Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

האם cytisine מביא עימו שיפור ביכולת להיגמל מעישון?

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ' בן-עמי סלע מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב


                           


בשני העשורים האחרונים מתחולל מאבק סמוי בין מחלות כלי הדם והלב לבין מחלות הסרטן למיניהן, על בכורה שאין עימה כבוד: מי מהשתיים גורמת לתמותה גבוהה יותר?


נראה, שהמטוטלת נעה באופן שקשה לחזות אותו בין גורם התמותה האחד למשנהו, כאשר הפער בין שני אלה אינו גדול.


אך אם יש סוגיה בתחום התחלואה הקשה והתמותה שאין לגביה כל ספק, והיא מקובלת פה-אחד על דעתם של כל אנשי הרפואה, הריהי השאלה מיהו הגורם מספר 1 לתחלואה ולתמותה שניתן היה להימנע מהן, שכן כל כולו תוצאה של החלטה ושיקול-דעת אומללים של אנשים במדינות המפותחות? התשובה לשאלה זו היא עישון מוצרי טבק.


 


על פי הערכות שונות כמחצית מבין המעשנים, ואולי אף למעלה מזה, היו מפסיקים לעשן אם היו בנמצא שיטה או תכשיר בדוקים ויעילים שיגמלו אותם מעישון ביעילות גבוהה מזו המוכרת עם התכשירים והשיטות הנהוגים כיום.


אכן, אחוז לא מבוטל של מעשנים עשו בעבר ניסיונות לחדול מהתמסרותם לסיגריה, אך חזרו לסורם לאחר תקופות של מספר שבועות עד מספר חודשים, לאחר שלא יכלו להתמודד עם תסמיני הגמילה. כישלונות אלה, מרפים את ידי המעשן המבקש להיגמל מעישון, תוך שהוא יוצא מהנחה שאין דרך קלה לעשות כן, וכל ניסיון כזה מוּעד לכישלון.


 


במרוצת מספר עשורים התוודענו לתכשירים לא מעטים, כאשר כל אחד מאלה השפיע במנגנון פיזיולוגי-עצבי שונה, אך כולם התאפיינו באחוז הצלחה שעלה אך באחוזים בודדים מעל זה של פלצבו. לכן, מובנת הסקרנות המלווה כל תכשיר חדש העולה על המדפים, שמא טמונה בו בשורה של ממש.


 


מעניין במיוחד סיפורו של cytisine (הידוע גם כ-sophorine או גם כ-baphitoxine), שעולה לאחרונה לכותרות בשל יעילות משמעותית בגמילה מעישון, זאת למרות שתכשיר זה היה למעשה מן הראשונים שנוסו ונכנסו לשימוש כבר לפני למעלה מיובל שנים, אי-שם בשנות

ה-50.

אכן, כבר במלחמת העולם ה-2 השתמשו חיילים גרמנים בתמצית עלים של השיח Cytisus laburnum כתחליף לטבק. חיילים רוסיים כינו את התכשיר "fake tobacco". למעשה cytisine התגלה כבר ב-1818 ובודד בגרמניה לראשונה כחומר נקי בשנת 1865 על ידי Husemann ו-Marme. ב-1912 פרסמו Dale ו-Laidlaw ש"אין להבדיל בין cytisine וניקוטין מבחינת השפעותיהם על המוח"


 


מאמר משנת 1955 של Lickint בכתב העת הרפואי בשפה הגרמנית Therapiewoche, אכן הציע ל"עשן" עלי Cytisus laburnum כטיפול בתלות התמכרותי לטבק, שכן עלים אלה מכילים cytisine, אלקלואיד המצוי בשיח זה בעיקר בזרעיו.


הנוסחה המולקולארית של cytisine היא: C11H14N2O, ואילו זו של ניקוטין היא: C10H14N2. מעניין לציין שבדומה לניקוטין, גם cytisine הוא משמיד חרקים (insecticide) טבעי, ואף מעניינת יותר העובדה שחומר זה שימש משך למעלה מ-40 שנה בארצות אירופה המזרחית לגמילה מעישון כפי שדיווח Seeger בשנת 1992


ב-Med Monatsschr Pharm, כאשר במדיניות מערביות לא היה חומר זה מוכר למטרה הזו.


למרות ש-cytisine התגלה בברית המועצות, דווקא החברה הבולגרית Sopharma הייתה למעשה הראשונה שהחלה משווקת cytisine תחת שם המותג Tabex.


 


שני אירועים בשנת 2006, סייעו להפנות את תשומת הלב ל-cytisine: באותה שנה פרסם Etter סקירה ומטה-אנליזה על היעילות הפוטנציאלית של חומר זה בגמילה מעישון בכתב העת Archives of Internal Medicine. באותה שנה אושר לשיווק למטרות גמילה מעישון התכשיר varenicline שהתפרסם בשמות המותג Champix וכן Chantix, שהוא בעל מנגנון פעולה דומה לזה של cytisine, בכך ששניהם פועלים כאגוניסטים חלקיים הנקשרים באופן בררני לתת היחידה 4β2α בקולטן הניקוטיני של אצטילכולין, קולטן המסייע לפיתוח תלות בניקוטין. ל-cytisine יש תקופת מחצית-חיים בפלזמת הדם של 4.8 שעות.  


 


בהמשך, החלו מתפרסמים מחקרם נוספים כמן גם מטה-אנליזות שחיזקו את התמיכה ב-cytisine לגמילה מעישון.


כך לדוגמה פרסמו Vinnikov וחב' בשנת 2008 ב-Journal of Smoking Cessation את תוצאות מחקרם שכלל 171 מעשנים בגיל 40-60 שנה, שטופלו משך 25 יום עם cytosine או עם פלצבו,ובמעקב התברר שאחרי 26 שבועות 10.6% מבין המטופלים בתכשיר זה נמנעו מעישון לעומת 1.2% בלבד שעדיין לא עישנו בקבוצת הפלצבו.


 


מחקר נוסף, שזכה לתשומת לב מרובה היה זה של West וחב', ואשר התפרסם


ב-2011 ב-New England Journal of Medicine. במחקר זה בהשתתפות חוקרי אפידמיולוגיה ובריאות הציבור מ-University College בלונדון, וכן מאוניברסיטת בירמינגהם ומהמכון האונקולוגי ב-Warsaw פולין, נבחנה יעילות תכשיר Tabex לגמילה מעישון. נמצא שלא רק תכשיר זה זול בהרבה בהשוואה לתכשירים ידועים אחרים לגמילה, גם יעילותו מוכחת.


 


West וחב' בצעו ניסוי אקראי, כפול-סמיות ומבוקר כנגד פלצבו בקרב 740 מעשנים פולנים שרמת העישון שלהם היא למעלה מ-10 סיגריות ליום, שחולקו אקראית ל-370 מטופלים עם cytosine למשך 25 יום, ולקבוצה בגודל זהה שטופלו אותו פרק זמן עם פלצבו.


הטיפול ב-cytisine היה לפי הפרוטוקול הבא: 6 טבליות של 1.5 מיליגרם ליום למשך 3 ימים, לאחר מכן 5 טבליות ליום למשך 9 ימים, בהמשך 4 טבליות ליום למשך 4 ימים, 3 טבליות ליום למשך 4 ימים, ו-2 טבליות ליום ל-5 ימי הטיפול האחרונים.


 


 שתי הקבוצות קבלו כמות ייעוץ מלווה מינימאלית. המדד הראשוני לבחינת תוצאות הטיפול, היה הימנעות מתמשכת מעישון למשך 12 חודשים לפחות, לאחר סיום תקופת הטיפולים.


ממצאי מחקר זה היו כדלהלן: בקבוצת המטופלים ב-cytisine שיעור הפסקת העישון לתקופה של 12 חודשים היה 8.4% (31 משתתפים), ואילו בקבוצת מטופלי פלצבו שיעור הלא-מעשנים מקץ שנה היה 2.4% בלבד (9 משתתפים).


הפער אם כן נקבע כ-6.0% שהוא משמעותי סטטיסטית (p<0.002). נראה אם כן שיעילות הטיפול ב-cytisine לעומת פלצבו הייתה גבוהה פי-3.4, פער הגדול ממה שהושג בשימוש בטבליות או דיסקיות עור של ניקוטין (nicotine replacement therapy) בו הפער לעומת פלצבו  בניסויים שונים הוא פי-1.6, או אף בהשוואה לטיפות ב-varenicline בו הפער ביחס לפלצבו הוא פי-2.3.


אמנם בקבוצת מטופלי cytisine נרשמו תופעות לוואי במערכת העיכול (כאב בטן, יובש בפה, דיספפסיה ובחילה) בשיעור גבוה ב-5.7% בהשוואה למטופלי פלצבו (13.8% לעומת 8.1%). יחד עם זאת, לא נרשמה עלייה בהשוואה לתרופת הדמה של תופעות לוואי חמורות כמו אירועים קרדיו-וסקולאריים או מחשבות אובדניות. על כל פנים, בגין תופעות הלוואי המתונות יחסית של cytosine, רק כ-5% המעשנים שטופלו בחומר זה בניסויים השונים, פרשו מניסויים אלה במהלכם.  


 


תוצאות ניסוי זה מצביעות על יתרון מובהק של cytisine על פלצבו. אך יתרונו הבולט של Tabex הוא בעלותו הנמוכה משמעותית בהשוואה לתכשירים הקיימים כיום בשוק זה.


לנתון זה חשיבות רבה בעיקר למעשנים במדינות מתפתחות או כאלה עם ממוצע הכנסה נמוך למשפחה, שאינם יכולים להרשות לעצמם תכשירים אחרים בגלל המגבלה הכלכלית.


במדינות בהן עישון עדיין גבוה במיוחד כמו פולין או רוסיה, עלות קורס טיפול מלא


ב-Tabex היא 15 דולר ו-6 דולר, בהתאמה. סכומים אלה נמוכים פי-5 עד פי-15 מעלויות התכשירים המקובלים במערב, שכן עלות דסקיות ניקוטין לטפול מלא כ-100 דולר, ועלות Chantix ל12 שבועות טיפול כ-300 דולר.  


 


 אכן, לעלות טיפולי הגמילה משמעות רבה במושגים גלובאליים. על פי הערכה מעשנים בעולם 1.1 מיליארד איש ואישה, כאשר 2/3 מתוכם מתגוררים במדינות בהן ההכנסה השבועית הממוצעת למשפחה נמוכה מ-200 דולר, ובהן אין ביטוחים רפואיים המשתתפים בסבסוד עלות הגמילה.


במדינות אלה עלות הגמילה גבוהה מעלות העישון עצמו.


בסין, לדוגמה, קורס טיפולי אופייני לגמילה מעישון עולה כ-230 דולר בשימוש תחליפי ניקוטין, ועלות טיפולית של 8 שבועות ב-bupropion (הידוע כ-Zyban) עלותה שם 123 דולר, ואילו קורס גמילה בן-12 שבועות מעישון עם varenicline, עלותו בסין 327 דולר.


לשם השוואה עלות חפיסת סיגריות בסין נעה בין 15 ל-73 סנט. בהודו, גמילה עם תחליפי-ניקוטין עולה כ-150 דולר, הגמילה עם bupropion עולה 100 דולר וזו עם varenicline כ-200 דולר. בהודו עולה חפיסת סיגריות 1.1 דולר, אך חפיסת סיגריות bidis מתוצרת עצמית עולה רק 5 סנט.     


 


בשנת 2014 התפרסם ב-New England Journal of Medicine מחקרם שלWalker  וחב' מאוניברסיטת Auckland ואנשי הרפואה המניעתית בבית החולים Queen Mary בלונדון, בו נעשתה השוואה בין השפעת cytosine לבין תחליפי ניקוטין, לגמילה מעישון. נמצא במחקר עדכני זה שכאשר 2 טיפולים אלה היו מלווים בתמיכה התנהגותית קצרה, הטיפול ב-cytisine  נמצא עדיף על תחליפי ניקוטין להפסקת עישון, אם כי הטיפול


ב-cytisine כרוך בשכיחות גבוהה יותר של תופעות לוואי.


מדובר בניסוי שהתקיים בניו-זילנד בתווית פתוחה, להוכחת היעדר נחיתות. הניסוי הקיף 1,310 מבוגרים מעשנים, שלכולם מוטיבציה להפסיק לעשן. המשתתפים חולקו אקראית

ל-2 קבוצות, האחת מטופלת משך 25 יום ב-cytisine, והאחרת מטופלת בתחליפי ניקוטין משך 8 שבועות. לשתי הקבוצות ניתנה תמיכה התנהגותית טלפונית.

 


נקודת היעד של ניסוי זה הייתה בחינה של שיעור ההימנעות הרצופה מעישון לאחר חודש מהטיפול, על סמך דיווח במילוי שאלונים של משתתפיו. בהתאם, הימנעות רצופה מעישון למשך חודש דווחה על ידי 40% מהמטופלים ב-cytisine (264 מבין 655 מטופלים), לעומת 31% מבין המטופלים בתחליפי ניקוטין (203 מתוך 655 מטופלים).


יעילות הטיפול ב-cytisine בהימנעות רצופה מעישון הייתה גדולה יותר מזו של טיפול חליפי לניקוטין לאחר פרקי זמן של שבוע אחד, חודשיים ו-6 חודשים.


ניתוח של תת-קבוצות של משתתפי הניסוי הראה ש-cytisine היה יעיל יותר בנשים, ולא היה נחות יותר בגברים, בהשוואה לטיפול בתחליפי ניקוטין. שיעור תופעות הלוואי לא היה גדול משמעותית בקבוצת המטופלים ב-cytisine (288 אירועים בקרב 204 משתתפים), לעומת המטופלים בתחליפי ניקוטין (174 אירועים בקרב 134 מטופלים), כאשר רוב תופעות הלוואי הסתכמו בבחילות, הקאות והפרעות שינה.  


 


כולנו מוּדעים לנזקים הבריאותיים הקשים של עישון סיגריות, ולקושי להיגמל מעישון.


כ-10 גישות ותכשירים שונים נוסו בעשרות השנים האחרונות, אך אנו ממשיכים לחפש את "גיזת הזהב".


אף לא אחד מהתכשירים הקיימים הביא להצלחה של יותר מ-8-12% בהינתקות מהסיגריה, ונראה שאף התכשיר cytisine אינו נושא בחובו הבטחות לשיפור מהותי באחוזי הנגמלים. יתרונו העיקרי בעלותו הנמוכה באופן מפתיע, שהופכת אותו לתכשיר גמילה "עממי" יותר ונגיש לאוכלוסיות מעוטות אמצעים. נמשיך לעקוב אחר תכשירים חדשים כאשר אלה יאושרו לשימוש, אך עצתנו המיידית והבדוקה לכל אותם צעירים שעדיין לא החלו לעשן: "אל תנסו את כוחכם בהיגררות להרפתקה מסוכנת זו. קל להתחיל בעישון, אך קשה מאוד להפסיק אותו"!


 


בברכה, פרופ' בן-עמי סלע

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן