פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
כאשר הטיסות של עונת החגים בארה"ב מגיעות לשיאן, זן חדש בעל מוטציות רבות שנקרא JN.1 מתפשט שם במהירות, תוך שהוא גורם למספר הולך וגדל של הדבקות.
זן זה, הנחשב למדביק במיוחד, הוא תת-וריאנט של אומיקרון, והוא כבר נחשב לזן הדומיננטי והמהיר ביותר במדינה זו הגורם לכמעט מחצית מקרי ההדבקה על פי נתוני ה-CDC . במהלך תקופת זמן של שבועיים המסתיימת ב-23 לדצמבר, JN.1 אחראי ל-44% מהמקרים בארה"ב.
לאחרJN.1 הזן השכיח ביותר הוא HV.1, שאחראי ל-23% מכלל ההדבקות בארה"ב. בסוף חודש נובמבר הזן JN.1 היווה רק 8% מכלל מקרי ההדבקה שם. תקופת הנגיפים הנשימתיים עדיין לא הגיעה לשיאה בארה"ב, שמשמעותה שמקרי הדבקה בCOVID-19- אמורים לגדול בשבועות הקרובים
JN.1 גם כן צובר מהירות במדינות אחרות, ואכן ב-21 בדצמבר הגדיר ה-WHO אתJN.1 כVOI- (או (variant of interest בשל המהירות הגדולה של התפשטותו באופן גלובלי. מדענים ברחבי העולם עוקבים באופן צמוד אחר מסלול ההתפשטות של JN.1 הן בשל מספר המוטציות הגדול המאפיינות אותו וכמובן בשל קצב ההתפשטות המהיר שלו.
יחד עם זאת, וריאנט חדש זה קרוב מאוד לזן שכבר הכרנו לפניו. הוא מהווה "צאצא" ישיר של BA.2.86, שהוא צאצא של BA.2, שזכה לכינוי "Pirola", שהתפשט בארה"ב החל מהקיץ האחרון. JN.1 ו- BA.2.86שונים מהווריאנטים השולטים האחרים כמו HV.1 ו-,EG.5, שהם צאצאים של XBB.
נגיף ה-JN.1 מכיל מוטציה נוספת אחת בהשוואה ל-BA.2.86 המכיל למעלה מ-30 מוטציות המבדילות בינו לבין וריאנט omicron XBB.1.5, שהיה הזן הדומיננטי לאורך שנת 2023.
כל הוריאנטים השכיחים ביותר של COVID-19 בארה"ב נכון להיום, הם יוצאי חלציו של אומיקרון שהחל את התפשטותו בסוף שנת 2021. במהלך מספר השבועות האחרונים, JN.1 התגבר על וריאנטים רבים אחרים, כולל הזן ה"אבהי" BA.2.86, כמו גם HV.1, או EG.5 המכונה Eris, ו-XBB.1.16 שזכה לכינוי Arcturus.
הגידול של JN.1 מגיע בהקשר של עלייה במספר האשפוזים, בה בשעה שנגיף השפעת ממשיך להתפשט, ופעילות נגיף RSV (או respiratory syncytial virus) גבוהה באזורים רבים, זאת על פי עדכון של ה-CDC מתאריך 14 בדצמבר. גוף זה הזהיר בסוף נובמבר על כך שיחידות טיפול נמרץ בבתי חולים עלולות להגיע לרוויה בעיקר בדרום ארה"ב.
האם JN.1 מראה תסמינים שונים או דומים לאלה של COVIOD-19 ? האם ניתן לזהותו בבדיקות של COVID ? האם הוא יגיב לחיסונים או לטיפולים? הרי כל מה שידוע לנו על JN.1 עד כה:
JN.1 דווח לראשונה באוגוסט 2023 וכרגע הוא התפשט -41 מדינות על פי ה-WHO. בארה"ב הוא התגלה לראשונה בחודש ספטמבר, ובדומה לווריאנטים החדשים, JN.1 הוא חבר במשפחת האומיקרון.
כאשר התגלה הווריאנט ההורה BA.2.86, כולם היו מודאגים בשל כמות המוטציות הגדולה שלו, והתקבל הרושם שוריאנט זה יתחמק מהחיסון הנרכש בחיסונים כנגדו, על פי Andrew Pekosz, איש המחלקה לאימונולוגיה ב-Jones ,Hopkins אך התברר שווריאנט BA.2.86 פשוט הִתְמַסְמֵס.
נתוני מעבדה מראים ש-Pirola מדביק פחות ומתחמק פחות מהתגובה החיסונית נגדו, כפי שמדענים חששו בזמנו. יחד עם זאת, JN.1 קלט מוטציה נוספת בחלבון ה-spike שלו, מוטציית L455S, קובע Pekosz. מוטציה זו עשויה לסייע להתחמקות של JN.1 התגובה החיסונית של המאחסן.
