דברים שיש לדעת בצריכת משככי-כאבים ללא מרשם
חלק ב` – לחץ כאן לחלק א`
פרופ` בן-עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לביוכימיה קלינית, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
תרופה גנרית חשובה נוספת במשפחת תרופות NSAIDs ללא-מרשם רופא היא ibuprofen, המשווקת תחת שמות מותג כגון: Advil, Excedrin lB, Motrin, Nuprin, Dynafed lB, Genpril, Haltran, IBU, Ibuprin, Menadol, Midol lB, Saleto. בישראל ibuprofen משווק כ-Artofen, Brufen ו-Robofen. כללית דומות השפעות שיכוך הכאבים, הורדת החום והפחתת הדלקת של ibuprofen לזו של אספירין, ויש חפיפה רבה בתופעות הלוואי, אזהרות והוריות השימוש. תרופה זו מומלצת לטיפול בדלקות פרקים ועצמות, כאב קל עד בינוני, כאבי וסת וחום.
תרופת NSAID אחרת ללא מרשם-רופא היא Naproxen sodium, המוכרת בשמות המותג: Aleve, Anaprox, Naprosyn, Anaprox DS, Naprelan, ובישראל נמכרת כ-Naxyn ו-Narocin. תרופה זו הינה נגזרת של חומצה פרופיונית והיא דומה ל-ibuprofen, והיא מקובלת לשימוש בדלקות פרקים, שרירים ועצמות, להתקפי שיגדון (gout), כאבים אורתופדיים לאחר ניתוחים, לאחר לידה, כאב ממאיר וכאבי מחזור. הנחיות השימוש, אזהרות והגבלות שימוש כפי שצוין לגבי התרופות הקודמות.
תרופת NSAID נוספת ketoprofen המשווקת כ-Orudis ,Orudis KT , Actron ו-Oruvail. בנוסף להנחיות ואזהרות כלליות הדומות לתרופות האחרות ממשפחת NSAID, יודגש שוב מצריך לנהוג זהירות בנטילת ketoprofen למשתמשים בקומדין, או אלה הצורכים ציקלוספורין, והסובלים משיגדון הנוטלים Benemid להפחתת רמת חומצת שתן בדמם. קֶטוֹפּרוֹפֶן אינו מומלץ לשימוש בילדים, או לאלה הנזקקים כל יום ל-3 כוסיות אלכוהול, וכן אינו מומלץ לשימוש בנשים הרות ומיניקות.
תרופות NSAID שהוזכרו אכן ניתנות לרכישה ללא מרשם-רופא, וקיימות עוד תרופות לא מעטות ממשפחה זו שניתן להשיגן רק עם מרשם. מתוך האחרונות נזכיר את היותר מוכרות בציבור כגון celecoxib המשווק כ-Celebrex, וכן diclofenac sodium המשווק כ-Voltaren וגם Arthrotec, ובנוסף magnesium salycilate המשווק כ-Magan או Mobidin ואף כ-Magsal, תרופה כ-sulindac המשווקת כ-Clinaril, ואולי נסיים רשימה חלקית זו באחת התרופות המאוד מקובלות לאחרונה אף היא ממשפחת NSAID והכוונה ל-rofecoxib המוּכּרת כ-Vioxx המעכב סלקטיבית את האנזים COX-2. ממש בימים אלה הוסר Vioxx מעל המדפים ברחבי העולם על פי הוראת היצרן, בשל החשש שהוא מגביר את אירועי הלב באלה הצורכים אותו.
Dipyrone או metamizole : השימוש בתרופה זו הנחשבת לואריאנט של משפחת NSAIDs שנוי במחלוקת. הוא בשימוש עיקרי בטיפול של כאבים לאחר ניתוחים, כאבי-בטן, כאב במחלת הסרטן ובמיגרנה בעיקר בארצות כרוסיה, ספרד, ברזיל ובאזורים נרחבים בדרום אמריקה ואפריקה.Dipyrone נמצא היום בשימוש גם באוסטריה, בלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, הולנד, שוויץ, דרום אפריקה, הודו וישראל. סקר בקרב נוטלי טבלית אחת dipyrone במינון 500 מ"ג לגבי תחושת ההקלה בכאבים למשך 4-6 שעות מנטילת התרופה, הראה שב-73% מכלל הנשאלים התשובה הייתה אוהדת. נמצא שהשפעת תרופה זו במינון של 500 מ"ג הייתה דומה לזו של ibuprofen (
400 מ"ג). תופעות הלוואי הנפוצות ביותר עליהם נמסר הן ישנוניות, עודף גז ובחילה. בבולגריה נערך בשנים 2001-2 סקר בין מאות צורכי משככי-כאבים ללא מרשם-רופא. מסתבר שהתרופה הפופולארית ביותר הייתה dipyrone בה בחרו 35% מהנשאלים, כאשר פאראצטאמול הגיע שני באופן מובהק במקרים של שפעת ותסמיניה.
משאל דומה בשנת 2001 ב-57 מרפאות-חוץ בגרמניה שהשתתפו בו כ-1300 מטופלים, נמצא שהתרופה הפופולארית ביותר בתחום הטיפול הרפואי המקל (palliative care) היא dipyrone ש-47% מהנשאלים השתמשו בה בזמן זה או אחר. שמות המותג הידועים ביותר של משככי-כאבים המכילים dipyrone בישראל הם: אופטלגין (Optalgin) המכילה 500 מ"ג dipyrone, נובלגין (Novalgin) כטבליות של 500 מ"ג, טיפות המורכבות מ-50% dipyrone, או פתילות למבוגרים (1 גר`) או לילדים (300 מ"ג). כן משווק וי-טלגין (V-Talgin) בצורת טיפות או סירופ, וכן פנלגין (Phanalgin) כטבליות 500 מ"ג.
בקבוצת ה-acetaminophen נכללות מספר תרופות עם שמות המותג הבאים: Anacin-3, Datril ו- Panadol (מכילים 500 מ"ג אצטאמינופאן), Phenaphen וכן Tylenol (מכיל 325 מ"ג אצטאמינופאן). בישראל משווקת תרופה זו במספר שמות מותג:
טבליות-Abrol (מכיל 500 מ"ג),
Acamol (מכיל 500 מ"ג),
Aldolor ( מכיל 500 מ"ג),
Cetamol (מכיל 500 מ"ג),
Dexamol (מכיל 500 מ"ג),
Labamol (מכיל 500 מ"ג),
פאנאדול,
Paracetamol בטבליות עם מינונים של 100 עד 500 מ"ג,
Supramol (מכיל 500 מ"ג)
וכן טילאנול (Tylenol).
חלק מהתכשירים עם שמות מותג אלה ניתנים גם בצורת פתיליות או סירופ.
תרופות המכילות תערובת של משככי כאב, ומפחיתי חום ודלקת: מספר תכשירים של NSAID ואצטאמינופאן בתערובת מכילים בדרך כלל מינונים נמוכים יחסית של שתי התרופות בהנחה שפעולה משותפת של שני המרכיבים האלה תשפר את ההשפעה הסופית תוך החלשת תופעות הלוואי. בדרך תערובת זו מכילה גם קפאין (caffeine) שהשפעתו ידועה כמשכך כאבים. קפאין ידוע גם כמכווץ כלי-דם ובכך הוא עשוי לשכך כאבי מיגרנה, ואף לפעול כחומר מעודד המגרה את מערכת העצבים המרכזית. אך טיפול משולב במשככי כאבים אחדים, עלול לעתים להזיק לכליות.
להלן מספר תרופות המשווקות כתערובת של מספר מרכיבים פעילים לשיכוך כאבים: Alka-Seltzer Morning Relief מכיל 500 מ"ג אספירין ו-65 מ"ג קפאין; Anacin מכיל 400 מ"ג אספירין ו-32 מ"ג קפאין; Excedrin Extra Strength מכיל 250 מ"ג אצטאמינופאן, 250 מ"ג אספירין ו-65 מ"ג אספירין; Excedrin Tension Headache מכיל 500 מ"ג אצטאמינופאן ו-65 מ"ג קפאין; Vanquish Extra-Strength Pain-Reliever מכיל 194 מ"ג אצטאמינופאן, 227 מ"ג אספירין ו-32.5 קפאין.
בישראל זמינות גם טבליות Aspex המכילות 400 מ"ג אספירין ו-30 מ"ג קפאין, Novocalm המכיל 250 מ"ג אצטאמינופאן, 250 מ"ג סליצילאמיד, 50 מ"ג קפאין ו-10 מ"ג קודאין, טבליות Rokal המכילות 400 מ"ג אספירין, 10 מ"ג קודאין ו-50 מ"ג קפאין, רוקמול פלוס קודאין-טבליות המכילות 500 מ"ג אצטאמינופן ו-10 מ"ג קודאין, רוקנייט (Rokanite) טבליות של 400 מ"ג אספירין ו-10 מ"ג קודאין, רוקסט (rokacet)-טבליות המכילות 500 מ"ג אצטאמינופן, 30 מ"ג קפאין ו-10 מ"ג קודאין.
אם אינכם נכללים באחת מקבוצות הסיכון, נטילת משככי כאבים ללא-מרשם-רופא, בטוחה על פי הוראות השימוש שעל האריזה. אך אם בעת ובעונה אחת אתם נוטלים תרופות או תכשירי בריאות אחרים, צריך לנקוט בהקפדה ובאמצעי זהירות. לדוגמא, אם אתם צורכים תרופות לשיכוך כאבים על פי מרשם רופא כמו Endocet או Darvocet וכן Vicodin המכילות אצטאמינופאן, או שמא אתם משתמשים בתרופות מרשם למניעת כאבים כ-Celebrex, Vioxx, Percodan או Feldene המשתייכות ל-NSAIDs. במקרה זה אין לצרוך הדדית את משככי הכאבים עם מרשם רופא ובלעדיו ללא התייעצות עם רופא. האקדמיה האמריקנית של רופאי המשפחה הכינה רשימה מפורטת של תרופות מרשם וכן תרופות שלא על פי מרשם המכילות אצטאמינופאן או NSAIDs, כדי לתת בידי הציבור כלי מעודכן של למעלה ממאה תכשירים שבעת נטילתם אין להשתמש בתכשירים דומים לשיכוך כאבים. כתובת האתר באינטרנט היא: familydoctor.org/otc/knowmeds.html.
אלה הנוטלים צמחי מרפא (herbs) כגון אבקת שום, זנגוויל (ג`ינג`ר), feverfew, גינקו וג`ינסנג אמורים לחדול מנטילתם אם הם צורכים אחת מתרופות NSAIDs. תרופות NSAIDs מפריעות לספיגת חומצה פולית במעי, ולכן יש להשתמש במינון גבוה יותר של חומצה פולית. ויטמין E עלול להגביר את התכונות נוגדות הקרישה של אספירין. הנה כי כן, מבחר רב של תרופות לשיכוך כאבים שצריך על פי הנחיית רופא, אך לעתים גם על פי "המוּשׂכּלה הציבורית" לבחור את התרופה שתתאים לכל אחד מהמבקשים להקל במכאוביהם. הזהירות והערנות בצריכת תרופות אלה תמנע "כאבי ראש" מיותרים.
בברכה, פרופ ` בן עמי סלע