פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
סקירת Cochrane משנת 2019 של Paez-Canro וחב' ב-Cochrane Database Systemic Review, מצאה שטיפול עם doxycycline למשך 7 ימים בגברים עם אורטריטיס על רקע של כלמידיה היה מלווה בפחות כישלונות טיפוליות מאשר אלה שהתרחשו מטיפול עם מנה יחידה של azithromycin, אך יחד עם זאת הטיפול עם doxycycline היה כרוך ביותר תופעות לוואי.
ראוי לציין ששני הטיפולים הללו לא היו שונים בשיעורי התסמינים של אורטריטיס עיקשת לאחר טיפולים אלה.
זיהום חוזר עם Neisseria gonorrhoeae שכיח יותר מאשר כישלון הטיפול. יחד עם זאת, עם קיים חשש לכישלון הטיפול, כדאי לבצע בדיקה בתרבית, כמו גם בדיקת עמידוּת של הפתוגן לטיפול האמור, שעשויים להיות שימושיים באשר להתוויית כיווני המשך של הטיפולים.
מחויבת התייחסות דחופה לשותפים לפעילות מינית של המטופלים שאובחנו זה עתה לראשונה עם כלמידיה או עם זיבה, שיש לה גם היבט חוקי (תזכיר של המרכז הלאומי לאבחון ומניעת מחלות ה-CDC (מחודש מאי 2020).
הבדיקה של השותפים לפעילות המינית של אלה עם אורטריטיס, יעילה גם בהקשר הפחתת הסיכון לתרחישים אלה במטופלים עם כלמידיה או עם זיבה, או אף באלה עם אורטריטיס לא-גונוקוקלי (Ferrera וחב' ב-Cochrane Data Base Systemic Review משנת 2013, ו-Golden וחב' ב-New England Journal of Medicine משנת 2005).
אנליזה של חומצת הגרעין של הפתוגן האפשרי עלולה לתת תוצאות חיוביות כזובות (false positive), אם היא מתבצעת בפרק הזמן של פחות מ-3 שבועות לאחר שהמטופל השלים טיפול כנגד כלמידיה או כנגד זיבה, לפיכך, בדיקה לבחון האם הושג ריפוי אינה מומלצת בתקופה שהיא קרובה מדי לטיפולים אלה (Workowski וחב' ב- MMWR Recommendation Report משנת 2015).
הבדיקה לנגיעוּת עם Mycoplasma genitalium יכולה להיות משמעותית רק 3-5 שבועות לאחר השלמת הטיפולים, זאת כיוון שפתוגן זה עמיד בפני טיפול אנטי-מיקרוביאלי. ה-CDC ממליץ על בדיקות חוזרות כשלושה חודשים לאחר הפעילות המינית שגרמה כנראה לתרחיש המתואר.
פרקי הזמן בין בדיקות עתידיות נוספות צריכים להיקבע על ידי ההתנהגות המינית של המטופל, סטאטוס HIV שלו, מספר השותפים לפעילות המינית שלו, וההעדפות שלו. בדיקות אחת לשנה לנוכחות כלמידיה או זיבה, מומלצות לגברים הומוסקסואליים, ובדיקות אחת ל-6 חודשים לגברים הומוסקסואלים ברמת סיכון גבוהה.
מניעת אורטריטיס:
כוח המשימה למניעת מחלות בארה"ב (USPSTF) ממליץ על ייעוץ התנהגותי נמרץ בקרב בני נוער וצעירים פעילים מינית וכן מבוגרים המצויים בסיכון מוגבר להדבקה במהלך פעילות מינית (Chambers וחב' ב-Sex Transmitted Diseases משנת 2019), כאשר כל אלה המטופלים כנגד מחלות שמקורן בהדבקה מינית חייבים להימנע מיחסי מין ל-7 ימים או לפחות עד ששותפיהם לפעילות המינית ייבדקו ויטופלו אם יש צורך בכך, ועד שהתסמינים התפוגגו לחלוטין.
קיימת המלצה לחסן מטופלים עם אורטריטיס עם גורמי סיכון כנגד פתוגנים נוספים כגון נגיף פפילומה אנושי, הפטיטיס A ו-.B שימוש בכובעונים עשוי להפחית את הסיכון למחלות מועברות על ידי פעילות מינית לא בטוחה בעתיד.
באפריקה התת-משוונית, מילה של גברים נמצאה מפחיתה את שיעור המחלות הכיביות של המבושים, וכן הפחתה בשיעור של מקרי ההדבקה עם נגיף פפילומה, אך לא נרשמה ירידה בשיעור ההדבקה עםNeisseria gonorrheae או של Clamydia trachomatis.
יש לדון על גישה מניעתית של HIV עם צטופלים המאובחנים עם תחלואה המועברת במגע מיני (Owens וחב' ב-JAMA משנת 2019).
הטיפול עם מנה יחידה של 200 מיליגרם doxycycline מפחית את הנגעים הנגרמים מכלמידיה או מעגבת, אך לא מזיבה, זאת בגברים הומוסקסואליים המעורבים בפעילות מינית בלתי בטוחה (Molina וחב' ב-Lancet Infectious Diseases משנת 2018).
יש לקחת בחשבון שגם נגיף הרפס סימפלקס על 2 סוגיו, HSV-1 ו- HSV-2עלול אף הוא לגרום לאורטריטיס.
בנוסף לאורטריטיס גונוקוקלי וזה הנגרם על ידי כלמידיה טרכומטיס, המהווים 20-50% מכלל המקרים ישנם מקרי אורטריטיס לא-ספציפיים הנגרמים על ידי גורמים מדבקים וסיבות לא מדבקות אחרות. הסיבות האחרות כוללות: נגיפי אדנו, Escherichia coli אוּרוֹ-פתוגני, נגיף הרפס סימפלקס, נגיף ציטוֹמגלוֹ, ארתריטיס פעילה המורכבת משלושה סוגים: ארתריטיס, אורטריטיס ו-conjunctivitis, חיידקי סטרפטוקוקוס מקבוצה B, חיידקי Staphylococcus aureus עמידים ל- ,methicillinגירוי של האזור הגניטלי או על ידי החדרת צנתר, או על ידי פעילות גופנית הכוללת חיכוך של האזור הגניטלי כגון רכיבה ממושכת על אופניים, מכנסיים מהודקות במידה מוגזמת, רגישות לסבונים מסוימים, הדבקה עם החיידק Ureaplasma urealyticum שיש לו נטייה לזהם גברים ונשים פעילים מינית ולגרום לדלקות בדרכי השתן, אורטריטיס הנגרמת על ידי פטריות באלה עם מערכת חיסונית ירודה.
הערכה של מטופלים עם אורטריטיס עיקשת לאחר טיפול ראשוני
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
20/06/2021
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן