הקשר שבין תזונת האם לבין התפתחות העובר
קיים קשר הדוק בין תזונת האם לבין התפתחות תקינה של העובר. מחקרים הראו שתת תזונה של האם בראשית ההריון, הביאה ללידת תינוקות קטנים ואילו הרעבה בחלקו המאוחר של ההריון הביאה לפגיעה סלקטיבית באיברים שונים ולגדילה בלתי פרופורציונלית של האברים.
כמו כן, תזונת האם יכולה להשפיע על תכונות שונות בעובר ובשינויים בריאותיים. חוקרים מצאו כי לסביבה התוך רחמית יש השפעה על תמונה משבץ מוח בגיל המבוגר. כמו כן נמצא קשר בין משקל לידה נמוך לבין מחלות לב כליליות בגיל מבוגר. מחסור תזונתי כלשהו של העובר בתקופת ההריון יביא לפגיעה בגדילה ולשינויים מטבוליים בלתי הפיכים באדם. הרעבה בשליש הראשון בהריון כלולה להביא להאטה בגדילה וללידת תינוק קטן אך פרופורציונלי ובבגרותו נטייה ליתר לחץ דם, לסכרת ולסיכון תמותה ממחלות לב כליליות. הרעבה בשליש ההריון השלישי – עלולה להוביל לגדילה של הראש על חשבון הגוף, לידת תינוק קצר בעל משקל תקין ובבגרותו ייתכן שיסבול מיתר לחץ דם ולסיכון תמותה ממחלות לב כליליות.
המחסור התזונתי בהריון משפיע על מטבוליזם של העובר ומתאים אותו למצבי מחסור. עוד נמצא שמחסור תזונתי בגיל צעיר של האם משפיע בעקיפין מכיוון שהוא גרם למבנה שלד קטן וצר של האם אשר יוביל לפגיעה בגדילת העובר שהתפתח בו, בעת ההריון ולמשקל נמוך בעת הלידה. כאשר תינוק נולד במשקל נמוך יש לו יותר סיכונים לחלות במחלות שונות. אחד מכל 300 תינוקות בישראל נולד עם מום כלשהו. ידוע כי נטילת תרופות, עישון ושתיית אלכוהול בזמן ההריון עלולים לגרום למומים אצל העובר, במיוחד כשתזונת האם אינה מספקת או חסרה.
מחקר אחר מגלה עוד סיבה ללידת תינוקות שאינם בריאים: חשיפת האם בעת ההריון לחומרים כימיים, גורמים מסרטנים וסיכונים סביבתיים. התברר שנשים העובדות במעבדה יש סיכון גדול יותר ללדת תינוקות לא בריאים. התקופה החשובה ביותר בהתפתחות של גוף האדם היא תקופת ראשית היווצרותו ולכן חשוב מאד להקפיד על תזונה נכונה כבר מתחילת ההריון.
בתקופת ההריון יש לכל אלמנט בתזונה משמעות רבה בשמירת בריאות האם והעובר, לכן יש להתאים לכל אשה הרכב תזונתי שמתאים לה ואת כמות המזון שהיא זקוקה לה. בתקופת ההריון רצוי לזון ממאכלים הנחשבים לאנרגטיים. ההמלצה היא לאכול מאכלים הנחשבים מזיני אנרגיה, הטובים ביותר הם: שעועית, ביצים, תרד, עלים ירוקים, אגוזי מלך, ענבים, קינמון, זנגוויל. חשוב להקפיד על חומצה פולית, חלבונים בכמות מספקת, פחממות מלאות, מקורות טובים לברזל, לאכול נכון ולזכור שאין צורך לאכול בשביל שניים, רק לדאוג לתזונה נכונה ובכך תובטח בריאותו של העובר ומשקלה התקין של האם.
אין לראות את כל האמור לעיל, תחליף ליעוץ אישי ומקצועי להתאמת תפריט אישי.
הריון קל…
ד"ר סיגל תמיר