Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

השימוש הטופיקלי בקורטיקו – סטרואידים – בחירת התכשיר ואופי הטיפול – חלק ב

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.

 

לקריאת חלק א' לחץ כאן

 

הפוטנציאל של הקורטיקו-סטרואידים הטופיקליים:

הפוטנציאל של תכשירים אלה הוא גורם מכריע ביעילותם. באופן כללי ככל שהמינון של התכשיר גבוה יותר, כן גם יעילותו, אם כי יש תכשירים שהם באופן מובהק יעילים יותר מאחרים. קורטיקו-סטרואידים מחולקים ל-7 קבוצות בהתבסס על ביצועיהם ויכולתם להלבין עור (Kirkland וחב' ב-Journal of Dermatology Traetment משנת 2006). יעילותם של הקורטיקו-סטרואידים נגזרת מכמות התכשיר הנמרח על הנגע, משך הטיפול, ואיכות התכשיר (Olsen ב-Archives of Dermatology משנת 1991, ו-McKenzie ו-Stoughton באותו כתב-עת משנת 1962). קורטיקו סטרואידים עם פוטנציאל נמוך (קבוצות VI ו-VII) שימושיים בילדים או במקרים של נגע מתון על עור דק כמו הפנים והמפשעה. קורטיקו-סטרואידים עם פוטנציאל ממוצע או גבוה (קבוצות III עד V או I ו-II, בהתאמה) משמשים לטיפול של רוב שטחי הגוף, כמו החזה והגפיים. קורטיקו-סטרואידים בעלי פוטנציאל גבוה במיוחד שימושיים בנגעי עור קשים, באזורי עור קשה, כמו כפות הידים והסוליות, נגעיפ פסוריאטיים, אין לטפל בקורטיקו-סטרואידים הפעילים במיוחד בילדים על הפנים, המפשעה, וקפלי העור.

 

להלן רשימת תכשירים לטיפול קורטיקו-סטרואידי טופיקלי הנמרחים כמשחה או כקרם:

בקבוצה I של התכשירים הפעילים במיוחד: (betamethasone dipropionate (0.05%, (0.05%) clobetasol propionate, fluocinonide (0.05%), halobetasole (0.05%) propionate (0.05%) ו-flurandrenolide במינון של 4 מיקרוגרם/סמ"ר.
בקבוצה II של תכשירים בפוטנציאל גבוה נכללים: halcinonide (0.1%)), fluocinonide (0.05%, amcinonide (0.1%), (betamethasone dipropionate (0.05%, ו-desoximethasone בריכוזים של 0.25% ו-0.5%, ו-diflorasone diacetate (0.05%).
בקבוצת IV, III ו-V של התכשירים בעלי פעילות ממוצעת: betamethasone valerate (0.1%), diflorasone diacetate (0.05%), fluocinolone acetonide (0.025%)), (flurandrenolide (0.05%, (0.005% ו- fluticasone propionate (0.05%, hydrocortisone butyrate (0.1%)), hydrocortisone valerate (0.2%)), mometasone furoate (0.1%)), לל (triamcinolone acetonide (0.1% & 0.5%.
בקבוצת VI ו-VII של תכשירים בעלי פעילות נמוכה: alclometasone dipropionate (0.05%), לל desonide (0.05%), לל (fluocinolone acetonide (0.01%, hydrocortisone (1%) ו- 2.5%), ו-triamcinolone acetonide (0.025%).

 

תופעות לוואי של הטיפול בקורטיקו-סטרואידים טופיקליים:

תכשירים אלה עלולים לגרום לתופעות לוואי עוריות וסיסטמיות. טיפול בתכשירים אלה על שטחי עור גדולים יותר ובדרגת פוטנציאל גבוהה יותר מגבירה את הסיכון של תופעות הלוואי. אזורי עור דק (כמו הפנים או כאשר שטחי עור משיקים זה לזה כמו בית השחי, המבושים, קפלי עור בשדיים או בין האצבעות.

 

העור של ילדים נמצא בסיכון מוגבר לתופעות לוואי בטיפול עם קורטיקו סטרואידים (Drake וחב' ב-Journal of the American Academy of Dermatology משנת 1996). תופעות הלוואי השכיחות ביותר כוללות שינויים אטרופיים של העור. אחת מתופעות הלוואי ידועה כ-striae דמויית חריצים או הצטלקויות ההולכים ומתפוגגים עם הזמן אך לעולם לא נעלמים לחלוטין. סימני מתיחה אלה נגרמים על ידי קרעים בדרמיס בתקופות של גדילה מהירה של הגוף כמו בשנות העשרה או בטרימסטר השלישי של ההיריון ומופיעים בבטן, אך גם בשדיים, בישבנים, בירכיים, בחלק הידיים העליון, בירכיים, בגב התחתונה ואז הם ידועים כ-striae gravidarum. סימנים אלה מושפעים גם על ידי שינויים הורמונליים בתקופת ההתבגרות וההיריון, אצל "בּונֵי גוף", או בעקבות טיפול הורמונלי חלופי. אין טיפול שעשוי למנוע הופעת פסים אלה בתקופת ההיריון. פסי מתיחה אלה מתחילים בצבע אדמדם-ארגמני (ההולך ודוהה עם הזמן), והם שכיחים בעיקר באזורים בהם נאגר שומן. הם יכולים לעתים לעורר תחושת בעירה וגרד, ובעיקר תחושה קוסמטית לא נוחה.

Striae gravidarum
באישה בשבוע 38 להריון.

פסי מתיחה בנער בן 15

 

סימני מתיחה על שדי אישה הרה.

 

פרט למתיחה הפיזית בהיריון או צמיחת גוף מהירה, היא נמצאת במתאם עם עלייה ברמת קורטיזון המפחיתה את גמישות העור. באופן יותר ספציפי, היא משפיעה על הדרמיס על ידי מניעה של יצירת קולאגן ואלסטין על ידי פיברובלסטים, ולפיכך נוצרים הבקיעים בעור. גם תרופות מסוימות כגון קורטיקו-סטרואידים בצורת משחות או טבליות עלולות לתרום להופעת striae. תסמינים רפואיים שעלולים לתרום לתרחיש האמור הם תסמונת Ehlers-Danlos, תסמונת Cushing, ותסמונת Marfan.

תופעת לוואי נוספת שעלולה להיגרם מקורטיקו-סטרואידים טופיקליים ידועה כ-rosacea, שהיא מפגע עורי המאופיין בעור אדמדם ופצעונים על הפנים (האף, המצח, הלחיים, הסנטר). לעתים היא מכונה "אקנה של מבוגרים" בגלל הידמותה לחטטת בבני נוער. לעתים המפגע גורם לתחושות כאב בעיניים ובעפעפיים. רוזצאה נפוצה יותר בקרב נשים, למרות שהיא בדרך כלל חמורה יותר הגברים. היא שכיחה יותר בבעלי עור בהיר, והיא מופיעה בדרך כלל בגיל 30-60 שנה. בנוסף לפצעונים במרכז הפנים או פוסטולות על האף, יש נטייה להסמקה, וניתן להבחין בכלי דם קטנים על הלחיים האף (telangiectasia). למרות שהגורמים לרוזצאה אינם ידועים ישנם נתונים העלולים להחמירה כגון אוכל מתובל, טמפרטורות קיצוניות, אור שמש, מתח, כעס או מבוכה, פעילות גופנית מאומצת, אמבטיות ג'קוזי, סאונות, תכשירים להרחבת כלי דם ולטיפול ביתר לחץ-דם, וקורטיקו-סטרואידים.

תופעות עוריות לא רצויות נוספות כוללות folliculitis (שהיא דלקת בזקיק השיער ותופעה שמשפיעה לרעה הן על העור והן על זקיקי השיער. בדרך כלל הפוליקוליטיס היא תוצאה של זיהום חיידקי Staphylococcus aureus שמשפיע בעיקר על החלק האחורי והקדמי של הראש), periocular dermatitis (פריחה בעור סביב אזור הפה והסנטר שהוא מצב דלקתי המתבטא בפריחה אדומה המתאפיינת בבליטות יבשות סביב הפה (שלפעמים מגיעה עד האף והעיניים), אדמומית, גרד ולעתים מלווה עם הפרשה שקופה. תרחיש זה נפוץ בעיקר בקרב נשים בגילים שבין 16 ל-45, אך אפילו ילדים עלולים ללקות בה), (ראו תמונה למטה).

 

נגעי עור אחרים המטופלים טופיקלית על ידי קורטיקו-סטרואידים הם granuloma gluteale infantum הנובע משְׁרִיָה כרונית של אזורי הישבנים והמבושים עם חיתולים רב-פעמיים המכובסים בדטרגנטים, או שרויים בעמילן, או מהדבקת קנדידה אלביקנס או משתן וצואה המזהמים אזורים אלה, מצב של היפרטריכוזיס (תסמונת איש הזאב) שהיא מחלה גנטית המתבטאת בצמיחת שיער באופן בלתי מרוסן בכל חלקי הגוף ובפרט על עור הפנים. הצמיחה הבלתי מרוסנת גורמת לשיער להיראות כפרווה סמיכה, מצב של זיהום על ידי דרמטופיט פטרייתי ((tinea incognito.

תופעות לוואי סיסטמיות העלולות להתרחש כתוצאה מטיפול טופיקלי עם קורטיקו-סטרואידים הן קטרקט, גלאוקומה, דיכוי של האדרנל, דיכוי הגדילה, יתר לחץ-דם, היפרגליקמיה ותסמונת Cushing (Hengge וחב' ב-Journal of the American Academy of Dermatology משנת 2006). יש ראיות לכך שהסיכון לתופעות לוואי סיסטמיות במבוגרים נמוך אם המינון של הקורטיקו-סטרואידים ניתנים במינון הנמוך מ-50 גרם לשבוע (Nakamura וחב' ב-Journal of Drugs & Dermatology משנת 2017). ילדים רגישים יותר לתופעות לוואי סיסטמיות כיוון שבהם יש יחס מוגדל של שטח פנים למשקל. לא נמצא קשר בין מריחת קורטיקו-סטרואידים על ידי נשים הרות ופגיעה בעוברים, מומים מולדים, לידה טרם-עת, מות העובר או לידת ולד עם Apgar נמוך (Chi וחב' ב-Cochrane Database Systemic Review משנת 2015). לא נמצאה השפעת קורטיקו-סטרואידים על תינוקות יונקים, שאימאותיהם השתמשו בתכשירים אלה בחודשי ההנקה. אין ראיות לכך שטיפול טופיקלי זה מאבד מיעילותו במרוצת טיפול כרוני (Taheri וחב' ב-Dermatology Online Journal משנת 2013). ידוע גם שהפסקה לא מתונה של הטיפול הטופיקלי הממושך, עלולה לגרום לאsמומיות העור erythema)), לקשקשת, לעקציצות, לתחושת בערה להופעת פפולות, פוסטולות או לבצקת מקומית (Hajar וחב' ב- Journal of the American Academy of Dermatology משנת 2015).

 

בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
30/05/2021
   לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.

    בעצם שימושכם בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתכם ו/או הרשמתכם אלינו, אתם מאשרים בזאת כי אתם מסכימים למדיניות הפרטיות שלנו כולל קבלת דוא"ל ו/או הודעות סמס ו/או כל צורת פנייה אחרת אשר יכללו בין השאר מידע כללי, מסרים שיווקיים ופרסומיים. תמיד תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת הדיוור ע"י פנייה אלינו בדוא"ל חוזר, או ע"י לחיצה על הקישור הסרה אשר נמצא בתחתית כל דוא"ל, או פנייה בטלפון 054-896-4838 או השבה בהודעת סמס חוזרת עם המילה הסר באם קיבלתם הודעת סמס (מסרון). 
    למדיניות הפרטיות המלאה לחץ כאן. אם אינך מסכים אליה אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן