Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

האם ישיבה בסאונה חמה טובה לבריאות

אהבתם? שתפו עם חבריכם

פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית מרכז רפואי שיבא תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולרית וביוכימיה (בדימוס), פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.

 

 

 

 

חוקרים באוניברסיטה במזרח פינלנד בדקו 2,300 גברים בגיל ביניים במשך תקופה של 20 שנה. הם חילקו את נבדקי הסקר ל-3 קבוצות בהתאם לתדירות ישיבתם בסאונה במרוצת השבוע.
הגברים בילו בממוצע 14 דקות בכל ביקור בסאונה בטמפרטורה של 44 מעלות צלסיוס.
במהלך 20 שנות המעקב 49% מהגברים שבילו בסאונה אחת לשבוע נפטרו, בהשוואה ל-38% מאלה שבילו בסאונה 2-3 פעמים בשבוע, ובהשוואה ל33% מתוך אלה שהתמידו לשבת בסאונה 4-7 פעמים מדי שבוע.
נראה אם כן, שישיבה בסאונה לעתים קרובות יותר, הייתה כרוכה בשיעורי תמותה נמוכים יותר ממחלה קרדיו-וסקולרית או משבץ מוחי.

 

ממצאים אלה לא הפתיעו את ,Thomas Lee קרדיולוג בבית החולים Brigham and Women’s הקשור למרכז הרפואי הרווארד בבוסטון.
האיש קובע שההשפעות הקרדיו-וסקולריות של סאונה מפחיתות את לחץ הדם, וטובות לכלי הדם.
מחקרים קודמים הראו שישיבה בסאונה עשויה להיטיב עם אלה הנמצאים בסיכון למחלת לב, כגון אלה עם כולסטרול גבוה, לחץ-דם גבוה וסוכרת.
סאונה טובה לאנשים עם אי ספיקת לב קלה, אך עלולה לא להיות אידיאלית לאלה עם תעוקת חזה בלתי יציבה, או עם אלה שעברו לאחרונה התקף-לב.
תאי סאונה פיניים עשויים מעץ, המחוממים לרוב על ידי תנור המכוסה עם אבנים. האוויר בתוך תאי הסאונה מאוד חם ויבש, אם כי הבקיאים בתחום הסאונה יוצקים מדי פעם מים על האבנים כדי לייצר אדים הידועים כ-"loyly".

 

מקומה של הסאונה בחיי תושבי פינלנד:

סאונה מובנית באופן עמוק בתרבות הפינית. עם המכיל 5.5 מיליון תושבים, יש בפינלנד תאי סאונה במספר דומה למכשירי טלוויזיה, כ- 3 מיליון.
לרוב סאונות בפינלנד נמצאות בבתים הפרטיים, אך מוצאים אותם גם במשרדים ובמפעלים. חוקרים מדגישים שסאונות פיניות בנויות להפחית עקה נפשית, והם מהווים במדינה זו נקודות מפגש ובילוי עם בני משפחה וידידים מאות שנים.
למעשה, פינים מבלים יותר זמן בסאונה מאשר בפעילות גופנית אחרת.
בה בשעה שרוב הפינים מבלים בסאונה לפחות אחת לשבוע, רק בערך מחצית מהגברים בפינלנד ושליש מהנשים שם בגיל שבין 18-65 שנה נשמעים להמלצת ה-WHO, לפיה רצוי לבצע פעילות גופנית סדירה של 30 דקות חמש פעמים בשבוע.
החוקרים בפינלנד סבורים שסאונות יכולות לספק יתרונות קרדיו-וסקולריים, כיוון שטמפרטורה גבוהה יכולה לגרום לקצב הלב להגיע לרמות המושגות על ידי פעילות גופנית מתונה. לפיכך, קובע Lee, כדאי לאחר ביצוע פעילות גופנית, לבצע ישיבה של 30 דקות בסאונה, וזאת לגביו שגרה בריאה.

 

אכן, ישיבה בסאונה של 5 עד 20 דקות המושרשת עמוקות בתרבות הפינית, שימשה משך אלפי שנים להנאה, רגיעה, וחיים טובים. אך התמסרות לסאונה קשורה ביתרונות בריאותיים מהותיים, מעבר לרגיעה ולעונג.
מספר מחקרים תצפיתיים והתערבותיים, מציעים שהתמסרות שכיחה לסאונה, מפחיתה את ההיארעות של תחלואה וסקולרית ושאינה-וסקולרית, כגון יתר לחץ-דם, שיטיון, ומצבים נשימתיים, ועשויה לשפר את החומרה של מפגעים של שרירי-שלד, COVID-19, כאבי ראש, ושפעת, ולהגדיל את תוחלת החיים.
ההשפעות המועילות של ישיבה בסאונה נכרכו להפחתת לחץ הדם, ולהשפעותיו נוגדות הדלקת, נוגדות החמצון, המגינות על התאים, על הפחתת העקה, ועל השפעותיו הסינרגיסטיות על התפקוד הנוירו-אנדוקריני, הצירקולטורי, הקרדיו-וסקולרי ועל מערכת החיסון.
תרפיה של חימום פסיבי מאופיינת על ידי חשיפה לטמפרטורה סביבתית גבוהה לפרק זמן קצר. למרות שיש מספר סוגים של תרפיית חימום פסיבי, הכוללים אמבטיות אדים, הידרותרפיה, תרפיית Waon וסנריום.
תרפיית Waon היא צורה של טיפול בחימןם בסאונה יבשה בטמפרטורה של 60 מעלות צלסיוס, השונה מהסאונה המסורתית. הדיווח הוא שתרפיית Waon משפרת המודינמיקה, תפקוד הלב, משפרת אי-סדירות חדרית, כמו גם את התפקוד האנדותליאלי הווסקולרי, ואת התסמינים של אי-ספיקת הלב.
שיטת Waon פותחה בשנת 1989 ביפן.
המטופלים בשיטה זו שוהים בסאונה למשך 15 דקות ולאחר מכן מושכבים על מיטה מחוץ לסאונה מכוסים בשמיכה למשך 30 דקות.

 

הסאונות הנמצאות בשימוש הגדול ביותר וגם הנלמדות ביותר הן הסאונות פיניות (Perasalo ב-Annals of Clinical Research משנת 1988, ו-Valtakari באותו כתב עת מאותה שנה).
הסאונה החמה והיבשה מאופיינת על ידי טמפרטורה גבוהה (80 עד 100 מעלות צלסיוס), אוורור טוב, ואוויר יבש עם לחות של 10-20% (Hannuksela ו-Ellahham ב-American Journal of Medicine משנת 2001).
ישיבה בסאונה אמורה להימשך 5-20 דקות עם פרקי זמן של התקררות על ידי שהות של שחייה או מקלחת קרה (Kukkonen-Harjula ו-Kauppinen ב-International Jou Circumpolar Health משנת 2006). בממוצע, נוהג פיני לשהות בסאונה לפחות אחת לשבוע, ובאופן שגרתי 2-3 פעמים בשבוע (Kauppien ו-Kunutsor ב-Annals of Medicine משנת 2010, Laukkanen וחב' ב- JAMA Internal Medicine משנת 2015 ו-Laukkanen ו-Kunutsor ב-Eur J Prev Cardiol משנת 2018).

 

מספר מחקרים מצביעים על כך שסאונה שכיחה מפחיתה יתר לחץ-דם (Zaccardi וחב' ב-American Journal of Hypertension משנת 2017), שבץ מוחי (Kunutsor וחב' ב-Neurology משנת 2018), שיטיון (Laukkanen וחב' ב-Age & Aging משנת 2016), תסחיף פקקתי ורידי ((VTE) , (Kunutsor וחב' ב-European Journal of Epidemiology משנת 2019), מחלות ריאה (Kunutsor וחב' באותו כתב עת משנת 2017, Kunutsior ב- ב-J Cardiopulm Rehabil Prev משנת 2021, ו-Kunutsor וחב' ב-Respiratory Medicine משנת 2017), מחלות פסיכוטיות (Laukkanen וחב' ב-Medical Princ Practice משנת 2018), ואף משפר את חומרת המפגעים השריריים כגון אוסטאו-ארטריטיס, ראומטואיד ארטריטיס ופיברומיאלגיה (Nurmikko ו-Hietaharju ב-Pain משנת 1992, ו-Isomaki ב-Annals Clinical Research משנת 2018), משפר את תסמיני הנשימה ב-COVID-19, Laitinen וחב' באותו כתב עת משנת 1988).
סאונה מטיבה עם מפגעי ריאות כגון אסתמה, ברונכיט כרוני ו-COPD על פי Laitinen וחב' ב- R Rehabilerintal Gerontoogy משנת 1989), ומאריכה את תוחלת החיים (Cox וחב' ב- Archives Physical Medicione משנת 2021).

 

יש ראיות לכך שישיבות בסאונה באופן תדיר, היא בעלת יתרונות ב-CRF (או cardiorespiratory fitness) ( Laukkanenוחב' ב-Mayo Clinic Proceedings משנת 2018, וב- Progressive Cardiovascular Diseaseמאותה שנה).
ראיות ממספר מחקרים אפידמיולוגיים תצפיתיים מצביעים על שילוב של סאונה תדירה וגורמים נוספים של אורח חיים מסייע משפרים תוצאים קרדיו-וסקולריים יותר משר כל אחד מטיפולים אלה בנפרד.
בהערכה של המחקר הפרוספקטיבי KIHD (או (Kuopio Ischemic Heart Disease שכלל 2,277 גברים פיניים בגיל העמידה ומבוגרים יותר שנמצאו במעקב משך 26.1 שנים, נמצא ששילוב של CRF וסאונה העניק להם הגנה טובה יותר מפני תמותה קרדיו-וסקולרית ומכל סיבה אחרת, מאשר כל אחד משת גישות אלה בנפרד ( Kunutsor וחב' ב-European Journal of Epidemiology משנת 2021).

 

לסיכום, נראה שהסאונה היא "רכושם" של הפינים, ודומה שפינלנד תיזכר לעד עם סיבליוס, ארץ 1000 האגמים והסאונה. אכן 90% ומעלה מהמאמרים על סאונה יצאו מפינלנד, ואני לא מכיר ישראלים רבים שעושים סאונה פעם, פעמיים ואף יותר מכך מדי שבוע.

 

בברכה, פרופ' בן-עמי סלע
23/07/02023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן

אהבתם? שתפו עם חבריכם

ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוצים מידע נוסף? רשמו את המייל שלכם כאן למטה או שלחו אלינו פנייה - לחצו כאן לפנייה

    בעצם שימושך בכלי כלשהו באתר טבעלייף כולל מחשבון הקלוריות וכולל פנייתך והרשמתך אלינו אתה מאשר בזאת כי אתה מסכים למדיניות הפרטיות שלנו ואתה מסכים לקבל מאיתנו דברי דואר כולל שיווק ופרסום. תמיד תוכל להסיר את עצמך מרשימת הדיוור או ע"י פנייה אלינו או ע"י על לחיצה על הקישור הסרה מרשימת הדיוור אשר נמצא בתחתית כל מייל שיישלח אליך. למדיניות פרטיות לחץ כאן. אם אינך מסכים אנא אל תירשם אלינו, תודה.

    INULIN

    בריאים לחיים המפתח
    ,ימים ולאריכות יותר
    ,לכולם ממליץ FDA
    ויצמן במכון חוקרים
    ...ממליצים העולם וברחבי בטכניון

    לפרטים נוספים

    דילוג לתוכן