Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

האם שתיית שמן דגים עשויה למנוע מחלת כליות כרונית?

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולרית וביוכימיה (בדימוס), פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.

נתחיל בגילוי נאות: בתחילת שנות ה-50, בילדותי המתרחקת, כשעדיין לא הייתי מודע למושג אירוע קרדיו-וסקולרי, הייתה אמי נוהגת לרכוש עבורי בקבוקוני שמן דגים בבית המרקחת של טבצ'ניק ברחוב קינג ג'ורג' וחייבה אותי לשתות כל יום כף גדולה של שמן זה, שלא היה ערב לחך בלשון המעטה.
האם זו הסיבה לכך ש-70 שנים אחרי, לבי וכליותי פועלים כהלכה, זאת לא אדע.

מחלת כליות כרונית (להלן CKD)) שכיחות בכ-700 מיליון אנשים בעולם הגדול, או ב-1 לכל 11 איש באוכלוסייה העולמית.
כיוון שאלה עם CKD נמצאים בסיכון מוגבר למחלה קרדיו-וסקולרית או מתמותה מכשל כלייתי, יש צורך לזהות גורמים שעשויים למנוע את ההתפתחות וההתקדמות של מחלת כליות. צריכה של חומצות שומניות רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3 (להלן n-3 PUFAs) ממאכלי ים יוצרת יתרונות קרדיו-מטבוליים, מפחיתה את הקשיות של עורקים, מפחיתה את לחץ הדם, ואת רמת טריגליצרידים.
כיוון שכל האחרונים מייצגים גורמי סיכון ל-CKD, n-3 PUFAs עשוי להגן מפני התפתחות CKD.
מתברר ש– n-3 PUFA הם סמנים אמינים של צריכת חומצות 3-אומגה.

 

רמות גבוהות של n-3 PUFAs ממקור של דגים עתירי שומן, נכרכו עם ירידה מתונה של CKD, ודעיכה איטית יותר בתפקוד הכליות.
יחד עם זאת, רמות גבוהות יותר של n-3 PUFAs ממקור צמחי (כגון חומצה –α לינולנית) אינן כרוכות בשינוי בתפקוד הכליות.
נתונים אלה מקורם בחומר שהצטבר מלמעלה מ-25, 000 משתתפים ב-19 מחקרים שונים שהתקיימו ב-12 מדינות המהווים חלק ממחקר FORCE (או Fatty Acids and Outcomes Research Consortium).
משתתפי מחקר זה הנמצאים בשכבת 20% העליונה של צריכת n-PUFAs ממקור דגים שומניים, המורכבת מ- ,eicosapentaenoic acid (EPA)מ- docosapentaenoic acid (DPA) ומ-docosahexaenoic acid (DHA), הם בעלי ירידה של 13% בשיעור המקרים של CKD בהשוואה למשתתפי המחקר הנמצאים ב-20% מתחתית משתתפי המחקר, שנמצאו במעקב של 13 שנה.

 

מחקר זה של Kwok Leung Ong, חוקר בכיר בקבוצת חקר הליפידים באוניברסיטת New South Wales בסידני, שהתפרסם לאחרונה ב-British Medical Journal.
מחקר זה מציע ש"צריכה מתאימה של מאכלי-ים ודגים שומניים המכילים את הכמות הגדולה ביותר של omega-3 fatty acids, עשויה לעזור למניעה או לדחייה של התפתחות CKD".
מסקנה זו משותפת ל-Ong ול-Wu, פרופסור בפקולטה לרפואה באותה אוניברסיטה.
שני חוקרים אלה קובעים שמאכלי ים ובמיוחד מאכלי דגים שומניים, הם חלק מדיאטה "בריאה".
אכן, הנחיות דיאטתיות עדכניות, בדרך כלל ממליצות על לפחות 2 ארוחות שמכילות דגים שומניים בשבוע הכוללים הרינג, סלמון, אנשובי, Cod, סרדינים, טונה, מקרל, דג פוטית (halibut) ו-טרוטת עין-הקשת (rainbow trout), המהווים מקור טוב ל- long-chain omega-3 fatty acids DHA, EPA, DPA.
בניגוד לכך, מקורות צמחיים כגון שמן צמחי, אגוזי walnut ושמן פשתן (flaxseed) הם מקורות טובים של α-linolenic acid.
המשתתפים ב-19 המחקרים האמורים היו עם או ללא גורמי סיכון ל-CKD כגון יתר לחץ-דם.
חשוב שהקשר החיובי בין צריכת שמן דגים ובין מניעת תחלואת כליות, מופיע בכל תת הקבוצות, של חולי סוכרת ואלה שאינם חולים, צעירים ומבוגרים, כמו גם קבוצות אוכלוסייה אחרות, מציינים Ong ו-Wu.
יחד עם זאת, נתוני מחקר זה אינם מוכיחים שיש קשר נסיבתי בין צריכת n-3 PUFA מאכילת דגים שמנוניים והסיכון ל-DKD, קובעים השניים.
אף על פי כן, תוצאות המחקר קונסיסטנטיות עם ההמלצות העכשוויות לפיהן מומלץ על צריכה נאותה של מזון מהים, בעיקר כאשר זה בא במקום מזון פחות בריא.

 

החוקרים מיצו נתונים מ-19 מחקרים פרוספקטיביים שנערכו ב-12 מדינות, באירופה, ארה"ב, אוסטרליה, בריטניה, סין, יפו וטאיוואן, כדי לוודא את הקשר בין רמת n-3 PUFA וההיתכנות של CKD.
כיוון שמדובר במדגם גדול של משתתפים, התאפשר לחוקרים לייחס את צריכת n-3 PUFA להתרחשות CKD ולהימנע מטעויות הנובעות מדיווח "לא מדויק" של משתתפי המחקר על צריכת מאכלי הים שלהם.
החוקרים זיהו 25,570 משתתפים במחקר ללא CKD, כלומר אלה עם ערכי GFR שמעל 60 מ"ל/דקה/1.73 מ2. משתתפי המחקר היו בטווח הגילים שבין 49-77 שנה, שהיו בעלי מדד מסת גוף (BMI) שבין 23.2-28.3 ק"ג/מ2.
ששה עשר מבין המחקרים גייסו גברים ונשים, ורוב משתתפי המחקרים היו לבנים. משתתפי המחקרים נמצאו בבסיס המקרים בעלי GFR של 76.1-99.8 מ"ל/דקה/1.73 מ2.
רוב המחקרים (n=11)  מדדו רמות של חומצות שומן באריתרוציטים, או פוספוליפידים בפלזמה, או את רמת כולסטרול (n=7) או את רמת כולסטרול אסטר (n=3).

 

הרמות של EPA ושל DHA שיקפו ביותר את השינויים בצריכת מאכלי-ים, יותר מאשר את צריכת תוספי n-3 PUFA, כיוון שאחוז קטן יחסית של האוכלוסייה הכללית צורך תוספי -3 FUFA בעיקר במחקרים שנערכו לפני שנות ה-2000 המוקדמות, כאשר תוספי שמן דגים נצרכו באופן מועט.
במהלך מעקב שנמשך 11 שנים, 4,944 מהמשתתפים (19.3%) פיתחו CKD.
רמות מוגברות יותר של n-3 FUFA, נמצאו בסיכון מופחת של 8% להופעת CKD, זאת לאחר התאמה לערפילנים שונים (p=0.009).
רמות גבוהות של n-3 PUFA גם היו כרוכות עם דעיכה שנתית נמוכה יותר ב-GFR. לדוגמה, הדעיכה השנתית ב-GFR הייתה 0.07 מ"ל/דקה/מ2 נמוכה יותר באלה עם ערכי n-3 PUFA בחמישון העליון מאשר באלה בחמישון התחתון.

 

בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
11/06/2023
   לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.

    בעצם שימושכם בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתכם ו/או הרשמתכם אלינו, אתם מאשרים בזאת כי אתם מסכימים למדיניות הפרטיות שלנו כולל קבלת דוא"ל ו/או הודעות סמס ו/או כל צורת פנייה אחרת אשר יכללו בין השאר מידע כללי, מסרים שיווקיים ופרסומיים. תמיד תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת הדיוור ע"י פנייה אלינו בדוא"ל חוזר, או ע"י לחיצה על הקישור הסרה אשר נמצא בתחתית כל דוא"ל, או פנייה בטלפון 054-896-4838 או השבה בהודעת סמס חוזרת עם המילה הסר באם קיבלתם הודעת סמס (מסרון). 
    למדיניות הפרטיות המלאה לחץ כאן. אם אינך מסכים אליה אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן