פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
התפקוד הפנקריאטי והחוץ-פנקריאטי של GIP בהשוואה ל-GLP-1:
בעוד ש-GIP פועל ישירות על המנגנון האנדוקריני של הלבלב, רקמת עצם, רקמת שומן, מערכת העיכול והמוח, פועל GLP-1 על המנגנון האנדוקריני של הלבלב, מערכת העיכול, הלב, והמוח. נמצא שמשתתפי המחקר שטופלו עם tirzepatide איבדו עד 22.5% ממשקל גופם.
שינוי הגישה ממניעת השמנה לשליטה על תופעות הלוואי:
בשנים האחרונות ניכרת הגישה של פחות גישות חודרניות ואמנם רק 1% מהאנשים הראויים לכך עוברים ניתוחים בריאטריים ומעדיפים טיפול תרופתי בטיחותי ויעיל יותר.
אך מסתבר שהתכשירים הללו יקרים, ועלותם כ-800-1,300 דולר לחודש, בה בשעה שרבות מחברות הביטוח הרפואי דוגמת Medicare אינם מכסות טיפולים אלה.
סיבות נוספות לשימוש המוגבל בתכשירים אלה הן תופעות הלוואי שלהם כגון בחילה, שלשולים, כאבי קיבה והקאות, שהופכים בלתי נסבלים על ידי חלק מהמטופלים. בנוסף, באופן קריטי התכשירים אינם פועלים עם הסיבה השורשית של בעיית ההשמנה, סבור Robert Lustig אנדוקרינולוג ופדיאטר ב-UCLA בסן-פרנסיסקו הטוען שעודף אינסולין יכול דווקא לעודד השמנה. על פי Lustig תכשירים אלה מדכאים רעב ולכן אנו אוכלים פחות, לכן אנשים הצורכים אותם אינם מאבדים רק רקמת שומן, אלא גם את רקמת המסה הרזה והבריאה.
דאגה בדבר אפשרות של פנקראטיטיס לא מופיעה בדו"חות של החברות הפרמצבטיות, אם כי תכשירם אלה אינם מומלצים למטופלים עם פנקראטיטיס, או לאלה עם היסטוריה של סרטן התירואיד.הידוע כ-multiple endocrine neoplasia.
ישנה גם שאלה פילוסופית טוען James Hill ראש המחקה על תזונה ו-obesity באוניברסיטת אלאבמה בבירמינגהם. "אם אתה ממשיך לא לעשות פעילות גופנית ולאכול אוכל לא בריא, ולהשתמש בתרופות, השפעת תרופות אלו תהיה מועטה".
האם יש בכך היגיון? Seeley מציין שההתעסקות סביב התרופות השונות למניעת obesity יוצרת בציבור את הרושם שמדובר בתופעה שתלווה אותנו משך כל החיים ושאין דרך רפואית לטפל בה.
אנשים סבורים על פי Seeley שכאשר אנו מפסיקים ליטול את "תרופות ההרזיה" אנו נחזור לממדי משקל הגוף שלפני הטיפול, אך הדבר נכון גם לגבי תרופות נגד יתר לחץ-דם, שכאשר אנו מפסיקים לקחתם לחץ הדם שלנו חוזר לסורו.
בדומה ל-obesity, גם המחשבה לגבי נטילת תרופות למניעת יתר לחץ-דם הייתה דומה, שכן אנשים התייחסו ללחץ דם מוגבר כאל בעיה התנהגותית על פי Aronne, והוא מוסיף וקובע שכמו תרופות למניעת יתר לחץ-דם מונעות התקפי לב ושבץ מוחי, כן גם התרופות נגד השמנה.
הוא מתאר מקרה של מטופל בן 55 שנה שהיה במסלול של כשל כליות, שהחל לקחת תרופות נגד obesity כגון semaglutide, מה שהביא לירידה במשקלו, ו-6 שנים מתחילת הטיפול הזה, תפקודי הכליות שלו חזרו להיות נורמליים. זאת למרות שאנו סבורים מתוך חוסר הבנה, שמחלת כליות היא בלתי הפיכה.
על פי Aronne ורבים אחרים, התרופות הללו נועדו למנוע את "מחלת השמנת היתר" ובכך חשיבותן.
זו גם דעתו של Dariush Mozaffarian, הקרדיולוג הידוע ואיש התזונה מבית הספר לרפואה Tufts בבוסטון, הנחשב כיום כגורו של תחומי מחקריו.
הבעיות המטבוליות החשובות כמו גם הליקויים הפסיכולוגיים הקשורות ב-obesity. ASVCD-מחלה
קרדיו-וסקולרית טרשתית; COPD-מחלת ריאות חסימתית; PCOS-תסמונת שחלות פוליציסטיות.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
20/08/2023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן