Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

האם צריך לחנך מחדש הורים צעירים על המשמעות של חיסון ילדיהם ? חלק א`

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ' בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית  וביוכימיה, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.


 


בשנת 2010 נפטרו בקליפורניה 10 ילדים בגיל הרך בעקבות מגיפת השעלת החמורה ביותר שפקדה מדינה זו מאז שנת 1947.


שעלת היא מחלה קשה, בעיקר בתינוקות העלולה לגרום לסיבוכים כגון פרכוסים, דימומים במוח, קרע בסרעפת או דימום במערכת העיכול.


בששת החודשים הראשונים של שנת 2011 דיווח המרכז לבקרת מחלות (CDC) באטלנטה, על 10 התפרצויות מגפתיות של חצבת, כאשר דווקא במחוז קטן במיוחד במינסוטה נרשמו בתינוקות/ילדים 21 מקררי חצבת, ובאופן לגמרי צפוי דווקא מחוז זה "הצטיין" בשיעור גבוה במיוחד של סירוב הורים לחסן את תינוקותיהם בתרכיב הסטנדרטי המקובל MMR (כנגד חצבת, חזרת ואדמת).


 


הנתונים המטרידים האלה על התפרצויות של תחלואה שהייתה אמורה להימנע אם כל התינוקות היו מחוסנים על פי המלצות ארגון הבריאות העולמי, מצביעים על כך שהימנעות מחיסון התינוקות מסכנת לא רק את התינוקות הבלתי מחוסנים, אלא אף יוצרת מוקדי תחלואה המסכנים תינוקות או ילדים בסביבה הקרובה, שהחיסון בהם לא היה יעיל, או שגם הם כלל לא חוסנו.


אך לא פחות מדאיגה התופעה של מספר הולך וגדל של תינוקות שהוריהם מתנגדים לחיסונם מסיבות שונות: משאל שנערך לאחרונה בארה"ב בקרב 1,500 הורים, העלה שבערך רבע מהם מחזיקים באמונה המוטעית שחיסונים עלולים לגרום לאוטיסטיות, 10% מהם התנגדו באופן פרטני לחיסון ספציפי זה או אחר מתוך מגוון החיסונים המקובלים כיום, ועוד אחוזים בודדים המחזיקים בהשקפות עולם "דתיות-מיסטיות-טבעוניות", סבורים ש"בכוחו של הטבע ושל השגחה עליונה" להגן על התינוקות מפני חיידקים ונגיפים ש"כמעט נכחדו מהעולם"!  


 


זהו תרחיש עצוב ואף לא הוגן, והוא נובע משום שיותר מדי הרבה הורים חשופים לתקשורת לא אחראית שדאגה להפיץ נתונים עסיסיים אם כי לא נכונים על "הסכנות שבחיסון תינוקות", נתונים שרשויות הבריאות לא דאגו לטרפד בנחישות בזמן אמת. אך טבען של שמועות, ובדותות וחצאי אמיתות, שאם חוזרים וכותבים עליהם יש להם נטייה להשתרש בתודעה, ולגרום לכך שיותר מדי הרבה הורים עלולים להיתפס לחששות כל אימת שמגיע מועד החיסון.


לכן, זו חובה קדושה לשוב ולהסביר להורים הצעירים את מסכת החיסונים המומלצים על לוח הזמנים שלהם, שהוא ארוך ומייגע לעתים, ויש נטייה טבעית להתעלם מהם, להדחיק אותם, או אפילו להתלבט בחיוניותם.


 


נפרט להלן את כל חיסוני השגרה ומועדיהם ונחזור ונדון בהמשך בחיוניות של ביצוע חיסונים אלה:    


חיסונים הניתנים בשגרה:


החיסון "המחומש" ניתן כתרכיב משולב כנגד המחלות הבאות : אסכרה (דיפטריה-D); צפדת או פלצת (טטנוס-T); שעלת א-צלולרית (פּרטוּסיס-aP); המופילוס אינפלואנזה B (HiB); שיתוק ילדים פוליו P (IPV או inactivated polio virus חיסון בעזרת נגיף פוליו מומת).


נהוג גם לסמן את החיסון המחומש כ- ( DTaP+IPV+Hib) כמקבץ של כל חמשת הסימונים של כל אחד ממרכיבי חיסון זה.  GovXContentSection


 


מועדי החיסון בקבוצת חיסונים זו: בשנה הראשונה לחיי התינוק – בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה, ושנה.


בכיתה ב' – ניתן חיסון נגד אסכרה (דיפתריה), פלצת (טטנוס), שעלת ושיתוק ילדים –

(dTap – IPV)  .

בכיתה ח' – ניתן חיסון נגד אסכרה (דיפתריה), פלצת (טטנוס), שעלת (dTap).


 


תופעות לוואי אפשריות של חיסונים אלה הן לרוב קלות, חולפות ומופיעות בפחות מ-10% מהמחוסנים, וכוללות תגובה מקומית כאדמומיות, כאב או אף נפיחות בגפה המחוסנת, והן תופענה במהלך 24 השעות הראשונות מהחיסון.


לעתים תופענה תופעות לוואי סיסטמיות כבחילות או אף הקאות, חוסר תיאבון, אי שקט המלווה בבכי, או לחילופין ישנוניות ועליית חום.


לעתים מאוד נדירות יש כאבי פרקים או שרירים, פריחה עורית אלרגית, או נפיחות של בלוטות לימפה. לעתים רחוקות יופיע פרכוס עד 2-3 ימים לאחר מועד חיסון, לרוב מלווה בחום. פרכוסים אלה אינם  מסוכנים או גורמים לנזק נוירולוגי קבוע. באופן עוד יותר נדיר תופיע תגובת רגישות-יתר אנאפילקטית.


 


החיסון "המרובע" ("משולשת" + אבעבועות רוח) חיסון הניתן כתרכיב משולב כנגד ארבע מחלות: חצבת (Measles) , חזרת (Mumps), אדמת (Rubella) ו- אבעבועות רוח(Varicella) .


החיסון כנגד 4 הנגיפים הללו מורכב מנגיפים חיים מוחלש והוא ניתן בזריקה מתחת לעור .


מועדי החיסון בקבוצת חיסונים זו: בשנתו הראשונה של התינוק –  בגיל 12 חודשים ולאחר מכן בכתה א'. 


יצוין לגבי חיסון נגד אדמת – לנשים בגיל הפוריות שלא חוסנו לאדמת בעבר מומלץ על קבלת שתי מנות של חיסון נגד אדמת ברווח של לפחות חודש בטרם כניסתם להיריון. אם לא לפני ההיריון לא הושלם החיסון, מומלץ לקבל אותו לאחר הלידה


תופעות לוואי אפשריות של חיסונים אלה דומות לאלה שבחיסון המחומש, כאשר עליית חום 5-12 יום לאחר החיסון מיוחסת לתרכיב החצבת.


 


החיסון המצומד לפנאומוקוק (Prevnar) הגורם לדלקת קרום המוח )מנינגיטיס).  החיסון מכוון כנגד 13 זני חיידק הפנאומוקוק הנפוצים ביותר בילדים. החיסון מכיל מרכיבים של מעטפת החיידק הקשורים לנשא חלבוני בשיטות מודרניות, מקנה חסינות לטווח ארוך ומצמצם את מאגר החולים ובכך מונע את העברת החיידק לבני המשפחה. החל מנובמבר 2010 מכיל התרכיב 13 סֶרטיפים (זנים) של החיידק לפי הפרוט 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, שכן אלה הם הזנים הגורמים למרבית המקרים של הזיהומים הפניאומוקוקאליים הפולשניים וכן הם הזנים היותר עמידים לפניצילין ואנטיביוטיקה אחרת.

יעילות החיסון: מחקרים רחבי הקף שנעשו בארה"ב מצאו כי מתן החיסון המצומד הוביל לירידה ניכרת בתמותה ובתחלואה ממחלה פולשנית. החיסון מנע כמעט את כל המקרים של מנינגיטיס פניאומוקוקאלית, כ- 50% ממקרי דלקות הריאה הפנאומוקוקאליות החמורות וכ- 20% ממקרי דלקת האוזן התיכונה, בעיקר החוזרות. בנוסף, נמצא שהחיסון מקנה גם "הגנת עדר" ומונע הידבקות בזני החיסון במגעים בלתי מחוסנים כגון קשישים ותינוקות צעירים.



מועדי החיסון בשנה הראשונה לחיי התינוק – בגיל  חודשיים, ארבעה חודשים  ושנה.



תופעות לוואי אפשריות של החיסון דומות באופן כללי למה שתואר בחיסונים קודמים, כאשר בתינוקות שנולדו פגים לפני השבוע ה-28 להריון, תוארו הפסקות נשימה.


 


חיסון ילדים השייכים לקבוצות בסיכון גבוה במיוחד כנגד פנאומוקוקוס (prevnar): חלק מן הילדים נמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלה קשה הנגרמת על-ידי פנאומוקוקים, זאת אם מתקיים בהם אחד מן המצבים הבאים: ליקויים במערכת החיסונית עקב: מחלות ממאירות, טיפול מדכא חסינות, איידס וכל מצב הפוגע במערכת החיסון; ילדים מושתלי איברים או מח עצם; ילדים עם מחלת לב, כליות או ריאות ממושכת; ילדים עם סוכרת, הפרעות בפעילות הטחול או אלה עם אנמיה חרמשית; ילדים עם שתל באוזן הפנימית (שתל ‏ קוכליארי); ילדים עם  דליפות נוזל חוט השדרה.


 


חיסון נגד דלקת כבד נגיפית Hepatitis B) B): 


החיסון מכיל את מעטפת הנגיף בלבד והוא מופק בשיטה של הנדסה גנטית


מועדי החיסון בשנה הראשונה של התינוק:  מיד לאחר הלידה (בבית החולים), בגיל חודש ובגיל חצי שנה.


תופעות לוואי אפשריות של החיסון: החיסון נחשב לאחד החיסונים הבטוחים ביותר, ופרט לתופעות הלוואי שפורטו לגבי החיסונים הקודמים עלולים במקרים נדירים ביותר להופיע הפרעות חולפות  במערכת העצבים המרכזית וההיקפית, או הפרעות בייצור טסיות דם לקרישה ודלקת בפרקים.


 


חיסון נגד דלקת כבד נגיפית A (hepatitis A):

החיסון מופק מנגיף מומת.

מועדי החיסון בגיל שנה וחצי וכן בגיל שנתיים.


תופעות לוואי אפשריות של החיסון: מתונות בדרך כלל ודומות לחלק התגובות החולפות שצוינו למעלה לגבי חיסונים אחרים.


 


חיסון נגד נגיף הרוטה:


ניתן דרך הפה ולא בזריקה, והוא יעיל מאוד במניעה של שלשול וההקאות בגלל נגיף Rota (הגורם העיקרי לשלשול הכרוך באשפוז) אך  לא ימנע שלשול או הקאות בגלל סיבות אחרות. לכל התינוקות כדאי לקבל את החיסון, כולל תינוקות שחלו בזיהום שנגרם על-ידי נגיף רוטה. חיסון זה נמצא בשימוש בעולם החל משנת 2006 והוא הוכיח מאז את יעילותו ובטיחותו הגבוהים.


תרכיב החיסון מכיל חמישה זנים מוחלשים של נגיף רוטה, שהוחלשו על-ידי העברה בתרביות.


מועדי החיסון:


החיסון ניתן בשנתו הראשונה של התינוק בגילאים הבאים בגיל חודשיים, בגיל 4 חודשים ובגיל 6 חודשים.


חשוב לציין: את המנה הראשונה מותר לתת החל מגיל 6 שבועות ואת המנה האחרונה מותר לתת עד גיל 8 חודשים בדיוק. רווח הזמן המינימאלי בין המנות צריך להיות 4 שבועות לפחות. ניתן לקבל את החיסון ביחד עם חיסונים אחרים.


תופעות לוואי אפשריות של החיסון: רוב התינוקות מקבלים את החיסון בצורה טובה וללא כל תופעות לוואי. קיימות תופעות לוואי קלות כאי-שקט, שלשול בצורה קלה וחולפת או הקאה אחרי מנה של חיסון.


קבוצות הילדים הבאות לא אמורים להיות מחוסנים כנגד נגיף רוטה:


תינוק בעל פגיעה נרכשת במערכת החיסון (נשאי HIV  או איידס) או אלה פגיעה מלידה במערכת החיסון מסיבות אחרות. תינוק שסבל מחסימת מעיים נדירה הידועה כ"התפשלות המעי" שהיא חסימת מעי הנגרמת בעקבות שקיעה של שני קטעי מעי סמוכים, המתרחשת בדרך כלל בחיבור בין המעי הדק למעי הגס (האזור האילאו-צקאלי).


 


הנחיות כלליות לכל החיסונים:


חשוב להקפיד על ישום תוכנית החיסונים השגרתית לכל ילד במועדים המומלצים בהתאם לגיל ועד כמה שאפשר ללא שינויים וחריגות. ככלל, אין לחסן תינוק החולה במחלה חדה עם חום מעל ל -38 מעלות, אך אין למנוע חיסון מסיבות לא נכונות דוגמת מחלה קלה ללא חום או מחלה עם חום מתחת ל- 38 מעלות, זיהום קל בדרכי הנשימה העליונות (התקררות), שלשול קל או זיהום מקומי.


 


 כדי להציג את מגוון החיסונים ובעיקר את לוח הזמנים שלהם באופן ברור ובולט לעין, אני מרשה לעצמי להשתמש בטבלה מאירת עיניים שהתפרסמה על ידי המחלקה למחלות זיהומיות של בית החולים וולפסון.


 


טבלת החיסונים בישראל


 


 

במאמר ההמשך נדון בחששות מפני חיסון הילדים שהופיעו בשנים האחרונות וננסה להפריך חששות אלה.

 


בברכה, פרופ' בן-עמי סלע


 

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.

    בעצם שימושכם בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתכם ו/או הרשמתכם אלינו, אתם מאשרים בזאת כי אתם מסכימים למדיניות הפרטיות שלנו כולל קבלת דוא"ל ו/או הודעות סמס ו/או כל צורת פנייה אחרת אשר יכללו בין השאר מידע כללי, מסרים שיווקיים ופרסומיים. תמיד תוכלו להסיר את עצמכם מרשימת הדיוור ע"י פנייה אלינו בדוא"ל חוזר, או ע"י לחיצה על הקישור הסרה אשר נמצא בתחתית כל דוא"ל, או פנייה בטלפון 054-896-4838 או השבה בהודעת סמס חוזרת עם המילה הסר באם קיבלתם הודעת סמס (מסרון). 
    למדיניות הפרטיות המלאה לחץ כאן. אם אינך מסכים אליה אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן