פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, מנהל המכון (בדימוס) לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לביוכימיה קלינית, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב.
למעלה ממיליארד אנשים ברחבי העולם חיים עם obesity.
לאחר שנים רבות של ניסיונות כושלים להביא להורדת משקל דרך שינויים מתאימים באורח החיים, עלתה קרנו של glucagon-like-peptide-1 (להלן GLP-1) כפתרון לבעייה זו (Golinkin ב-Forbes משנת 2024).
התייחסות הציבור לתכשירים אלה נבעה בתחילתה משימוש בהם של ידוענים, אך גם ממחירם המופקע ומחסר בזמינותם.
אך היבטים אלה נופלים בחשיבותם משאלות מטרידות על השפעתם של תכשירים אלה לטווח הרחוק, במערכות טיפול הוליסטיות, במובן של התשובות הבלתי מוצקות של שימוש בהם לטווח שנים.
בניסויים קליניים משמעותיים, בהם נבחנו אגוניסטים של הקולטן של GLP-1, נקבע cutoff של BMI של 30 ק"ג/מ2 כסף סביר שעליו נחשב המטופל obese וראוי לטיפול, אך כיום BMI נחשב בהרחבה כמדד לא מדויק לאבחון השמנת-יתר, שכן הוא יכול לשקף עודף משקל או חסר משקל באופן דומה (Sommer וחב' ב-Science Report משנת 2020).
BMI עלול להיות מנבא חלש של תוצאים קליניים, ובמיוחד של תחלואה קרדיו-וסקולרית (Needland וחב' ב-Circulation משנת 2018, ו-NDumele וחב' ב- Nature Medicine משנת 2024).
יתרה מכך, obesity היא תופעה מאוד הטרוגנית ומהווה קושי לקלינאים לנבא מי יגיב וייהנה מטיפול באגוניסטים של הקולטן של GLP-1.
מערכות מדרגים פרגמטיים באשר להשפעת טיפולים אלה מבחינה קלינית כללית הוצעו, ואחד מהם הוא המדרג של השמנת-יתר על פי Edmonton:
Edmonton Obesity Staging System (EOSS)
אך אנו חייבים היום לבצע מאמצים גדולים יותר על מנת לשלב מדרגים אלה בשגרה הקלינית ( Sharma ו-Kushner ב-International Journal of Obesity משנת 2022).
איבוד משקל הוא מנבא מתון של יתרונות רפואיים של אגוניסטים לקולטן של GLP-1 כאשר השימוש בהם הוא יחידני כמטרה טיפולית.
מספר מחקרים, כולל מעקב ארוך-טווח במחקר Step 5 (Garvey וחב' ב-Nature Medicine משנת 2022), ובמחקר SELECT (Ryan וחב' ב-Nature Medicine משנת 2024), הראו שאיבוד המשקל נמשך 12 חודשים, ואף על פי כן התועלת הקרדיו-וסקולרית של הטיפול נמשכת גם כאשר איבוד המשקל הוא מינימלי (McCall ב-Medscape משנת 2024).
אם הכוונה היא להפחית את ההיארעות של תוצאים קליניים קרדיו-וסקולריים יותר קריטיים, עלינו ללמוד מהניסיון שנרכש עם סטטינים. כאן, המטרה של כולסטרול "רע" ,LDL הוזנחה לטובת המטרה של איבוד משקל.
יש צורך כיום גם להתייחס לשאלה כיצד הפרישה מתכשירים אלה תשפיע על הבריאות.
האופי הכרוני והמחמיר לעתים של obesity מדגיש את הצורך להתייחס לטיפולים למשך כל החיים.
התייחסות זאת הייתה מוגבלת עד עתה למרכזים קליניים שהתמחותם בטיפול באגוניסטים האמורים (Mahase ב-British Medical Journal משנת 2024).
המספר ההולך וגדל של מטופלים הראויים לטיפולים אלה, יגביר בשנים הקרובות את הניסיון והידע בתחום זה, להשגת יעדים ותוצאים טיפוליים ראויים. לדוגמה, הפסקת הטיפולים גורמת לעלייה מחודשת במשקל, המחייבת חזרה לטיפולים אלה ולאיבוד משקל מחודש.
המסלול של "מעגל ה-obesity" הפך למטרד פיזי ופסיכולוגי למטופלים רבים, מה שעלול להחריף ולהחמיר את התוצאים הקליניים.
ההנחיות העדכניות בקנדה על הטיפול באיבוד משקל, מתמקדות בהתייעצות של המטופל עם רופאו באשר לתוצאות הטיפול באגוניסטים של הקולטן ל-GLP-1, לפני התחלת הטיפול (Pearce ב-British Medical Journa משנת 2024).
משך שנים רבות הטיפול ב-obesity נחשב כמשימה בלתי אפשרית, שלרוב נידונה לכישלון ברמה כלל האוכלוסייה. אין כלל ספק שהאגוניסטים לקולטן של GLP-1 הכניסו ממד חדש של הצלחה ותקווה בתחום הזה.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
04/01/2025
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן