נכתב על ידי אלונה אזאגי ירון, דיאטנית קלינית ,B.Sc.Nutr, רשת סטודיו C
דלקת בדרכי השתן הינה תופעה שכיחה בקרב נשים רבות, היא מצריכה טיפול מיידי בזמן הופעתה ואף מומלץ על טיפול מונע קבוע לנשים הסובלות מדלקות הולכות וחוזרות.
דלקות בדרכי השתן מאופיינות בכאב שורף וצורב בזמן הטלת שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן, ריח שתן חריף ושתן עכור. לעיתים יתכנו גם כאבים בבטן התחתונה והופעת דם בשתן.
האבחנה נעשית על סמך סימפטומים, בדיקת שתן ותרבית שתן המאבחנות את סוג החיידק וריכוזו, ועוזרות לקבוע את הטיפול האנטיביוטי המתאים.
הטיפול הקונבנציונלי בדלקות שתן הינו מתן אנטיביוטיקה, שמטרתה לחסל את החיידק הגורם לדלקת. מומלץ להתחיל טיפול אנטיביוטי רק לאחר שתוצאות הבדיקות מראות שיש פעילות חיידקית בשתן ושאובחן סוג החיידק.
1. התפתחות עמידות לאנטיביוטיקה אצל החיידקים וחוסר אפקטיביות לטיפול.
הטיפול האלטרנטיבי בדלקות בדרכי השתן מתמקד בחיזוק מערכת החיסון, בהגנה טבעית של הגוף נגד ריבוי חיידקים ובשמירה על זרימה תקינה של השתן ועל חומציותו.
הטיפול המומלץ הינו:
שתיית נוזלים – שתייה גורמת ליצירת שתן ולזרימה מוגברת של השתן, וכך מנקה את דרכי השתן ומונעת הצטברות של חיידקים שם. רצוי לשתות מים ו- 2 כוסות ליום של חליטת שומר, סלרי ופטרוזיליה.
חמוציות – שתיית מיץ חמוציות לא ממותק או אכילת חמוציות יעילה במניעה ובטיפול בדלקות דרכי השתן. השימוש בחמוציות מוריד את הצורך בשימוש באנטיביוטיקה, כמו כן ניתן ליטול כדורים של תמצית חמוציות באופן קבוע למניעת דלקות חוזרות.
פרוביוטיקה – אכילת יוגורטים פרוביוטיים ונטילת תכשירים פרוביוטיים, המכילים חיידקים ידידותיים, שתפקידם להגן על גופנו. צריכת מוצרים אלו במהלך ולאחר הטיפול האנטיביוטי עוזרת בשיקום המעיים ובמניעת התפתחות פיטריות, ויעילה כטיפול מונע בדלקות חוזרות בדרכי השתן.
ויטמינים – אכילת פירות וירקות המספקים ויטמין A (גזר, דלעת, משמש) וויטמין C (פלפל אדום, תותים, עגבנייה, מלון). ויטמינים אלו חשובים לחיזוק המערכת החיסונית.