הנפש ומערכת החיסון
אחת המערכות הקושרות את הפסיכו (הנפשי) והסומאטי (הגופני) היא המערכת החיסונית, החיונית להישרדות האורגניזם, מאחר והיא מספקת לגוף הגנה מפני פולשים זרים.
לפני שנים אחדות הוגש לחיילים בבסיס צבאי סלט ביצים. רוב החיילים שאכלו ממנו חלו או הסתפקו בכאב בטן, ואילו אחד החיילים חלה ומת, ככל הנראה מחיידק הסלמונלה שהיה באותו סלט. סביר להניח שמערכת החיסון של חיילים אלה היתה במצב טוב יותר משך החייל שנפטר.
למצב נפשי ורגשי, יחד עם גורמים גנטיים אחרים, השפעה חד משמעית על מערכת החיסון.
רגשות שונים הם תהליכים נפשיים שונים, שנובעים בין השאר מפעילות מוחית של כימיקלים שונים. רגשות חיוביים הם אלה שמוליכים לאינטראקציה חיובית עם הסביבה, בעוד שרגשות שליליים מביאים סבל ותסכול, ויוצרים אינטראקציה שלילית עם הסביבה.
רגשות שליליים ומערכת החיסון – שנים רבות היה לרופאים קשה לקבל את הקשר שבין הגוף לנפש, ורבים מהם עדיין מתכחשים לו.
המחשבה שמשהו מוחשי כמו לימפוציט – כדורית דם לבנה שקשורה במערכת החיסון ועוזרת לגוף להתמודד עם זיהומים – יכול להיות מושפע ממשהו מופשט כמו הנפש בצורה שתשפיע על הבריאות, זו מחשבה מהפכנית שרבים התקשו לעכל. אבל הובהר מעבר לכל ספק כי קשיים פסיכולוגיים שונים עלולים ליצור בעיות במערכת החיסון, אצל בעלי חיים כמו אצל בני אדם.
לחץ (עקה), למשל, גורם לפגיעה בהיבטים שונים של מערכת החיסון, וחושף את הגוף לרגישות יתר של מחלות ובעיות אחרות.
במחקרים שמופיעים בספרות הרפואית נמצא קשר בין תגובות רגשיות שליליות לבין שכיחות מחלות, ובין מצב נפשי חיובי לסיכויי החלמה.
פעמים אין ספור נוכחתי לדעת שאם אדם מאמין במשהו – סיכוייו להחלים רבים.
ידוע כי חולים רבים סובלים יותר כשהם במצוקה נפשית. כשאדם כועס או נעלב, כאביו קשים יותר.
אי אפשר להפריד בין הגוף לנפש.
בספרות הרפואית נמצאו מחקרים שהצביעו על כך שחיזוקים חיוביים, תמיכה חברתית ורגשות חיוביים עשויים להשפיע לטובה על המצב הבריאותי. בהקשר זה אני ממליץ ביותר על קריאת ספרו של ד”ר ברני סיגל, “אהבה, רפואה ונסים”.
מחלות פסיכוסומאטיות הן מחלות סומאטיות, שהמרכיב הנפשי בהן גדול והן פונקציה של מצבי דחק ומתח שרירי, כמו כאב ראש עורפי (המתחיל בעורף ובצוואר), כאב ראש מצחי (המתחיל באזור המצח והגבות) וכאב ראש שמלווה לעתים בבחילות ונמשך ימים רבים.
בעבר ייחסו סיבה פסיכוסומאטית למחלות רבות, כמו דלקת המעיים, כיב הקיבה, מיגרנות, אסטמה ועוד. כיום אנו יודעים שהמרכיב הנפשי אכן קיים, אך הוא איננו בלעדי.
בגופנו חיים חיידקים אלימים ותאים בעלי דרגת ממאירות מסוימת, אך יש לנו מערכת חיסון שמסוגלת לנטרל אותם. מכיוון שלמצב הנפשי יש השפעה על מערכת החיסון, אנו יודעים שאפשר לעבור דרך המרכיב הנפשי כדי לחזק אותה. התחום שעוסק בכך נקרא פסיכואימונולוגיה.
הקשר בין המוח לבין ריפוי מתבטא באופן מובהק בשיטה שנקראת דמיון מודרך.
במחקרים רבים הצליחו חולי סרטן להביס את המחלה לאחר ששיוו בנפשם שהם תוקפים ומנצחים את התאים הסרטניים שבגופם, וכל זאת באמצעות הדמיון בלבד !
השפעה דומה יש לכישוף הוודו, או לנבואה של מגדת עתידות, או למים של הבאבא סאלי. זאת נבואה שמגשימה את עצמה. אדם שמאמין בסגולותיהם של המים שקיבל מאיש שנחשב קדוש מבריא מפני שאמונתו חיזקה את מערכת החיסון שלו.
עם זאת יש להיזהר מלייחס כל דבר לגורם נפשי, לא כל שכן להטיל על החולה את האשמה במחלתו. אכן, הגוף והנפש הם שני חלקים של השלם, ולא ניתן להפריד בין גורם גופני טהור לגורם הנפשי.
בברכה, פרופ` רפי קרסו