זו גם אולי הסיבה להתפשטות המהירה של וריאנט זה. בשבוע הראשון של נובמבר, JN.1 היווה רק פחות מ-1% ממקרי COVID-19 בארה"ב. שבועות אחדים לאחר מכן הוא כבר טיפס למעלה מ-20% מכלל המקרים שם על פי Michael Philips האפידמיולוג הראשי של NYU, ובמחצית דצמבר הוא כבר הזן המוביל והדומיננטי במדינה זו.
מהם התסמינים של JN.1?
על פי ה-CDC לא ידוע עדיין האם הזן החדש הוא בעל תסמינים שונים מאלה של הווריאנטים האחרים, מבחינת התסמינים וחומרת המחלה.
נראה בשלב זה שהתסמינים דומים והם כוללים: כאבי גרון, נזלת, שיעול, עייפות, כאבי ראש ושרירים, חום או צמרמורות, גודש, ואיבוד חוש הריח והטעם.
מספר קלינאים דיווחו שראשית התסמינים הם כאבי גרון, ולאחריהם תסמונות של דרכי הנשימה העליונים מלווים על ידי גודש ושיעול. על פי הקלינאים לא נראה כרגע ש-JN.1 גורם להדבקה יותר חמורה.
האם JN.1 הוא בעל כושר הדבקה גדול יותר?
על פי CDC העלייה התלולה בהתפשטות הנגיף מוכיחה שהוא בעל יכולת הדבקה יותר מזו של .BA.2.86 יחד עם זאת, עדיין מוקדם מדי לקבוע מהן הסיבות להתפשטותו המהירה.
רבים מהזנים החדשים כולל ,JN.1מכילים מוטציות נוספות הקובעות כיצד חלבון ה-spike חודר לתאים של מערכת הנשימה. אנשי CDC ואף מומחי FDA, אינם סבורים שהסכנה לבריאות הציבור בעקבות הדבקה עם הנגיף החדש גדולה יותר מזו שנגרמה על ידי וריאנטים קודמים.
האם JN.1יגרום לנַחְשׁוֹל של תחלואה?
קצב הופעתם של המקרים החיוביים מפתיע לא מעט חוקרים.
הקצב היה 11% בשבוע שהסתיים ב-9 בדצמבר, כאשר מספר האשפוזים עלה ב-11.5%, וההגעה לחדרי טיפול נמרץ עלתה ב-12.1% בשבועיים האחרונים המסתיימים ב-23 בדצמבר. מה שמרגיע כרגע הוא שחומרת המחלה אינה קשה באופן גורף, והאשפוז ביחדות טיפול נמרץ עדיין נמוך.
האם בדיקות לאבחון COVID-19 מזהות את JN.1?
בדיקות לאבחון COVID-19 כגון PCR צפויות להיות יעילות בזיהוי JN.1. התסמינים של הווריאנט החדש אינם יכולים להבדיל בינו לבין נגיפים אחרים ה"מסתובבים" כעת, כגון respiratory syncytial virus נגיפי שפעת, ונגיף rhino הגורמים למחלה דמוית שפעת. הקלינאים מייעצים לבני 65 שנה ומעלה, לבעלי מערכת חיסון פגועה או לאלה עם מחלות רקע נוספות להיבדק. סבורים ש- JN.1אמור להיות רגיש לתכשירים אנטי-נגיפיים זמינים כמו הווריאנטים האחרים, כאשר Paxlovid או דומיו יעילים ביותר כאשר הם ניטלים בימים הראשונים לאחר ההדבקה.
האם החיסון החדש כנגד CVOVID-19 יגן מפני JN.1?
החיסונים המעודכנים החדשים כנגד COVID-19 המומלצים לכל מי שמעל גיל של 6 שנים, צפויים להגביר הגנה כנגד JN.1, על פי CDC.
למרות שחיסונים אלה מכוונים כנגד אומיקרון XBB.1.5, שכבר איבד את ראשוניותו בפני וריאנטים דוגמת HV.11, EG.5 ואחרים, ישנן עדיין ראיות לכך שחיסון זה יגן בפני הווריאנטים
החדשים המתכוננים לתקוף אותנו בחורף המתקרב. נתוני מעבדה מראים שחיסון זה גורם לתגובה חיסונית חזקה כנגד הזן BA.2.86 הנחשב לזן האב של .JN.1
נמשיך ונדון בווריאנט החדש במאמר ההמשך.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
04/02/2024
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן