Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

הומוציסטאין וחסימת כלי דם בעין

אהבתם? שתפו עם חבריכם

הומוציסטאין וחסימת כלי דם בעין

הומוציסטאין היא חומצה אמינית חיונית הנמצאת בדם. היפר-הומוציסטאינמיה הוא מצב לא תקין שבו, בהשוואה לאותה קבוצת גיל ומין, רמות ההומוציסטאין בדם מוגברות. בשנות ה- 70 דווח לראשונה שרמות גבוהות של הומוציסטאין בדם הן גורם לטרשת עורקים וחסימת כלי דם.
במחקר שפורסם לאחרונה ב New England Journal of Medicine נמצא קשר הדוק בין רמת ההומוציסטאין בדם לבין התמותה ממחלת לב.

הומוציסטאין גורם לפגיעה בכלי דם במנגנונים אשר רובם אינם ידועים וחלקם הוכחו מעבדתית בלבד. ביניהם: פגיעה בכלי הדם ע"י תוצרי חמצון עצמי של הומוציסטאין, עידוד שגשוג של תאי שריר חלק בדפנות כלי הדם, ויצירת סביבה של קרישיות יתר.
תהליך יצירת ההומוציסטאין כולל שלושה תהליכים נפרדים. כל הפרעה באחד מתהליכים אלה יגרום לעלייה ברמת ההומוציסטאין בדם.

חסר מולד או פגם באנזים Cystathionine beta-synthase גורם למחלה קשה, הומוציסטאינוריה, שבה רמת ההומוציסטאין בדם גבוהה מאוד. אם שני הגנים המקודדים לאנזים פגועים סובלים הנפגעים מסיבוכים במערכות השלד, הראייה והעצבים. ללא כל טיפול תרופתי לוקים עד 50% מהחולים בסיבוך של מחלת כלי דם חסימתית או פקקת בגיל צעיר.
אנזים אחר הקשור בתהליך יצירת ההומוציסטאין הוא MTHFR. לאחרונה התגלה וריאנט פגוע של האנזים הזה .

ברוב האוכלוסיות % 5-16 מהאנשים הם בעלי שני גנים מקודדים לווריאנט ובכמחצית מהאוכלוסייה הפגיעה היא רק באחד משני הגנים המקודדים לו. לאחרונה פורסמו מספר מחקרים שתמכו בקשר בין מצב בו שני הגנים מקודדים לוריאנט הפגוע של האנזים ושכיחות מוגברת של טרשת עורקים ופקקת. במחקרים שבוצעו במחלקת העיניים במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), וגם במחקר שבוצע במחלקת עיניים בתל-השומר נמצאה שכיחות מוגברת של מצב בו שני גנים מקודדים לוריאנט הפגוע של MTHFR בחולים עם חסימה של הוריד המרכזי של הרשתית.
כלומר, גם היפר-הומוציסטאינמיה קלה יכולה להיגרם מחסר או פגם באחד האנזימים הקשורים במטבוליזם של הומוציסטאין. אולם קיימות גם סיבות אחרות להיפר-הומוציסטאינמיה קלה, כגון סיבות תזונתיות הכוללות חסר של ויטמין B6 , B12, בטאין או חומצה פולית, שלהם תפקיד חשוב בתהליכים האנזימתיים השונים.

עליה ברמות הומוציסטאין בדם נצפו גם במצבים אחרים: עם הגיל עולה רמת ההומוציסטאין בדם כנראה כתוצאה מתזונה דלת ויטמינים או הפרעה בפירוק של ההומוציסטאין בגיל המבוגר. נמצא שבנשים בגיל הבלות רמות ההומוציסטאין גבוהות יותר מאשר בנשים בגיל הפוריות. מחלות כגון אי ספיקת כליות כרונית ,תת-פעילות בלוטת המגן, לוקמיה או פסוריאזיס גם כן עלולות לגרום לרמה גבוהה של הומוציסטאין בדם, קרוב לוודאי עקב יצירת יתר או הפרעה בפירוק של ההומוציסטאין.

ישנן תרופות שיכולות לגרום להיפר-הומוציסטאינמיה ע"י הפרעה בפעילות של ויטמין B12 או חומצה פולית.

לאחרונה בדקו דר` פזית פיאנקה מהמרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) ופרופ` בן-עמי סלע מהמעבדה לכימיה פתולוגית בבית החולים שיבא (ביחד עם דר` גולדשטיין, אלמוג, מן ולבנשטיין), אם אמנם קיימת שכיחות מוגברת של היפר-הומוציסטאינמיה גם בחולים עם חסימות כלי דם בעין: אוטם של ראש עצב הראייה או חסימת העורק הראשי של הרשתית.
תוצאות המחקר היו מרשימות: שכיחות ההיפר-הומוציסטאינמיה הייתה % 45 בקבוצת החולים עם אוטם של ראש עצב הראייה, % 60 בקבוצת החולים עם חסימת העורק הראשי של הרשתית, וזאת בהשוואה ל- % 10 בקבוצת הביקורת. יתרה על כך, שכיחות יתר לחץ דם ומחלת לב איסכמית הייתה גבוהה משמעותית בחולים עם רמות מוגברות של הומוציסטאין (דבר שלמעשה כבר ידוע ממחקרים אחרים). תוצאות המחקר מעוררות עניין והן עומדות להתפרסם בעיתון היוקרתי ביותר ברפואת עיניים Ophthalmology.
החשיבות הגדולה באיתור אותם חולים שעברו חסימה של כלי דם בעין שלהם רמות מוגברות של הומוציסטאין היא ביכולתנו להציע טיפול תרופתי. הטיפול כולל מתן ויטמין B6, חומצה פולית ובטאין.
ויטמינים אלו גורמים לירידה ברמות הומוציסטאין דם בכ- % 25. ברוב המקרים ניתן להסתפק במתן של חומצה פולית בכמות של 400-1000µg. זהו טיפול בטוח, זמין ולא יקר.

הסברה היא שע"י איזון רמת ההומוציסטאין בדם ניתן יהיה למנוע את ההשפעות ההרסניות של ההומציסטאין, ובכך להפחית את הסיכוי לנזק מתמשך בכלי הדם והתחלואה הקשורה לכך. לאחרונה הראו חוקרים השפעה מגינה של הטיפול בויטמינים הללו בחולים עם חסימות של כלי דם עורקיים בעין, חסימות אשר גורמות לירידה משמעותית בראיה.

לממצאים אלה משמעות רבה: בחולים עם פגיעה עינית, כלומר חסימה של העורק המרכזי של הרשתית או אוטם של עצב הראיה, אנו מקוים, שע"י הטיפול בויטמינים, ניתן יהיה להקטין את הנזק בעין הפגועה או למנוע נזק דומה בעין הבריאה. כמו כן מכיוון שהפגיעה של ההומוציסטאין היא רב-מערכתית, יתכן והטיפול יפחית את הסיכון לנזקים נוספים כגון פגיעה לבבית או מוחית.

באדיבות: המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן