, בתהליך זה מפרידים מהשמן מרכיבים בריאים וחיוניים דוגמת לציטין, המנקה את העורקים מכולסטרול ובונה רקמת מוח. הסיבה – הלציטין נוטה להשחיר בטמפרטורות גבוהות ומפריע לשמן להיראות אטרקטיבי, צלול ובהיר. מאחר וטעמו של השמן חומצי מערבבים אותו עם סודה קאוסטית, לנטרול הטעם, אחר – מחממים ומערבלים לניקוי שאריות הסודה. להבהרת השמן מערבבים עם חומר כימי סופח צבע, מחממים שוב ומסננים את החומר והצבע. לשינוי הריח – מרתיחים את השמן בטמפרטורה של 230 מעלות והריח הדוחה מתאדה. בתהליך הזיקוק התעשייתי לא די שנטרלנו את השמן מרוב המרכיבים הבריאים שהיו בו מלכתחילה – אלא שבנינו מוצר תעשייתי מזיק הנצמד אל כלי הדם, יוצר מחלות לב ועורקים, המהוות גורם התמותה והתחלואה מס` 1 בעולם.
להתעדכן בחדשות ומחקרים אחרונים מרחבי העולם בתחום הבריאות היכנסו לדף הבית – לחצו כאן
המיקרוביוטיקה מדגישה את ערכם התזונתי החשוב של השמנים מכבישה קרה וממקמת אותם בשלב הראשון של פירמידת המזון המומלצת, יחד עם דגנים מלאים. צריכת שמן חיונית לבריאות האדם ולתפקודו, השמן מהווה מקור לויטמינים E, A, D, K וקארוטין, הנמסים בו ובכך מתאפשרת קליטתם בגוף. השמנים משביחים את טעמו של המזון ושומרים על חום הגוף ועל האיברים הפנימיים מפני הלם. השמנים גורמים לגמישות העור ורקמות החיבור ותרומתם רבה להצערת ורענון הרקמות.
במקביל – מגבילה המיקרוביוטיקה את כמות צריכת השמנים, מתוך הכרה בעובדה כי כמות רבה מידי של חומצות השומן הערכיות והויטמינים מזיקה לבריאות. המיקרוביוטיקה הינה גישה תזונתית השומרת על בריאות הגוף כפועל יוצא מאכילה מאוזנת.
פירמידת המזון המיקרוביוטית מבטאת את האיזון הנכון :
50% מכמות המזון היומית – דגנים מלאים
2 כפות שמן צמחי מכבישה קרה
30% ירקות העונה
2-3 פירות העונה ליום
10% קטניות ואגוזים
10% חלבונים מן החי – דגים, עוף, ביצים
מעט מוצרי חלב, מעט בשר אדום
מחקרים רבים הוכיחו כי שמן צמחי מכבישה קרה ושמן דגים, עשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויות, מורידים את רמת הטריגליצרידים והשומנים בדם, מנקים את העורקים ממשקעים, עוזרים בהפרשת הכולסטרול ה"רע" מן הגוף, מאזנים את חילוף החומרים ותורמים להרגשת שובע ואנרגיה לגוף. במקרים רבים חשיבותם רבה גם במניעת דלקות, מחלות סרטן ומחלות לב וכלי דם.
סוגי שמנים ותרומתם לבריאותנו
שמן זית – מופק ע"י כבישה קרה של זיתים בשלים המכילים עד 40% שמן המתעכל בקלות. הכבישה הראשונה נקראת כתית והינה האיכותית ביותר. הצבע הירוק נובע מכלורופיל המצוי בציפת הפרי. שמן זית עשיר במיוחד בחומצת שומן חד בלתי רוויה – חומצת הזית, בעל סגולות רפואיות כשל חומצה לינולאית ולינולנית שבאומגה 3 ו-6 בשמן דגים. שמן זית מוריד רמת כולסטרול ו-LDL, מונע ומעכב הפרעות בתיפקוד הלב, מוריד לחץ דם גבוה, מפחית סיכון לחלות בסרטן.
שמן קנולה – מיוצר בדרך כלל מזרעוני לפתית-קנולה בכבישה קרה, מכיל חומצות שומן לינולאית ולינולנית מסוג אומגה 3, תורם להורדת לחץ הדם והכולסטרול ה"רע", מוריד את כמות הטריגליצרידים.
שמן חמניות – מופק מזרעי חמניות ע"י כבישה ומיצוי בעזרת ממיסים. עוזר בהורדת הכולסטרול הודות לחומצה לינולאית בריכוז גבוה ומכיל ויטמין E.
שמן חריע – החריע גדל בהודו ובמזרח התיכון. מפרחיו מפיקים צבע מאכל טבעי צהוב ומהזרעים מפיקים שמן העשיר בחומצות שומן רב בלתי רוויות ולכן מסייע במניעת הסתיידות עורקים, מחלות לב וצבירת כולסטרול.
שמן תירס – מיוצר מנבטי התירס, מכיל חומצות שומן רב בלתי רוויות ולפיכך מסייע בהורדת כולסטרול, לחץ דם גבוה ועוזר להסתיידות עורקים ולמחלות לב.
שמן סויה – מופק מפולי סויה בעזרת מכבשים הידראוליים או חלזוניים או בשיטות מסורתיות במזרח. ממוצה עם ממיסים אורגנים ועשיר בחומצות שומן לינולאית ולינולנית, המשפיעות על יכולתו לנקות את הגוף מכולסטרול ואת העורקים מהסתיידות. מסייע להוריד לחץ דם ולרפא מחלות לב.
להתעדכן בחדשות ומחקרים אחרונים מרחבי העולם בתחום הבריאות היכנסו לדף הבית – לחצו כאן
שמנים טובים לבריאות הנצרכים כחלק ממוצרי מאכל
שמן דגים – החשוב מבין שמני המאכל בגלל ריכוז גבוה של חלבונים, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, D, E ולציטין. שמן דגים עשיר גם בחומצות שומן רב בלתי רוויות ערכיות מסוג אומגה 3 הנמצאות בבשר הדגים השמנים – טונה, סלמון, מקרל, סרדינים וטרוטה. מייחסים לדגים השפעה בהורדת לחץ דם וכולסטרול, הפחתת סיכון למחלות לב ושבץ ומניעת הסתיידות עורקים וסרטן. ממצאים מחקריים הראו כי אסקימואים בגרינלנד אינם נוטים לחלות במחלות אלו כנראה עקב צריכת דגים גבוהה בתפריט היומי.
שמן אגוזים ובוטנים – מכיל ויטמין E וכמות רבה של חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 6 שהגוף אינו יכול ליצרן ויש לקבלן מהמזון. השפעת החומצה הלינולאית רבה בהעברת הכולסטרול המחומצן, בניקוי העורקים ומניעת הסתיידות, במניעת מחלות לב, בגידול וצמיחת ילדים, בעיכוב סיכון לסוכרת, במניעת דלקות וזיהומים.
שמן נבט חיטה – מכיל חומצות שומן לינולאית ולינולנית בכמויות גבוהות יחסית, וויטמין E. עוזר בהפחתת סיכון למחלות לב, להסתיידות עורקים ומפחית את רמת הכולסטרול בדם.
שמן פשתן – מתקבל מזרעי פשתן ומשמש בתעשיית הצבעים. הזרעים נצרכים בעיקר כתוסף תזונתי לטיפול בבעיות עצירות. השמן עשיר בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ו-6, מסייע בריפוי ומניעת דלקות והורדת לחץ דם.
שמן אבוקדו – מצוי בריכוז גבוה ככל שהפירות בשלים. מכיל ויטמין D, E וחומצת הזית. עוזר בהגמשת העור ומשפיע לטובה על רקמות החיבור. משתמשים בו גם בתעשיית הקוסמטיקה והתרופות במקום לינולין (צמר כבשים) המכיל כולסטרול.
להתעדכן בחדשות ומחקרים אחרונים מרחבי העולם בתחום הבריאות היכנסו לדף הבית – לחצו כאן
ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.