פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
עד שנת 2000, סרטן ריאות נחשב כמחלה ממיתה במיוחד.
החלופות הטיפוליות היו מוגבלות במיוחד, כאשר רק כימותרפיה על בסיס פלטינום הייתה זמינה, מה שהיה מאפשר משך הישרדות למשך שנה אחת של 33% לאלה עם מחלה מתקדמת.
האישור של התרפיה פורצת הדרך הראשונה המכוונת כנגדEGFR בשנת 2003 והזיהוי של מוטציות driver סומטיות ספציפיות על הגן המקודד ל-EGFR בשנת 2004, אפשר בחירה של מטופלים לטיפול האמור, ושיפר דרמטית את תוצאי הטיפולים.
תגלית זו עלתה את המוטיבציה לתור אחרי מוטציות driver נוספות בסרטן הריאות, ואכן ב-20 השנים שלאחר מכן נרשמה התקדמות מרשימה בהישרדות של החולים בסרטן זה.
נקדיש מספר שורות להסבר מהי משמעות driver mutation. תהליך סרטני בדרך כלל אינו נגרם ממוטציה יחידה, אלא מהצטברות של כמה שינויים ב-DNA. יש גנים מסוימים שפגיעה בהם גורמת יותר להתפתחות תאים סרטניים, בדרך כלל בשילוב עם מוטציות נוספות.
מוטציות בגנים האלה מוגדרות כמוטציות מניעות (driver mutations) והן חשובות במיוחד להתפתחות המחלה. בגלל שתאים הסרטניים מתחלקים במהירות רבה ובלי בקרה, גם הפיקוח על העתקת ה-DNA שלהם הדוק פחות, מה שגורם להצטברות מוטציות רבות שאינן קשורות ישירות לתהליך הסרטני ומכונות "מוטציות רקע".
בארה"ב ההישרדות הממוצעת הכללית עבור חולים בסרטן מתקדם מסוג non-small-cell עלתה מבערך 8-10 חודשים לפני שנכנסו התרפיות הממוקדות לתקופת הישרדות של בערך 50 חודשים במספר מקרים.
הבדיקה של ביו-סמנים באלה עם סרטן ריאות הפכה להיות חלק נרחב של ההתנהלות האונקולוגית השגרתית, ואכן עד כה תרפיות המתמקדות ב-9 שינויים אונקולוגיים קיבלו את אישור ה-FDA. ההתקדמות נמשכת כיום, עם שני ניסויים של נְקֻודַת צִיּוּן, הלא הם ניסויי CROWN ו-LAURA, שהוצגו בכנס של 2024 של ה-American Society of Clinical Oncology (להלן ASCO), ניסויים המצביעים על נקודות מפנה חשובות ומעודדות, עבור חולים עם קושי לטפל עם מחלה גרורתית.
אנליזת ביניים של ניסוי CROWN הביאה בשנת 2021 לאישור של טיפול עם lorlatilib (שהוא דור שלישי של anaplastic lymphoma kinase (להלן ALK) לטיפול בסרטן מתקדם או גרורתי של non-small-cell lung cancer (להלן NLCLC).
הנתונים שהוצגו בכנס ASCO היו ללא תקדים: לאחר מעקב ממוצע של 60.2 חודשים, ההישרדות החציונית ללא מחלה הייתה מרשימה, כאשר 60% מהמטופלים היו עדיין בחיים. תוצאות מרשימות אלו היו כרוכות עם יעילות משמעותית תוך מוחית, כאשר 71% מהמטופלים היו בעלי תגובה מוחית מלאה.
ניסוי LAURA הוא הניסוי הראשון ב-Phase 3 שמצא תכשיר מכוון במטופלים עם גידול מוחי שלא ניתן היה להרחיקו בניתוח, שהיו בדרגה שלישית של NSCLC. במחקר זה, osimertinib שהוא מעכב של EGFR tyrosine kinase בהשוואה לפלצבו בהישרדות נטולת-מחלה (39.1 חודשים לעומת 5.6 חודשים), ואף הראה השפעה מגינה מפני גרורות למערכת העצבים המרכזית.
יחד עם זאת יש מקום לזהירות: מחקרים אלה מבוססים על נקודות קצה שאינן תמיד בעלות ולידציה (לדוגמה שיפור בהישרדות נטולת-מחלה אינה זהה תמיד ושיפור כללי בהישרדות), והשימוש בפלצבו נוטה לגרום לתוצאים משופרים. אף-על-פי-כן, הנתונים משכנעים ושני הניסויים האמורים מעלים את הרף על מה שהמטופלים עשויים להשיג עם NSCLC ביצירת תקווה מחודשת.
חיוני על כן להבין כיצד אסטרטגיות טיפול חדשות אלו יכולות לשפר את איכות החיים, את סך תקופת ההישרדות, ואת התרפיה העתידית.
תרופות עם פעילות תוך-מוחית הן גם בעלות טוקסיות מהותית, ולדוגמה בניסוי CROWN, משקל מוגבר, נוירופתיה היקפית, והשפעות קוגניטיביות הם תופעות לוואי אפשריות. אי-ביטחון סביב הטוקסיות של מספר צורות טיפול, או של מספר השנים של טיפולים רציפים מקשה על היכולת לאמוד את סבילות המטופל לתרופות אלו.
באותו הזמן, התפתחות של עמידות לטיפולים, מהווה דאגה קבועה עבור מטופלים עם ביו-סמנים שמאפשרים בחירה ראויה שלהם לביצוע הטיפולים השונים. המבחר הגדול של טיפולים מכוונים גורם לסיבוכים בבחירת הטיפול האידיאלי והיעיל.
רבות מהתרופות החדשות, יקרות באופן יוצא דופן, מה שהופך אותן לבלתי ניתנות להשגה באזורי העולם השונים.
עישון סיגריות עדיין נחשב לסיכון העיקרי לסרטן הריאות, ולמרבה הדאגה שיעור המעשנים בקרב בני-נוער נמצא בעלייה. העובדה האחרונה בולטת במיוחד בסין, לפיכך חינוך הנוער לגבי הסכנה בעישון הופך לחיוני ביותר. סרטן הריאות מתגלה לרוב רק בשלבי המחלה המתקדמים, כך שחיוני למצוא דרכים לגילוי מוקדם של המחלה.
תרופות כימותרפיה ואימונותרפיה יכולות להיות יעילות בטיפול בסרטן ריאות, כגון cisplatin ו-atezolizumab (שם מותג Tecentriq).
לגבי NSCLC הרופאים עושים שימוש בתרפיה מכוונת כגון bevacizumab (שם מותג Avastin).NSCLC ו-SCLC הם צורות שונות של סרטן הריאות, כאשר NSCLC מתפתח בתאי ריאה גדולים ומפותחים יותר.
לעומת זאת, SCLC מושפע ממספר תרופות כימותרפיות, ופחות מושפע מחלופות אימונותרפיות. תרופות מכוונות במקרים של SCLC עדיין אינן זמינות.
תכשירי כימותרפיה נודדים בגוף עד שהם מוצאים תאי סרטן וממיתים אותם. תכשירי אימונותרפיה מעודדים את מערכת החיסון למצוא ולהמית תאי סרטן באופן יעיל יותר. תכשירי תרפיה מכוונת מעכבים את החלוקה והשגשוג של תאי סרטן.
תרופות עבור NSCLC:
כימותרפיה יעילה יותר במקרים של NSCLC, והתכשירים היעילים כוללים ציספלטין, קרבופלטין, paclitaxel (שם מותג Taxol), docetaxel (שם מותג Taxotere ), ו-vinorelbine (שם מותג Navelbine). תרופות אימונותרפיה במקרים של NSCLC הן: nivolumab (שם מותג Opdivo), pembrolizumab (שם מותג Keytruda), atezolizumab (שם מותג (Tecentriq, iplimumab (שם מותג Yervoy) ו-tremelimumab (שם מותג (Imjudo.
תרופות מכוונות במקרים של NSCLC הן: lorlatinib (שם מותג Lorbrena), sotorasib (שם מותג Lumakras), erlotinib (שם מותג Tarceva), crizotinib (שם מותג Xalkori), ו-bevacizumab (שם מותג Avastin).
תרופות עבור SCLC:
סוג זה של סרטן ריאות מתחיל בתאי ריאה קטנים יותר ובלתי מפותחים. מספר התרופות ל-SCLC קטן מזה המתאים ל-NSCLC. בשלבים מוקדמים של SCLC הרופאים יכולים להמליץ על כימותרפיה במקביל לטיפול קרינתי. בשלב מאוחר יותר, הרופאים ימליצו על אימונתרפיה.
תרופות כימותרפיה במקרים של SCLC כוללות: ציספלטין, קרבופלטין, etoposide ו-topotecanlurbinectedin (שם מותג Zepzelca).
תכשירי אימונותרפיה הראויים למחלת SCLC בשלבים מתקדמים לצד כימותרפיה הם: atezolizumab (שם מותג Tecentriq) ו-durvalumab (שם מותג Imfinzi).
בברכה, פרופ׳ בן-עמי סלע.
27/10/2024
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן