פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, מנהל המכון (בדימוס) לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לביוכימיה קלינית, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
הוויכוח סביב היתרונות הפוטנציאליים של חומצות שומניות רב-בלתי רוויות של אומגה 3, המוכרות לציבור כשמן דגים) נמשך כבר עשרות שנים (O'Keefe וחב' ב-Mayo Clinic Proceedings משנת 2019).
הניסוי הידוע כ-REDUCE-IT בחן לאחרונה את icosapent ethyl, שהיא צורה של EPA או eicopentaenoic acid במטופלים עם היפר-טריגליצרידמיה ואלה עם תחילה של מחלת עורקים כליליים (CHD) וסיכון של אירועי מחלה קרדיו-וסקולרית (CVD).
הניסוי הציע הפחתה בתמותה מ-CVD (Bhatt וחב' ב-New England Journal of Medicine משנת 2019).
מטה-אנליזות קבעו יתרונות דומים של אומגה 3 במניעה של אירועי CVD ראשיים. בעיקר אלה הנגרמים מ-CHD (Bernasconi וחב' ב-Mayo Clinic Proceedings משנת 2021). יחד עם זאת, דאגות בדבר הפוטנציאל של השימוש באומגה 3 העלול להגביר את הפרפור של עליית הלב, והחליש את ההתלהבות בדבר שימוש באומגה, עם כל נראה שסיכון זה היה משמעותי רק במינונים גבוהים יותר ורמות גבוהות בדם של אומגה 3.
אחד הסיכונים הגדולים ביותר הוא פרפור פרוזדורים שעלול לגרום לשבץ מוחי אם כי אומגה 3 נמצא מפחית את הסיכון של שבץ (Laukkanen וחב' ב-Mayo Clinic Proceedings משנת 2024, ו-O'keefe וחב' ב-Journal of American College of Cardiology משנת 2023).
בשנים האחרונות השכיחות של אי-ספיקת לב גדלה בהתמדה, מה שהפך אותה לסיבה העיקרית לאשפוזים, בעיקר בהקשר של עם אירועי CVD נוספים (Bozkurt וחב' ב-Heart Failure Society משנת 2024).
באופן ספציפי, אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF) הפך שכיח יותר כתוצאה מהגיל המתקדם ובגלל ההשפעות המשותפות של יתר-לחץ דם, obesity, וסוכרת בין יתר סיבות (Alebna וחב' ב-Progressive Cardiovascular Diseases שמנת 2024, ו-Oktay וחב' ב- MDText.com משנת 2023).
למרות שמספר מחקרים הציעו שאומגה 3 עשוי להפחית את אי-ספיקת הלב או לשפר תוצאים קליניים במטופלים עם אי-ספיקה עם מקטע פליטה נמוך (Tavzzi וחב' ב-Lancet משנת 2008, Block וחב' ב-Heart Failure משנת 2019, ו-Mehra וחב' ב-Journal of Heart & Lung Transplantation משנת 2006), אף לא אחד מההנחיות העכשוויות תומכות באומגה 3 למניעה וטיפול באי-ספיקת לב.
במחקר שהתפרסם באוקטובר 2024 ב-Mayo Clinic Proceedings על ידי Jawad וחב', נבחן הקשר בין רמות אומגה 3 והשכיחות של אי ספיקת לב בקרב 271,794 משתתפים בריטיים ללא אי-ספיקה בתחילת המחקר. במהלך המעקב במחקר שנמשך בממוצע 13.7 שנים מצאו החוקרים קשר לינארי הופכי בין רמות אומגה 3 והשכיחות של אי הספיקה.
משתתפי המחקר בחמישון הגבוה ביותר נמצאו בסיכון הנמוך ב-21% להופעת אי-ספיקה, בהשוואה עם אלה בחמישון הנמוך ביותר של רמות אומגה 3.
מבין 1,239 משתתפים עם אי-ספיקה מוכחת בתחילת המחקר, אלה מתוכם בחמישון העליון של רמות אומגה 3 הראו תמותה מופחתת בכל סיבה או מסיבה קרדיו-וסקולרית בהשוואה לאלה שרמות אומגה 3 שלהם היו בחמישון התחתון.
למרות שנתונים אלה מבטיחים, עדיין לא ניתן לקבלם כפסקניים.
חשוב לציין שמחקרים תצפיתיים אינם מספקים קשר מנגנוני, והגדרת אי-ספיקה ב-databass אדמיניסטרטיביים, היא אתגר קשה ועלול לגרום לתוצאה לא מדויקת.
ראוי לציין שהתמותה השנתית בקרב אלה עם אי-ספיקה במחקר המצוטט, הוא בערך 3.2% בשנה, שהוא ערך הנמוך מהמצופה.
בנוסף, המאפיינים של השכיחות של אוכלוסייה עם אי-ספיקה שונים משמעותית בין בני גילים שונים ובעלי גורמי סיכון ל-CHD, בהם אומגה 3 עשוי דווקא להועיל.
בעת הנוכחית חסר מידע מפורט על פנוטיפים ספציפיים של אי-ספיקה, כגון HFpEF, HFrEF, ואפילו אי-ספיקה עם מקטע פליטה ממוצע.
מחקרים קודמים הצביעו גם כן על פוטנציאל של הפחתת דיכאון קוגניטיבי עם טיפול עם אומגה 3. יחד עם זאת המחקר הנוכחי לא סיפק מידע על דיכאון שיכול היה להשפיע על תוצאי אי הספיקה (Sbotti וחב' ב-European Journal of Heart Faikure משנת 2020, ו-Jiang וחב ב-JACC Heart Failure משנת 2018).
יתרה מכך, לא נכלל במחקר זה מידע על הרמות של פפטידים natriuretic החיוניים לקביעת החומרה של המחלה.
ייתכן שמטופלים עם אומגה 3, באופן של צריכת מזון עשיר באומגה 3 או במתן פרמקולוגי, מייצגים קבוצת אוכלוסייה ה"מחונכת" בתחום זה.
ייתכן, שמטופלים אלה מגיעים דמוגרפית מפלח אוכלוסייה מעולה יותר סוציאלית, מה שמשפיע על תוצאי מצב אי ספיקת הלב (Gangavelli וחב' ב-Journal of Cardiology Failure משנת 2024).
בהשוואת הנתונים ממחקרם של Jawad וחב' לנתונים ממחקר GISSI-HF עולות מספר שאלות שכן GISSI-HF בוצע לפני ההנחיות של תרפיה רפואית המקובלות כיום.
נקודה אחרת הראויה לתשומת-לב, היא שמינונים גבוהים יותר של אומגה 3 עלולים להגביר את הסיכון של פרפור פרוזדורים, מה שמסבך את ההתנהלות במקרים של אי-ספיקת לב ומחמיר את התוצאים. מורכבת גם התצפית של יתרונות מופחתים באלה עם סוכרת, בעיקר בגלל שניסוי REDUCE-IT מצא יתרונות מוגברים בטיפול עם EPA טהור לחולים סוכרתיים (Gaba וחב' ב-Journal of Clinical Lipidology משנת 2022).
לבסוף, אומגה 3 יכול לסייע למטופלים בדרגות שונות של אי-ספיקת לב יותר מאשר תכשירים אחרים, ומחקר קטן לפני מספר עשרו שנים, מצא שמינונים מאוד גבוהים של אומגה 3, הפחיתו את סמני הדלקת ושיפרו את ההתאוששות של מרכיבי הגוף במטופלים עם HFrEF מתקדם.
לסיכום, מחקרם של Jawad וחב' ראוי אמנם לתשומת לב, אם כי המלצות מחקר זה באשר לאוכלוסייה הכללית יזדקק לאימות ולתיקוף (validation) קליני.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
29/12/2024
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן