הזדקנות כתהליך טבעי ותזונה
הקידמה הטכנולוגית של העולם המודרני, כמעט בכל תחום אפשרי, מיטיבה עם אורח חיים מודרני ומאפשרת כמעט לכל אדם לקיים אורח חיים יצירתי וקל יותר, כשהמודעות לבריאותו, למראה החיצוני, ולהתפתחות האישית נמצאת בסדר העדיפות הראשונה יותר מבכל תקופה אחרת. התוצאה היא חיים מספקים יותר, שביעות רצון וכמעט תמיד מציאת האמצעים לקידוש המטרות הללו, נעשים אפשריים יותר. יחד עם זאת גם תוחלת החיים הממוצעת עלתה, ואנו פוגשים יותר ויותר אוכלוסייה מבוגרת פעילה ומתפקדת בחיוניות בתחומים שונים ומגוונים במוטיבים חברתיים שונים.
כמי שמרצה מידי פעם בנושאי תזונה ובריאות הוליסטית לאוכלוסיית הגיל השלישי, מצאתי לא אחת מוטיבציה כנה של האנשים הללו לחיות, כשהם מלקטים כל אינפורמציה חיונית אשר תעזור להם לקדש מטרה זו. בגיל 40 – 50, אנו מתחילים להיות ניצבים מול תהליכים ראשונים וטבעיים של הזדקנות בלתי נמנעת, כמו ירידה בתפקודי הראיה, השמנה, איטיות בחילוף החומרים, שינויים הורמונלים וירידה איטית בתפקודי המערכות השונות. יחד עם זאת ישנה רגיעה נפשית מסוימת, דברים שבעבר נראו "גדולים ומפחידים" מקבלים פרופורציות ואיזון אחר, אנשים מפויסים יותר עם עצמם ומוותרים על התנהגות "קלת דעת" לטובת התנהגות מתונה ובוגרת יותר.
כמו כן העיסוק בפעילות גופנית גם הוא בולט בקרב האוכלוסייה הבוגרת, לצד שימת דגש על תזונה איכותית ומזינה יותר. שיפור התפריט אצל אנשים הנכנסים לתהליך ההזדקנות, עשוי בהחלט להאט את קצב הזדקנות הגוף ולהאט את קצב התפתחותן של מחלות עם התקדמות הגיל. הרעיון המרכזי של הארכת השנים באופן בריא, ללא מחלות, בהאטת תהליך ההזדקנות וחיים טובים יותר בחצי השני של החיים, הוא מטרתו העיקרית של ההסתגלות לאורח חיים בריא.
להידרדרות בתפקוד המערכת החיסונית של הגוף קשר ישיר לשינויים אשר קשורים בתהליך ההזדקנות. אי עמידת הגוף מפני פולשים זרים ובנוסף לפעילות הרדיקלים החופשיים עשויות רקמות הגוף השונות להיפגע, ועל כן יש לדאוג לתפריט עשיר בנוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ויטמין C, בטא קרוטין, גמא ואלפא קרוטין, ויטמין A ו- E, סלניום, אבץ וחומצות שומן חיוניות. על כן רצוי לאכול יותר פירות הדר, דגי ים, ירקות ופירות העשירים בצבעים, כתום, אדום, צהוב, סגול וגם ירוק. להמעיט בצריכת הבשר האדום ולאכול יותר דגנים מלאים, קטניות ומוצרי סויה בשילוב זרעים אגוזים וירקות. לאספקת האשלגן יש חלק חשוב במאזן האלקטרוליטים בגוף ואיזון לחץ הדם, על כן יש להשיגו מירקות שורש, פירות וירקות. עם עלות הגיל, כושר הספיגה של המעי נחלש ועל כן רצוי להוסיף לתפריט תוספי מזון כויטמין B12, וחומצה פולית, סידן ולהמעיט בצריכת ברזל. יחד עם זאת רצוי שהתפריט יהיה דל שומן ודל בסוכרים פשוטים. ויטמינים מקבוצת ה-B תורמים לעיכול טוב יותר וליצירת חומצת קיבה החשובה מאד לעיכול החלבונים. רצוי לאכול חלבונים במידה מכל סוג, כמו מדברי חלב, ביצים ומוצרי בשר רזים ומוצרי סויה על מנת לשמור על צורת הגוף מערכת החיסון, ויצירתם התקינה של פעולות ביוכימיות שונות. התפריט בגיל מבוגר צריך להיות מופחת קלוריות ביחסית לשנים עברו מעצם ההפחתה בפעילות היומיומית.
השמירה על משקל גוף תקין יבטיח תנועה קלה והרגשה כללית טובה יותר כשמחלות שונות הקשורות להשמנת יתר עשויות להימנע, כמו סכרת מבוגרים, מחלות כלי דם שונות ואפשר שגם סוגי סרטן שונים ומחלות לב, כשגם ההימנעות מעישון היא תנאי לכך.
לסיכום, עם הכנסנו לתהליך ההזדקנות הטבעית, חלים שינויים פיזיים ונפשיים גדולים למדי המצריכים תשומת לב מיוחדת ונקיטה בצעדים חכמים על מנת לספוג את השינויים בצורה המיטיבה ביותר שאפשר. על כן רצוי שכל אדם יתאים את אורח חייו ליכולות האישיות שלו, תוך שימת דגש על בריאות שיניו, כי אלו חשובות מאד ללעיסה וטחינת המזון בצורה תקינה. שיניים בריאות יאפשרו לאדם המבוגר לאכול ירקות חיים ופירות וכל מזון מוצק אחר ויבטיחו עיכול קל וללא כאבי בטן. פעילות גופנית מתונה תשמור על צפיפות העצמות, תתרום לשינה טובה יותר וכמובן מצב הרוח יהיה משופר. יחד עם כל זאת איו שום צורך להימנע מחתיכת עוגה טעימה, מנת גלידה טובה ואלכוהול במידה מתונה, שהרי מלבד האחריות האישית שיש לכל אדם על בריאותו ישנם גורמים שונים שאינם תלויים בנו כמו גנטיקה ותורשה ואולי גם גורל ומזל. על כן עלינו לקבל בטבעיות את הטבע ולעשות הכל בכדי שיטיב עימנו, שהרי בסה"כ יש יתרון רב בלהיות מבוגרים ובריאים.
בברכה
שלכם אילנה רפלוביץ
תזונאית