דלקת פרקים ותזונה
כיצד ניתן להיעזר בתזונה וויטמינים במחלה זו?
מהי דלקת מפרקים?
זהו מונח קיבוצי לציון מספר מצבים הנוגעים למפרקים. הדלקת מהווה תגובה לגירוי המזיק לגוף. ייתכנו זיהומים ישירים של המפרק עצמו, לדוגמא: בעת מכה נקראת קופסית המפרק וחיידקים מוגלתיים חודרים לחלל המפרק, במקרים אחרים עלול המפרק להינזק על ידי דלקת מח העצמות. עד היום ידועים למעלה ממאה סוגים של דלקות מפרקים המתהווים על ידי סוגים שונים של גורמים מחיידקים ועד מחלת הסרטן. לפיכך שאין להתייחס לדלקת המפרקים כאל מחלה אחת. מקור הדלקת בחדירה של תאים שונים לחלל המפרק בהפרשה מוגברת של נוזל וחומרים שונים האחראים לתפיחות ואף לכאב.
סימפטומים:
כאבים, אדמומיות ונפיחות, בליטות, נוקשות מפרקים, עיניים דומעות, יובש בעור ובקרום הרירי, עוויתות ברגליים, ברונכיטיס, אי ספיקת יתרת הכליה, אלרגיות, חוסר דם, שינויים בלחץ דם, חום- מפרק מודלק הינו חם יותר, נפיחות אדומה וכואבת, לא ניתן לבצע פעולות באמצעות המפרק מאחר וכל תנועה בו גורמת לכאב חמור עוד יותר.
דלקת מפרקים שיגרונית פוקדת נשים בדרך כלל לפני גיל 40, תוקפת את מפרקי האצבעות, מפרקי הידיים ברכיים וכפות הרגלים.
גורמים:
תזונה בלתי מאוזנת תביא לירידה ברמת הבריאות הכללית. מזון הכולל סוכר, משקאות קלים, דברי מאפה, מתוקים ופשטידות.
טיפול:
הטיפול הראשוני יכלול תוספת סידן, לעתים נובעים משקעי סידן ללא יכולת קליטתו וספיגתו ולכן חשוב לדאוג שמערכת העיכול תפעל כשורה, עיכול הסידן תלוי בחומציות הקיבה, כאשר בקיבה יש מחסור בחומצת המימן, יהיו הפרעות בחילוף החומרים של הסידן. תוספת של 2 כפיות חומץ תפוחים בכוס מים תבטיח ספיגת סידן טובה (אך יש לזכור שטיפול זה אינו מתאים לכולם ואף עלול להיות מסוכן לאנשים מסוימים כגון חולי אולקוס).
ניתן לספק חומצה זו גם ע"י תוספת כמות גדולה של ויטמין C. מלבד הסידן יש להוסיף גם ויטמינים E,A,B וחומצה פולית. התפריט צריך להיות דל פחמימות, עשיר בפירות טריים, ירקות עליים, גרעינים מלאים כגון חיטה ואורז מלאים. נבטי אספסת טובים במיוחד היות והם עשירים בויטמיני B. חשוב לטהר את הגוף מרעלים על ידי הימנעות מקפה, אלכוהול, בירה, קמח, סוכר לבן, אורז לבן, תה. להמעיט ככל האפשר בחלבון מהחי, משום שכל מוצרי המזון שהזכרתי הינם חומציים מאד ומביאים לגירוי מתמיד של המפרקים.
יום טוב והרבה בריאות,
ד"ר סיגל תמיר Ph.D.