חומצות שומן מסוג אומגה 6 –חשובות לא פחות..
חומצות השומן מסוג אומגה-3 אשר פעם נחשבו לחידוש מסעיר, כבר הפכו למעשה לקונצנזוס, גם בקרב הרופאים וגם בקרב הציבור. אך דווקא חומצות השומן מסוג אומגה –6 לא זוכות עדין לתשומת הלב המגיעה להן. אמנם המחקרים אודותם הם חדשים יותר, אולם בקרב הקהילייה המדעית הן בהחלט להיט.
במחקרים שבוצעו בעבר, בטרם חולקה קבוצת חומצות השומן מסוג אומגה-6 לחומצות ספציפיות יותר, היה מקובל לחשוב כי צריכה מוגברת של חומצות מסוג אומגה 6 פוגעת בפעילות המטיבה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 על פרופיל השומנים בדם.
הנחה זו אינה נכונה כלל עבור חלק מחומצות השומן מקבוצה זו. למשל, חומצת השומן הלינולנית וחומצת השומן הגאמה לינולאית- GLA דווקא מביאות להפחתה ברמות הכולסטרול בעוד שחומצות השומן מסוג אומגה- 3, מביאות רק לירידה ברמות הטריגליצרידים.
עוד נתגלה לאחרונה כי תוספת של חומצות השומן מסוג GLA לתפריט היומי, היא חיונית ביותר לא רק להפחתת רמות שומני הדם, אלא גם לצמצום סיבוכי מחלת הסוכרת, הקלה על תופעות של סינדרום קדם ווסתי (PMS) כמו גם חיונית ככלי טיפולי יעיל בדלקות שונות.
נטילת תוספים המכילים GLA נחוצה במיוחד לחולים במחלות דלקתיות כרוניות כגון מחלות אוטואימוניות מסוג ראומטואיד ארטיטיס (דלקת מפרקים שגרונית) , זאבת (לופוס) ,פמפיגוס וולגריס (מחלת עור קשה), שיוגרן (מחלה הכרוכה בהתייבשות ריריות הפה והעיניים) ואחרות.
המנגנון בו חומצת השומן מסוג GLA פועלת את פעילותה להקלה על מצבים דלקתיים הוא על ידי העלאת יכולתו של הגוף לייצר פרוסטגלנדין 1.
פרוסטגלנדין 1,הוא אחד מהחומרים החיוניים דמויי ההורמון הנוצרים על ידי הגוף עצמו ל"ריסון" תהליכי דלקת פתולוגיים כגון אלה המתחוללים במחלות האוטואימוניות, בדלקות המפרקים וגם בקצרת (אסטמה) ,אלרגיות שונות ואטופיק דרמטיטיס (דלקת עור אטופית) .
מעבר לכך, חומצת השומן הגאמה לינולאית נתגלתה גם ככלי עזר חשוב בשמירה על בריאות העור לחותו ומרקמו בגיל המבוגר.
הסיבה כי חומצת שומן זו היא חיונית לעור, טמונה במבנה המיוחד שלה. המבנה המולקולרי שלה דומה מאוד למבנה חומצות השומן הבונות את קרומי התאים – ובכך חדירתה לתאים קלה יחסית והיא משמשת לבניית קרומי התאים וייצובם .
גם במריחה חיצונית וגם בצריכתה כתוסף תזונה , מתקבל שיפור ניכר במרקם העור ועולה גם יכולתו לשמש כחיץ מבודד מפני נזקי יובש ואקלים חיצוניים.
ממחקרים ביוכימיים שנעשו אודות פעילותה המרתקת של חומצת השומן הגאמה לינולאית ,עולה כי היא משמשת גם כמעכב לאנזים 5-אלפה-רדוקטאז. אנזים זה נחוץ להפיכת הטסטוסטרון , ההורמון הזכרי, לצורתו הפעילה יותר הדיהידרוטסטוסטרון (DHT).
עיכוב ביוכימי זה הוא בעל תפקיד מרכזי בהאטת התהליכים התלויים ב-DHT ,כמו למשל , נשירת שיער אנדרוגנטית (הקרחה מהטיפוס הגברי) והגדלה שפירה של הערמונית.
מספר צמחים מהווים מקור עשיר לחומצות השומן מסוג גאמה לינולאית, בינהם ניתן למנות את צמח נר הלילה,פטל שחור, כמו גם את צמח הזיפן (בורג`).
דווקא צמח הבורג` מהווה את המקור העשיר והמרוכז ביותר לחומצת השומן GLA ובכך מאפשר נטילת מינונים נמוכים יותר של כמוסות ליום.
מינון
המינון היומי המומלץ של חומצת השומן הגאמה לינולאית הוא עד ל-300 מ`ג ליום.
מחקרים רבים הדגימו יעילות נוספת מנטילת מינונים גבוהים יותר – במיוחד כטיפול קצר מועד במצבי דלקות מפרקים חריפות , אטופיק דרמטיטיס וזאבת סוערת, אולם במקרים אלה יש להיוועץ ברופא המטפל . מינונים גבוהים הניטלים לאורך זמן עלולים לגרום לנזק כבדי.
בברכה
ד`ר אודי בר