Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

הסינים שוב בעוכרינו?

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.

 

הביטוי "מצפון תפתח הרעה" הופיע בפרק א' בספר ירמיהו, ואני לא בטוח שנביא הזעם הזה ידע או התכוון לחיזבאללה.
אך אנו, בתחום הרפואה, דווקא התוודענו בשני העשורים האחרונים לביטוי "ממזרח תפתח הרעה", והכוונה בעיקר לסין.

אכן, וריאנטים שונים של שפעת, ונגיף הקורונה הזכור לרע, החלו דרכם בסין, ומשם עשו דרכם לעולם כולו. וכעת, בעוד אנו מודאגים מתת סוגים של הקורונה, נפתח מקור חדש של דאגה, (איך לא, בסין), וממש לאחרונה אנו נתקלים בצילומים של ילדים צעירים המחוברים לצינוריות המערות נוזלים לוורידיהם, בחדרי מיון וטיפול נמרץ עמוסים לעייפה. בעולם, שעדיין סובל מפנדמיית נגיף הקורונה.

 

הידיעות האחרונות מסין על עלייה פתאומית בתחלואת ריאות בעיקר בילדים, משרה דאגה של ממש.
בבייג'ינג, הורים מודאגים המחפשים סעד לילדיהם, ואמורים להמתין לפחות יום-יומיים לטיפול נמרץ, הוא סיפור חדש ומטריד.
המרכז הסיני לבקרת מחלות דיווח על 3,500 מקרי הדבקת ריאות שהגיעו לאחרונה לבית החולים לילדים.
בפרובינציה של Lioening המרוחקת כ-800 ק"מ מבייג'ינג .
יש דיווח אף חמור יותר של ילדים חולים המציפים את בתי החולים.

 

התקשורת הסינית, מאשימה את mycoplasma pneumonia המכונה שם walking pneumonia, שהיא הדבקה חיידקית הגורמת בדרך כלל לתסמינים בדרכי הנשימה העליונים, אך עלולה לגרום למחלת ריאות קשה יותר.
בארה"ב, על פי ה-CDC בדו"ח מה-25 בנובמבר, האחוז השבועי של ביקורים של ילדים במחלקות טיפול נמרץ עם אבחון של דלקת ריאות, הגיע עד כדי 2% מכלל הסיבות של הגעת ילדים לטיפולים נמרצים, שהוא האחוז המקובל בתחילת החורף מדי שנה בעיקר בקרב ילדים בני 5-17 שנה, אך לאחרונה נצפתה עלייה קלה מעבר לאחוז המקובל.

 

הרשויות הסיניות של המועצה לבריאות הציבור ערכה מסיבת עיתונאים ב-13 בנובמבר על מנת לדווח על העלייה החשודה החדשה בדלקת ריאות.
הסינים מייחסים עלייה זו למזג אוויר קר במיוחד ולהסרת המגבלות הנוקשות של קרבה בין אנשים מתקופת הקורונה, וכתוצאה מכך ליצירת מה שקרוי immunity gap שמאפשר לפתוגנים שונים "המחכים להזדמנות" לתקוף.
אך מה שפגע בהיערכות להגן מפני מחלה חדשה, הייתה העובדה שהילדים בסין פגועי המחלה, לא השתעלו או הראו סימנים אחרים של מחלת ריאות, פרט לחום גוף גבוה.

 

ילדים אחדים פיתחו קַשְׁרִירים(nodules) ריאתיים, מה שהביא מומחים לשאול האם מדובר בדלקת ריאות לא מאובחנת הנגרמת על ידי פתוגן חדש.
מאז אמצע אוקטובר 2023, ה-WHO סקר נתונים של מערכות המעקב הסיניות המצביעים על עלייה בתחלואת ריאות, ובתאריך 22 בנובמבר ארגון האו"ם דרש מסין לספק יותר מידע אפידמיולוגי וקליני ונתוני מעבדה של אותם מקרים.
ב-24 בנובמבר דיווחה סין שאין כל מידע לא רגיל על פתוגנים חדשים בצברי אוכלוסייה עם מקרי דלקת ריאות.
ל-CDC יש משרד קטן בסין, הפועל עם מדענים מקומיים. המסקנה היא שכיוון שרוב המקרים התגלו בילדים, נראה שלא מדובר בפתוגן חדש.
Mandy Cohen, מנהלת ה-CDC דיווחה לתת הוועדה האמריקנית למסחר ואנרגיה, ועל פיה, כנראה לא מדובר בפתוגן חדש אלא מדובר כנראה בגורם הקשור לפתוגנים קיימים כגון COVID, שפעת, מיקופלזמה או RSV syncytial) (respiratory virus.

 

בדנמרק, הפעילות של mycoplasma pneumonia נמצאת בקו עלייה ברחבי המדינה, ובשבוע האחרון של נובמבר התגלו שם 541 מקרים חדשים, פי שלושה משיעור המקרים במחצית אוקטובר.
סיבה חיידקית שכיחה לדלקת ריאות היא mycoplasma pneumonia שזכתה לכינוי "ריאה לבנה". ביטוי זה מתייחס לטלאים הזורחים ברדיוגרפיה של החזה, באלה הסובלים מהמחלה.
גורם בקטריאלי נוסף הוא סטפטוקוקוס פנאומוניה וגורמי נגיפיים לדלקת ריאות שכיחים גם הם, הנגרמים על ידי נגיפי שפעת, RSV וSARS-CoV-2 .
גם במדינות נוספות נצפו עליות במחלות ריאה, לאחר הסרת מגבלות הזהירות הנדרשת לגבי נגיף הקורונה.

 

בארה"ב מספר המקרים של דלקות ריאה שילש את עצמו במדינות רבות.
על פי Cohen, COVID מהווה עדיין סיבה עיקרית לאשפוזים מתסמיני ריאות, עם 15 אלף אשפוזים ו-1,000 מקרי מוות מדי שבוע.
מאקרולידים, טטרציקלינים דוגמת doxycycline ו-fluoroquinolones מהןןים בדרך כלל תרופות כנגד מיקופלזמה פנאומוניה. יחד עם זאת, עמידות למאקרולידים התפתחה בעולם כולו, ובעיקר באסיה, כאשר בסין לדוגמה מדובר בעמידות של למעלה מ-90%. על פי Maria Van Kerkhove מ- ,WHOבעיית היווצרות העמידות שכיחה בעיקר במערב האוקיינוס השקט ובדרום מזרח אסיה.

 

דרישה של ה-WHO לקבל מידע נוסף על דלקת הריאות בילדים בסין משכה תשומת לב גלובלית.
גופי בריאות בסין לא זיהו הופעה של פתוגן חדש או בלתי רגיל, והטענה כרגע היא שאין כל כסכנה וצורך באזעקה גלובלית.
אך ב-Taiwan , רשויות הבריאות ייעצו בחודש נובמבר לקשישים, לילדים מאוד צעירים ולאלה עם מערכת חיסון פגועה להימנע מביקורים בסין.
להלן נתונים על מה אנו יודעים על התחלואה "החדשה" במדינה השנייה בעולם במספר האוכלוסין שלה, ומדוע מרגיעים אותנו לא להיכנס לתבהלה בנושא זה.
ראשית חשוב לציין שהמגבלות החמורות שהוסרו בסין בתחום תחלואת הקורונה בחודש דצמבר 2022, עלולות להשפיע על התפרצות התחלואה החדשה.
אכן, סרטי וידאו מהעיר Xian בצפון מערב סין, המראים קהל הומה ודחוס ובתי חולים הומים ממטופלים, מפרשים צפיפות זו בעידודה של הדבקה בין-אישית.
שלטונות הבריאות בסין מציינים אמנם בחוזר מתאריך 13 בנובמבר את הסכנה בצפיפות יתר זו.

 

הנתונים מצביעים על כל שהסרת המגבלות של קורונה, ביחד עם פתוגנים דוגמת mycoplasma pneumoniae שהחל הופיע בחודש מאי 2023, אחראיים לתחלואת הריאות בעיקר בילדים.
גם נגיפי שפעת, ,RSV ונגיפי adeno הגבירו נוכחותם. האם mycoplasma pneumonie מהווה דאגה גדולה?
אחת הסיבות לעלייה הניכרת של מחלת ריאות, הוא mycoplasma pneumonie שממדיו עלו גם במדינות אחרות פרט לסין.

 

Maria Van Kerkhove המומחית לקורונה ב-WHO , דיווחה ב-12 בדצמבר, ש-mycoplasma pneumoiaea אינו גורם מחלה המדווח ל-WHO, נמצא במגמת עלייה החל מחודש אוקטובר האחרון, אך בשבועות האחרונים נמצא בדעיכה. לדבריה, ה-WHO משתף פעולה עם חוקרים בסין כדי להבין טוב יותר עמידות לאנטיביוטיקה, המהווה בעיה באזור האוקיינוס השקט ודרום-מזרח אסיה.
גם Rajib Dasgupta , אפידמיולוג ופרופסור לרפואה קהילתית באוניברסיטת Jawaharlal Nehru בניו-דלהי, מסר לאנשי Reuters שבמיעוטם של המקרים ישנם סיבוכים כתוצאה מהדבקה עם mycoplasma pneumoniaea אך ברוב המקרים אנשים מודבקים יחלימו ללא צורך באנטיביוטיקה.

 

הרופאים בסין ואף מומחים מחוץ למדינה זו, אינם מודאגים יתר על המידה מממדי תחלואת הריאות בילדי סין, כאמור תוך ציון העובדה שגם במדינות אחרות נצפתה עלייה דומה בתחלואת הריאות לאחר הסרת המגבלות של הדבקה בקורונה.
Cecille Brion מנהל מחלקת ילדים ב-Raffles Medical Group Beijing , טוען שהתחלואה הנצפית היום אינה בלתי רגילה כרגע, ומדובר באותן תופעות של שיעול וחום, הניתנים לשליטה.

נצטרך להמתין ולראות האם כל אותן הודעות מרגיעות, אכן נכונות. גם כאשר החלה בשנת 1981 תבהלה מקומית בניו-יורק כאשר תחלואה חדשה (HIV) החלה שם את דרכה והמיתה ברחבי העולם מיליוני אנשים, שלא להזכיר את נגיף הקורונה שהחל כנראה בשוק דגים קטן בסין, ועדיין מכה בנו ולא רואים את סופו, היינו רגועים בתחילת דרכם של שני נגיפים אלה.

 

בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
04/02/2024
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושכם בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתכם ו/או הרשמתכם אלינו, אתם מאשרים בזאת כי אתם מסכימים למדיניות הפרטיות שלנו ואתם מסכימים לקבל מאיתנו דברי והודעות דואר כולל אלקטרוני ו/או הודעות סמס (מסרונים) כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת הדיוור ע"י לחיצה על הקישור הסרה אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליכם או באם קיבלתם מסרון להשיב עליו עם המילה הסר. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן